Taktyka i Strategia - Forum Strona GłównaTaktyka i Strategia - Forum Strona Główna

To forum wykorzystuje pliki cookies do zapamiętywania spersonalizowanych preferencji.
Ustawienia dotyczace plików cookies można zmienić samodzielnie w przegladarce internetowej.
Szczegóły na stronie Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji.


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload


Poprzedni temat «» Następny temat
Normandia 1944
Autor Wiadomość
bartoszeg02
St. szeregowy


Dołączył: 24 Kwi 2014
Posty: 40
Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob 21 Maj, 2016   

Dzięki ale odpowiedz mi jeszcze tylko proszę na 11 :)
11) Mam napisane w scenariuszu iż "uzupełnienia wojsk są wprowadzane na początku faz ruchu. Jednostka która wkracza na planszę wykorzystują podwójną ilość PR" co to oznacza? Że mają 2 razy wiecej pkt ruchu? Czy wejśc na pierwsze pole kosztuje 2 razy więcej?
 
     
Knjaz
Plutonowy


Dołączył: 03 Sty 2016
Posty: 129
Skąd: Reading
Wysłany: Sob 21 Maj, 2016   

bartoszeg02 napisał/a:
Juta

Utah FFS :)
 
     
Dominik
Sierżant


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 05 Kwi 2012
Posty: 209
Skąd: Wolsztyn
Wysłany: Sob 21 Maj, 2016   

Knjaz napisał/a:
bartoszeg02 napisał/a:
Juta

Utah FFS :)


No rzeczywiście Juta to w sumie fonetycznie Utah, a ja głupi skojarzyłem Juno :D Ale to nic nie zmienia, bo w pierwszej edycji przy Utah chyba żadnych normalnych jednostek niemieckich nie było tylko OW i GO które dawały czas aby podesłać coś z okolic Cherbourga.


11) Mam napisane w scenariuszu iż "uzupełnienia wojsk są wprowadzane na początku faz ruchu. Jednostka która wkracza na planszę wykorzystują podwójną ilość PR" co to oznacza? Że mają 2 razy wiecej pkt ruchu? Czy wejśc na pierwsze pole kosztuje 2 razy więcej?

Dotyczy to pewnie niemieckich uzupełnień, oznacza to że w pierwszym wejściu mają 2 razy więcej PR. Chodziło bodajże o oddanie tego, że pomimo bombardowań Niemcy całkiem sprawnie przerzucili swoje dywizje w rejon walk.
 
     
Knjaz
Plutonowy


Dołączył: 03 Sty 2016
Posty: 129
Skąd: Reading
Wysłany: Sob 21 Maj, 2016   

Knjaz zawsze na straży ;)
 
     
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Sob 21 Maj, 2016   

podwójna ilośc PR
_________________
https://www.facebook.com/...?ref=ts&fref=ts
 
 
     
Edek Leszczyk
Kadet


Dołączył: 29 Sty 2016
Posty: 8
Skąd: Gniezno
Wysłany: Wto 24 Maj, 2016   

Mam jedną uwagę. W nowej edycji instrukcja jest klejona
po 3 rozgrywakach pewnie się rozleci. Czy koszt zszywek jest aż tak duży?

Czy brak przepisów o desancie jest błędem, czy jest to celowy zabieg?
 
     
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Wto 24 Maj, 2016   

Instrukcję w wersjostatecznej doślemy każdemu graczowi niezależnie. Będzie to oza ok tydzień
Tak, desant jako taki był zbędny, prowadzimy zwykłą walkę z siłą 1/2 atakujący (schodząc na ląd zajmowyny przez Niemców)
_________________
https://www.facebook.com/...?ref=ts&fref=ts
 
 
     
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Czw 26 Maj, 2016   

bartoszeg02 napisał/a:

2) w instrukcji jest inna tabelka walki niż ta nadrukowana na planszy - której należy używać?
3) Ile etapów trwa scenariusz? Nigdzie nie ma tego podanego.

2. z mapy
3. jest opis w uwagach do scenariuszy
_________________
https://www.facebook.com/...?ref=ts&fref=ts
 
 
     
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Czw 26 Maj, 2016   

bartoszeg02 napisał/a:

6) Premie za koncentracje dywizji. Czy jeżeli mam np. niemiecką dywizję 709 gdzie żetony są na szczeblu II to czy 3 takie żetony dają mi dodatkową kolumnę ? podobnie 3 dywizja u (chyba) brytyjczyków gdzie wojska są na szczeblu X czy 3 takie żetony otrzymują premię ?

tylko trzy brygady lub trzy pułki dają koncentrację, ewentualnie niemieckie jednostki pancerne z dywizjach, gdzie jest duża liczba jednostek wsparcia
_________________
https://www.facebook.com/...?ref=ts&fref=ts
 
 
     
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Czw 26 Maj, 2016   

bartoszeg02 napisał/a:

7) czy cherbourg nie powinien dawać Niemcom zaopatrzenia? Z czego się orientuję to była wielka twierdza.
8) Na plaży Juta niemcy nie mają żadnej obrony - to nie jest jakiś błąd :) ?
9) Mam wątpliwości odnośnie posiłków aliantów:
8 VI - wchodzi 22/7DPanc - Gold więc jak rozumiem to jest A/22 oraz B/22 brytole z 7 dywizji

7. już to poprawiłem, powinien
8. nie ma tam silenj obsady niemieckiej. ale sam teren jest problemem
9. to pozostałe jednostki 7 DPanc. (br.), ale wpisałem by nie było wątpliwości "131/7"
_________________
https://www.facebook.com/...?ref=ts&fref=ts
 
 
     
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Czw 26 Maj, 2016   

bartoszeg02 napisał/a:

10) Czy to możliwe że niektóre dywizje niemieckiej piechoty mają tylko 2 żetony? W innych grach zawsze były 3 :)
11) Mam napisane w scenariuszu iż "uzupełnienia wojsk są wprowadzane na początku faz ruchu. Jednostka która wkracza na planszę wykorzystują podwójną ilość PR" co to oznacza? Że mają 2 razy wiecej pkt ruchu? Czy wejśc na pierwsze pole kosztuje 2 razy więcej?

10 to całkiem możliwe :)
11 posiadają podwójną liczbę PR
_________________
https://www.facebook.com/...?ref=ts&fref=ts
 
 
     
ciancinsq
Kadet


Dołączył: 06 Maj 2015
Posty: 1
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw 26 Maj, 2016   

Witam
Rozegrałem na razie tylko scenariusz D-day (zwycięstwo Aliantów 11 czerwca po zdobyciu Caen i StLo) i mam kilka uwag/pytań dotyczących rozstawienia i nie tylko.
1. Rozstawienie 716 DP niemieckiej
- dwukrotnie do rozstawienia są trzy bataliony z 726 p. (powinien być I, II i III/726 i I, II, III/736?)
- czy II/726 (lub II/736) nie powinien być rozstawiony na 4206? 4205 nie istnieje
- czy 642(R) nie powinien być rozstawiony na 5208 - fortyfikacje? 5209 to teren czysty
2. W uwagach nie ma podanej długości tego scenariusza, w pozostałych scenariuszach jest taka informacja.
3. W scenariuszu Luttich nie ma warunków zwycięstwa.

Na razie tyle. Dziękuję z góry za odpowiedź.
 
     
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Czw 26 Maj, 2016   

rano się odniosę
_________________
https://www.facebook.com/...?ref=ts&fref=ts
 
 
     
Edek Leszczyk
Kadet


Dołączył: 29 Sty 2016
Posty: 8
Skąd: Gniezno
Wysłany: Pią 27 Maj, 2016   

Szkoda że nie można "pacza wydać". Przy drugim wydaniu powinno być chyba trochę mniej błędów.
 
     
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Pią 27 Maj, 2016   

ale ja to naniosę do 1 wydania i będzie wszystko w nim zawarte
_________________
https://www.facebook.com/...?ref=ts&fref=ts
 
 
     
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Sob 28 Maj, 2016   

żeton 439(U)
ten żeton można usunąć z gry, wląściwym jest 439 (G)
_________________
https://www.facebook.com/...?ref=ts&fref=ts
 
 
     
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Sob 28 Maj, 2016   

ciancinsq napisał/a:
- czy 642(R) nie powinien być rozstawiony na 5208 - fortyfikacje? 5209 to teren czysty

jest OK
_________________
https://www.facebook.com/...?ref=ts&fref=ts
 
 
     
Edek Leszczyk
Kadet


Dołączył: 29 Sty 2016
Posty: 8
Skąd: Gniezno
Wysłany: Czw 20 Kwi, 2017   instrukcja

Hej!

Czy jest już wersja ostateczna instrukcji z naniesionymi poprawkami?
 
     
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Czw 20 Kwi, 2017   

Instrukcja jest do kazdej gry dołączona i jest wersją obowiązujących zasad
_________________
https://www.facebook.com/...?ref=ts&fref=ts
 
 
     
Mlavius
St. szeregowy


Dołączył: 26 Lis 2016
Posty: 66
Skąd: Mława
Wysłany: Sob 17 Cze, 2017   

Czy w tej grze jest uwzględniona jednostka Rangersów?
Czy za mały oddział?
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 8