Taktyka i Strategia - Forum Strona GłównaTaktyka i Strategia - Forum Strona Główna

To forum wykorzystuje pliki cookies do zapamiętywania spersonalizowanych preferencji.
Ustawienia dotyczace plików cookies można zmienić samodzielnie w przegladarce internetowej.
Szczegóły na stronie Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji.


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload


Poprzedni temat «» Następny temat
Malta
Autor Wiadomość
timmoteusz
Szeregowy


Dołączył: 20 Sie 2004
Posty: 22
Wysłany: Wto 09 Sty, 2007   

no to już prawie wszystko wiem reszta jutro albo kiedyś tam dziękuje wszystkim dobranoc
_________________
lubie piwo hiehie
 
 
haidi
Kapral



Dołączył: 05 Paź 2006
Posty: 80
Skąd: Kraków
Wysłany: Wto 09 Sty, 2007   

To nie był mój post. Dla mnie przepisy były jasne (a jednak i tak źle rozumiałem punkt 9.2.4) i po prostu bardzo zdziwiła mnie odpowiedź Arka. Chociaż dowiedziałem się z tej dyskusji że nie strzela się do umocnionych jednostek w DSO (no chyba ze same się o to proszą) :D .
_________________
Dovie'andi se tovya sagain.
 
 
 
Mały
Plutonowy



Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 149
Skąd: Mikołów/Śląsk
Wysłany: Wto 09 Sty, 2007   

Mam parę pytań:

1)Jak traktować te małe forty w La Valetta?? Czy dają modyfikator -3, czyli w połączeniu z miastem -5?? (-2 bo to Valetta to jak mniemam duże miasto)

2)Czy lotniska dają jakąś premię do obrony?? Jestem przekonany, że nie, ale może coś przeoczyłem??

3)Jednostki ciężkich p-lotek mają na żetonach 2 pkt ruchu. Jest to błąd czy rzeczywiście mogą się poruszać??

4)Przeglądając żetony znalazłem 3 bataliony piechoty które nie są wymienione w żadnym ze scenariuszy, ani nie ma o nich wzmianki w tabelach PS. Są to:
-8 MR
-10 KOMR
-2 QORWKR
Jak to traktować?? Może po prostu wydrukowano te żetony ponieważ były na składzie garnizonu Malty ale w danych operacjach nie występowały??
Jak naprzykład 1., 2. i 3. KOMR które występują jedynie w scenariuszu Folgore Avanti.

To chyba wszystko, z góry dzieki za odpowiedzi ;)
 
 
 
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Wto 09 Sty, 2007   

1) tylko -3

2) nie

3) i mają mieć :)

4) bęą w kolejnyhc scenariuszach
 
 
 
Komandir
Plutonowy


Dołączył: 26 Maj 2004
Posty: 121
Skąd: Zawiercie
Wysłany: Śro 12 Wrz, 2007   

proszę mnie wyprowadzić z błędu, ale czy wszystkie jednostki brytyjskie są okopane w pierwszym etapie czy też nie są??
_________________
Nawet małpy spadają z drzewa.

Utkneła w nieskończonej pętli powtórzeń, a on jest idiotą.
 
 
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Czw 13 Wrz, 2007   

są okopane
 
 
 
Von Blaskowitz
St. szeregowy



Dołączył: 20 Lis 2005
Posty: 69
Skąd: Kattowitz
Wysłany: Śro 30 Lip, 2008   

Zaopatrzenie z okretow transportowych. Rozumiem ze ma stac przy plazy i w tym momencie baza zaopatrzenia zostaje ustanowiona na plazy?
_________________
O. W. Śląsk
SH
 
 
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Nie 03 Sie, 2008   

lub w porcie
_________________
https://www.facebook.com/...?ref=ts&fref=ts
 
 
 
iberyjczyk
Kadet


Dołączył: 27 Maj 2009
Posty: 7
Wysłany: Śro 27 Maj, 2009   

wiem że to stary temat ale może ktoś mi pomóc
bo ja dalej nie rozumiem kilku rzeczy

1. w "uwagi do scenariusza " pisze że jeżeli na wyspie Comino a nie na Gozo jak wcześniej pisaliście w temacie jest źródło słodkiej wody
to w końcu na której?

2.czy owe źródło niszczy sie na ogólnych zasadach niszczenia obiektów czy w może w jaki ś magiczny sposób?

3. jakie płyną z tego korzyści (Alianci mają zaopatrzenie z La Valetty i sztabów) czy jeśli zniszcze źródło słd. wody to jednostki przebywające w stolicy Malty nie mają zaopatrzenia? jeśli nie mają zaopatrzenia czy również sztaby nie mogą być bazami zaopatrzenia dla podległych im jednostek?

4. Rozpoczynając bitwe o Malte należy zacząć od sprawdzenia czy dane jednostki lotnicze dolecą(lub dopłyną) i ewentualnie jakie poniosą przy tym straty. jest wyraźnie zaznaczone że owe straty są liczone w pkt. siły
i dotyczą wszystkich jednostek danej dywizji

czyli przykładowo (dla 7.DS) K6 po rzucie wskazuje 6(czyli z tabeli wynika że -8 )
i teraz mam odpisać od każdej jednostki -8 pkt siły przecież to się = temu że cała dywizja idzie do piachu zanim się desantowała bo batalion piechoty w tej dywizji ma 4 pkt. siły mam nadzieje że źle ten przepis zinterpretowałem albo wydawcy sie pomylili i to miały być pkt. wytrzymałości

5. w scenariuszu "FOLGORE AVANTI" w uzupełnieniach pisze że w momencie opanowania lotniska przez Oś do gry może wyjść w etapie dziennym 8 PS z 5. DG a przecież w scenariuszu nie ma L.T.( z wcześniejszych wypowiedzi dowiedziałem sie że nie trzeba L.T. żeby ja wyładować) ale skoro nie trzeba L.T. czy także nie są potrzebe statki transportowe żeby wyładować wojska na plażach( w scenariuszu są 2 O.T.) w uzupełnieniach pisze że w etapie nocnym na każdej kontrolowanej plaży można wyładować jedes oddział z 22, 2 lub 3 DP

6. do kogo należy lotnisko w następującej sytuacji:
2 włoskie bataliony zajmują pole 3619 a jeden batalion aliantów miasto 3618?
Ostatnio zmieniony przez iberyjczyk Pią 29 Maj, 2009, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
Nietoperz
St. sierżant


Dołączył: 15 Gru 2006
Posty: 333
Wysłany: Pią 29 Maj, 2009   

Spokojnie Iberyjczyku. Na jutro postaram się wziąć ze sobą czasopismo do pracy i może dojdziemy (lub zbliżymy się) do prawdy. :D
Poza tym jako że gra jest fikcyjna to można dodawać własne modyfikacje, lub przepisy. Można również do pewnych rzeczy dojść jak się główką ruszy. Lecz to zrozumiałe że chce się mieć sytuację pewną i wyjaśnioną odgórnie.
Pozdrawiam.
 
 
iberyjczyk
Kadet


Dołączył: 27 Maj 2009
Posty: 7
Wysłany: Pią 29 Maj, 2009   

bardzo dobrze to ująleś nietoperzu

nie chciałem wyjść na przygłupa no ale cóż stało sie
ja w to już grałem pare razy i nieźle mi nawet szło osią
ale po przeczytaniu tematu zacząłem się zastanawiać czy aby dobrze zrozumiałem zasady tej gry

no i przy okazji postanowiłem dodać jedno pytanie ktore właściwie powinno sie znaleść w innym temacie ( pyt. 6)
 
 
Nietoperz
St. sierżant


Dołączył: 15 Gru 2006
Posty: 333
Wysłany: Sob 30 Maj, 2009   

Witam
1. Gozo. Comino nie ma żadnego połączenia z innymi wyspami. Zatem logiczne że weźmiemy wyspę która przynajmniej w minimalnym stopniu jest połączona z innymi. Poza tym wcześniej jest napisane że źródła słodkiej wody znajdują się w mieście Victoria znajdującej się na Gozo.
2. Raczej normalnie, ale nikt nie broni powiedzieć "abrakadabra" by to zaznaczyć :D
3. Skoro to są jedyne źródła to powinny wszystkie tracić zaopatrzenie, i to bezwzględnie. Sam sztab czyli oficerowie wody nie produkują :D
4. Wszystkie, czyli można od wszystkich odpisać. Ale sprawdza się tylko raz dla wszystkich, dowolnie rozpisując straty PS. Tak ja to interpretuję.
5. Nie są potrzebne żadne dodatkowe rekwizyty. Po prostu w danym etapie nocnym kładziesz wybraną jednostkę na plaży, ale stosujesz przepisy dotyczące desantu morskiego/powietrznego.
6.Nie mam teraz mapy przed sobą, ale zawsze lotnisko należało do tego kto był na nim ostatni. Jeśli natomiast znajduje się we wrogiej strefie kontroli to nie może być wykorzystywane, chyba że stoi na nim sojuszniczy oddział.
 
 
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Sob 30 Maj, 2009   

Dziękuję za pomoc
 
 
 
Kragdob
Major


Dołączył: 02 Kwi 2004
Posty: 1594
Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie 31 Maj, 2009   

Nietoperz napisał/a:

6.Nie mam teraz mapy przed sobą, ale zawsze lotnisko należało do tego kto był na nim ostatni. Jeśli natomiast znajduje się we wrogiej strefie kontroli to nie może być wykorzystywane, chyba że stoi na nim sojuszniczy oddział.


W tym wypadku (ale sprawdźcie w instrukcji) lotniska nie możecie wykorzystywać, nawet jeśli na nim znajduje się sojuszniczy oddział.

Wroga SK w każdym przypadku uniemożliwia korzystanie z lotniska.
_________________
Czajnik był nieduży, ale odwagi mu nie brakowało
 
 
 
Nietoperz
St. sierżant


Dołączył: 15 Gru 2006
Posty: 333
Wysłany: Pon 01 Cze, 2009   

Może jest tak jak mówisz. Tak chyba będzie bardziej "zgodnie" ze stanem faktycznym.
 
 
iberyjczyk
Kadet


Dołączył: 27 Maj 2009
Posty: 7
Wysłany: Pon 01 Cze, 2009   

chyba źle sie wyraziłem
sytuacja wygląda tak mój oddział stoi w odległości 1 pola od oddziału wroga (a zatem strefy kontroli sie nakrywają) pomiędzy nami jest lotnisko(wiem już że nie moge z niego skorzystać) ale do kogo należy pole pomiędzy nami
zazwyczaj w podobnej sytuacji mam to gdzieś(mówiąc kolokwialnie)
ale co jeśli jest to jedno z 8 pól które musze zająć aby opanować wyspe(wygrać scenariusz)
 
 
iberyjczyk
Kadet


Dołączył: 27 Maj 2009
Posty: 7
Wysłany: Pon 01 Cze, 2009   

i dzięki za odpowiedz na wcześniejsze pytania

jak sie okazało dobrze zrozumiałem zasady do tej gry(pytania zadałem żeby sie upewnić)

przyznam szczerze że nie rozumiem głosów które twierdzą że gra to
: "masakra" jak napisał Cyber Stefan

to jest jedna z najłatwiejszych bitew jakie stoczyłem( po stronie Osi)

uważam że wyzwaniem nie jest zdobycie wyspy Osią lecz obronienie jej Aliantami

jak znajde czas to zamieszcze raport z bitwy(grając osią) i tym samym wykarze na czym polega prostota zadania :D
 
 
PzKpfw II
Major



Dołączył: 18 Mar 2004
Posty: 1554
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto 02 Cze, 2009   

iberyjczyk napisał/a:
chyba źle sie wyraziłem
sytuacja wygląda tak mój oddział stoi w odległości 1 pola od oddziału wroga (a zatem strefy kontroli sie nakrywają) pomiędzy nami jest lotnisko(wiem już że nie moge z niego skorzystać) ale do kogo należy pole pomiędzy nami
zazwyczaj w podobnej sytuacji mam to gdzieś(mówiąc kolokwialnie)
ale co jeśli jest to jedno z 8 pól które musze zająć aby opanować wyspe(wygrać scenariusz)
To pole,zgodnie z przyjętymi zasadami nie znajduje się pod niczyją kontrolą.Minus i plus dają zero :lol: .
_________________
https://boardgamegeek.com/geeklist/232305/hexmagazine-heksmagazynek
https://www.youtube.com/r...y=heksmagazynek
https://www.facebook.com/Heksmagazynek/
 
 
Nietoperz
St. sierżant


Dołączył: 15 Gru 2006
Posty: 333
Wysłany: Wto 02 Cze, 2009   

Witam.
Powtarzam: Lotnisko należy do dej strony, której jednostki jako ostatnie przebywały na danym heksie, mimo faktu, że nie można z niego korzystać. W takim przypadku, nawet jeśli póżniej zdarzy się sytuacja, że 2 wrogie sobie jednostki mają w swoich strefach kontroli to samo lotnisko, to należy do tego gracza, którego jednostki jako ostatnie przebywały na danym heksie. Gdy zajdzie konieczność ustalenia, do kogo należy dany heks, strona której jednostki jako ostatnie przebywały na danym heksie, są bardziej "uprawnione" i dają dodatkowy argument. Czasami to się niezgadza z tym jak być powinno, ale pewne ustalenia i rygory są potrzebne, by nie dochodziło do ciągłych dyskusji i przepychanek słownych, by można było grać, opierając się na ustaleniach i ugodach.

Sprawdziłem w instrukcji. Jest tak jak pisał r1omen.

Bitwa jest fajna, przyznam, że chyba również w nią zagram, jak tylko mi się sesja skończy :D
Ja również pewnych głosów nie rozumiem, szczególnie tych które stale przebywają "on-line" i zatracają kontakt ze światem rzeczywistym.

Zamieść raport, bom wielce ciekaw...
Pozdrawiam.
 
 
PzKpfw II
Major



Dołączył: 18 Mar 2004
Posty: 1554
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto 02 Cze, 2009   

W takim razie graliśmy według jakichś dziwnych zasad na zeszłorocznym turnieju...PZ nie liczyły się,jeżeli punktowane pole leżało w SK dwóch wrogich jednostek.Ciężko wtedy mówić,o tym kto ma do niego większe prawo,jako,że SK to obrazowy zasięg działania czujek,patroli,rozpoznania...No chyba,że na każdym obiekcie kładlibyśmy znacznik przynależności do strony,której oddział ostatni po nim "przeszedł".Iberyjczyk,weź Ty chłopie wjedź na to lotnisko czymkolwiek i je zajmij,jeżeli pozostawisz jakiś oddział obok zawsze będziesz mógł wykonać kontratak.Po co genereować takie dziwne problemy?
_________________
https://boardgamegeek.com/geeklist/232305/hexmagazine-heksmagazynek
https://www.youtube.com/r...y=heksmagazynek
https://www.facebook.com/Heksmagazynek/
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9