Taktyka i Strategia - Forum Strona GłównaTaktyka i Strategia - Forum Strona Główna

To forum wykorzystuje pliki cookies do zapamiętywania spersonalizowanych preferencji.
Ustawienia dotyczace plików cookies można zmienić samodzielnie w przegladarce internetowej.
Szczegóły na stronie Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji.


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload


Poprzedni temat «» Następny temat
Malta
Autor Wiadomość
wujaw
Podporucznik


Dołączył: 21 Gru 2005
Posty: 537
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: Wto 03 Sty, 2006   

Czy do Malty są potrzebne jakieś żetony jednostek oprócz tych z Tis-a:?:
 
 
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Śro 04 Sty, 2006   

wszystko jest w gazecie - chyba że mówisz o żetonach pomocniczych typu umocnienia
 
 
 
VirusX3000
Szeregowy


Dołączył: 02 Sty 2006
Posty: 30
Skąd: Koszalin
Wysłany: Nie 22 Sty, 2006   

Czy ktoś mógł by mi udostępnić ( wysłać ) ksero instrukcji do tej gry ( mam tylko ta Maltę z TiS-a i nie mam podstawki ) :?:

Ps. Pisać na PW...
 
 
 
Miki
St. szeregowy


Dołączył: 14 Paź 2005
Posty: 45
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: Nie 22 Sty, 2006   

O tym to gadaj z WZ, bo jeśli się nie mylę to lekkie nagięcie praw autorskich.
Swoją drogą jestem za możliwością kupowania samych instrukcji lub żetonów (przykładowo jakiś fajny korpus pancerny zamiast całego pisma, gdzie będzie masa innych żetonów). Pomysł do rozpatrzenia przez Naczelne Dowództwo.
 
 
 
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Nie 22 Sty, 2006   

i co ja mam powidzieć? :)
dyskutowaliśmy o tym
Zabronić nikomu nie mogę niczego
Indtrukcja to koszt 12 zł
można ją zamówić w naszym wydawnictwie
 
 
 
Miki
St. szeregowy


Dołączył: 14 Paź 2005
Posty: 45
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: Pon 23 Sty, 2006   

To pozostaje namówić WZ, by wydawał również same żetony.
 
 
 
timmoteusz
Szeregowy


Dołączył: 20 Sie 2004
Posty: 22
Wysłany: Nie 07 Sty, 2007   

pytania były odpowiedź ciężko wyłapać :
scenariusz MALTA HERKULES
1) czy jest LT i ile dla Niemców (a może liczymy tylko straty w oddziałach transportowanych a nie w transporcie) bo 24 ps to chyba 4 LT????
2)straty dojścia do Malty sprawdzamy dla każdej dywizji w każdej fazie w której desantują się jednostki z tej dywizji???? czy dla p. szturmowego rzucamy osobno (myślę, że tak)
3) czy w świetle nowych przepisów (3 ed) zmienił się rozkład PS w Niemieckich DPD i p. szturm

ps. pytam bo teraz przyszedł czas na MALTĘ po KRWAWA OMAHA, ROK 1946, KIERUNEK BERLIN....... na większe scenariusze nie mam placu ...... na razie MAŁY mi klei ale .....

pps. proszę o cała odpowiedz z góry dzięki pozdrawiam
_________________
lubie piwo hiehie
 
 
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Nie 07 Sty, 2007   

1)rzucamy jedynie dla wojsk transportowanych
2)sprawdzamy dla wszystkich wojsk desantujęcych się w jdnym etapie raz, odpisujemy straty dowolni
3) w scenariuszach są bodajże tabelki, tam sa rozkłady
 
 
 
timmoteusz
Szeregowy


Dołączył: 20 Sie 2004
Posty: 22
Wysłany: Nie 07 Sty, 2007   

dziękuję za szybką odpowiedź

1) czy mogę desantować na plażach dowolnych czy tylko tych do których podeszli spadochroniarze (czy mogę zdesantować na zasadach desantu morskiego oczywiście mając na uwadze limit mogący lądować na plaży)
2) czy noc ma wpływ na ruch czy tylko na:
a)1/2 atakujących czołgów
b) 1/2 broniących czołgów


dziekuje pozdr
_________________
lubie piwo hiehie
 
 
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Nie 07 Sty, 2007   

1) na dowolnych
2) tylko na:
a) 1/2 atakujących czołgów
b) 1/2 broniących czołgów
 
 
 
timmoteusz
Szeregowy


Dołączył: 20 Sie 2004
Posty: 22
Wysłany: Nie 07 Sty, 2007   

sorry za te banalne pytania ale mimo 5 krotnego albo lepiej przeczytania instrukcji czasem ciężko na szybko znaleźć
no to czas na największy banał:
1) czy można prowadzić WO w BSO lub DSO do okopanej art. polowej
2) jednostka pancerna to:....????
3) czy są na MALCIE góry czy tylko wzgórza (straty przy desancie)

wiem ze czołg to pancerna ale gdzie jest granica miedzy celami miękkimi i pancernymi którym się dzieli siła w mieście itp..
_________________
lubie piwo hiehie
 
 
timmoteusz
Szeregowy


Dołączył: 20 Sie 2004
Posty: 22
Wysłany: Pon 08 Sty, 2007   

przepraszam za następnego posta

z tą alt. polową to chodziło mi o art zmot. lub niezmot. maja słaby pancerz nawet umocnienia im niewiele dają myślę że to bardzo smaczny konsek w WO ( i ładnie krwawią) proszę o jakąś odpowiedź dziekuję
_________________
lubie piwo hiehie
 
 
Arecki
Generał (moderator)



Dołączył: 16 Mar 2004
Posty: 560
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Pon 08 Sty, 2007   

timmoteusz napisał/a:
sorry za te banalne pytania ale mimo 5 krotnego albo lepiej przeczytania instrukcji czasem ciężko na szybko znaleźć
no to czas na największy banał:
1) czy można prowadzić WO w BSO lub DSO do okopanej art. polowej
2) jednostka pancerna to:....????
3) czy są na MALCIE góry czy tylko wzgórza (straty przy desancie)

wiem ze czołg to pancerna ale gdzie jest granica miedzy celami miękkimi i pancernymi którym się dzieli siła w mieście itp..


Ad.1
Nie mozna prowadzic ani BSO czy DSO do okopanej artylerii niezmotoryzowanej czy zmotoryzowanej chyba, że Twoj przeciwnik zdecyduje sie sam na otwarcie ognia WO z artylerii do Ciebie, w tym momencie mozesz prowadzic do artylerii ogien WO .
Ad.2
W punkcie 1.2 w kazdej instrukcji do B-35 masz charakterystyke zetonow. To stamtad dowiadujesz sie co jest pancerne, a co zmotoryzowane.
Ad.3
Na to pytanie musi odpowiedziec Ci WZ. On tworzyl mape wiec wie co jest jakim terenem :)

PS. Jesli chodzi o artki to rzadko sie zdarza by przeciwnik prowadzil WO. Jednak znacznie czesciej sie to zdarza kiedy dana artka juz nie ma amunicji, wtedy jest juz WO nagminne - mowie z doswiadczenia 8)
Kiedy juz jednak jest prowadzona WO z artka to tak jak mowisz ladnie krwawi :twisted:

Pozdrawiam 8)
 
 
 
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Pon 08 Sty, 2007   

Tylko wzgórza
 
 
 
haidi
Kapral



Dołączył: 05 Paź 2006
Posty: 80
Skąd: Kraków
Wysłany: Pon 08 Sty, 2007   

Arecki napisał/a:
timmoteusz napisał/a:
sorry za te banalne pytania ale mimo 5 krotnego albo lepiej przeczytania instrukcji czasem ciężko na szybko znaleźć
no to czas na największy banał:
1) czy można prowadzić WO w BSO lub DSO do okopanej art. polowej
2) jednostka pancerna to:....????
3) czy są na MALCIE góry czy tylko wzgórza (straty przy desancie)

wiem ze czołg to pancerna ale gdzie jest granica miedzy celami miękkimi i pancernymi którym się dzieli siła w mieście itp..


Ad.1
Nie mozna prowadzic ani BSO czy DSO do okopanej artylerii niezmotoryzowanej czy zmotoryzowanej chyba, że Twoj przeciwnik zdecyduje sie sam na otwarcie ognia WO z artylerii do Ciebie, w tym momencie mozesz prowadzic do artylerii ogien WO .
Ad.2
W punkcie 1.2 w kazdej instrukcji do B-35 masz charakterystyke zetonow. To stamtad dowiadujesz sie co jest pancerne, a co zmotoryzowane.
Ad.3
Na to pytanie musi odpowiedziec Ci WZ. On tworzyl mape wiec wie co jest jakim terenem :)

PS. Jesli chodzi o artki to rzadko sie zdarza by przeciwnik prowadzil WO. Jednak znacznie czesciej sie to zdarza kiedy dana artka juz nie ma amunicji, wtedy jest juz WO nagminne - mowie z doswiadczenia 8)
Kiedy juz jednak jest prowadzona WO z artka to tak jak mowisz ladnie krwawi :twisted:

Pozdrawiam 8)


Arecki:
Mam pewne uwagi do Ad.1, uważam że można prowadzić WO do okopanej artylerii zarówno w BSO jak i w DSO. Przynajmniej przeglądająć instrukcję nie znalazłem punktu zabraniającego tego. Jeśli taki jest to proszę wskaż mi go.
_________________
Dovie'andi se tovya sagain.
 
 
 
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Pon 08 Sty, 2007   

9.2.4 w rozumieniu umocnień jako takich, choć tam jest wymieniona tylko linia umocniona
 
 
 
haidi
Kapral



Dołączył: 05 Paź 2006
Posty: 80
Skąd: Kraków
Wysłany: Pon 08 Sty, 2007   

No ale w punkcie 9.2.4 jest mowa tylko o DSO i o wszystkich jednostkach. Poza tym nie uznalbym linii umocnionej za to samo co umocnienia polowe. Z Twojej interpretacji wynika że nie można prowadzić WO w DSO do żadnej jednostki w umocnieniach polowych jeśli sama nie zacznie.
_________________
Dovie'andi se tovya sagain.
 
 
 
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Pon 08 Sty, 2007   

dokładnie
 
 
 
haidi
Kapral



Dołączył: 05 Paź 2006
Posty: 80
Skąd: Kraków
Wysłany: Pon 08 Sty, 2007   

WZ:
Podobne pytanie było zadane w temacie o przepisach dotyczących i Ty stwierdziłeś że można prowadzić WO do umocnionej artyrelli polowej w BSO.

Jeśli chodzi o DSO to też nie mogę zgodzić na taką interpretację punktu 9.2.4.
Czy zatem mam rozumieć że linia umocniona oraz umocnienia polowe jest to dokładnie to samo? I wszystkie przepisy dotyczące jednego z tych pojęc mam stosować do drugiego?

Skoro nie jest zakazany ostrzał do artylerii polowej w umocnieniach polowych w DSO oraz w BSO to znaczy że jest to dozwolone i dopóki przepisy nie będą zmienione uważam to można to robić.
[/quote]
_________________
Dovie'andi se tovya sagain.
 
 
 
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Wto 09 Sty, 2007   

w BSO owszem możesz ale Ty pytasz o DSO i o tym mówie
przeczytaj post swój

1) czy można prowadzić WO w BSO lub DSO do okopanej art. polowej
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 8