Taktyka i Strategia - Forum Strona GłównaTaktyka i Strategia - Forum Strona Główna

To forum wykorzystuje pliki cookies do zapamiętywania spersonalizowanych preferencji.
Ustawienia dotyczace plików cookies można zmienić samodzielnie w przegladarce internetowej.
Szczegóły na stronie Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji.


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload


Poprzedni temat «» Następny temat
pytanie do zasad
Autor Wiadomość
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14551
Skąd: warszawa
Wysłany: Czw 09 Lut, 2017   

z umocnień polowych? z wrogiej Sk to -1 PR.
_________________
https://www.facebook.com/...?ref=ts&fref=ts
 
 
     
hofner
Kapitan


Dołączył: 05 Lut 2011
Posty: 1133
Skąd: Biała Podlaska
Wysłany: Pią 10 Lut, 2017   

Pytam o wychodzenie ze SK gdy jednostka wychodząca znajduje sie za linia Zygfryda lub w umocnieniach polowych
 
     
Michał Jakubik
Kapral


Dołączył: 23 Cze 2015
Posty: 108
Skąd: Aleks Kuj
Wysłany: Sob 11 Lut, 2017   

wychodząc ze strefy kontroli i z jakichkolwiek umocnien tracimy zawsze 1PR
 
     
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14551
Skąd: warszawa
Wysłany: Sob 11 Lut, 2017   

nie potwierdzam :)
_________________
https://www.facebook.com/...?ref=ts&fref=ts
 
 
     
Michał Jakubik
Kapral


Dołączył: 23 Cze 2015
Posty: 108
Skąd: Aleks Kuj
Wysłany: Pią 31 Mar, 2017   

Witam
W przypadku postępów oddziałów przy krawędzi planszy przesuwają się również krawędzie zaopatrujące odziały przeciwnika i moje??
np Charków, Ardeny
 
     
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14551
Skąd: warszawa
Wysłany: Sob 01 Kwi, 2017   

tak
_________________
https://www.facebook.com/...?ref=ts&fref=ts
 
 
     
LukashP
Kadet


Dołączył: 06 Mar 2005
Posty: 7
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon 28 Sie, 2017   

Spowalnianie ruchu przez lotnictwo szturmowe

Czy ktoś mógłby wyjaśnić jak dokładnie działa spowalnianie ruchu przez lotnictwo szturmowe? Patrząc na same zasady, to jednostka wydaje 1 PR TYLKO kiedy przemieszcza się w strefie kontroli lotnictwa (czyli 'pod' lotnictwem już nie - bo tam nie ma strefy kontroli?).
Dodatkowo jednak jest tam też przykład który 'dodaje' coś do zasad. 57 bpanc z przykładu rzekomo traci 1 PR rozpoczynając ruch w strefie kontroli lotnictwa. A przecież nie przemieszcza się w tej strefie kontroli?

Podsumowując, wychodzą mi 3 pytania:
- Czy 'pod' lotnictwem też wydaje się jakieś PR
- Czy za 'wychodzenie' ze strefy kontroli też się wydaje dodatkowe PR. Czy to tylko w przypadku rozpoczynania ruchu, czy też zawsze?
- Ostatnie, zakładając że za rozpoczęcie ruchu w strefie kontroli płaci się 1 PR, to czy jednocześnie poruszę się w strefie kontroli lotnictwa to wydam 1 PR dodatkowo ? (łącznie 2?)

Będę wdzięczny za odpowiedź.
 
     
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14551
Skąd: warszawa
Wysłany: Wto 29 Sie, 2017   

No to jak sięnie porusza, to nie ma co rozpatrywac przykłądu
Przykład bowiem jest dla jendnostki poruszającej się.
Traci także będąc pod lotnictwem, bo ono działa w zasięgu SK, co nie wyłącza pola pod nim
_________________
https://www.facebook.com/...?ref=ts&fref=ts
 
 
     
Michał Jakubik
Kapral


Dołączył: 23 Cze 2015
Posty: 108
Skąd: Aleks Kuj
Wysłany: Wto 29 Sie, 2017   

Witam
Reasumując
1. Strefa oddziaływania lotnictwa w przypadku zwalniania oddziałów przeciwnika to "strefa kontroli" lotnictwa i pole pod lotnictwem.
2. Odział przechodząc (za każde kolejne pole) i zaczynając posunięcie w strefie oddziaływania lotnictwa traci 1PR.
Chyba dobrze zrozumiałem ??
Ostatnio zmieniony przez Michał Jakubik Wto 29 Sie, 2017, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14551
Skąd: warszawa
Wysłany: Wto 29 Sie, 2017   

doskonale,
_________________
https://www.facebook.com/...?ref=ts&fref=ts
 
 
     
Michał Jakubik
Kapral


Dołączył: 23 Cze 2015
Posty: 108
Skąd: Aleks Kuj
Wysłany: Wto 29 Sie, 2017   

W wyniku ożywionej dyskusji z moim przeciwnikiem przedstawiam przykład i proszę WZ o potwierdzenie lub zaprzeczenie
Białe pola to pola niedostępne, jednostki sowieckie rozpoczynające i poruszające się na pole z nr 1 w strefie oddziaływania LS tracą, 54 Brygada 2PR, 2Brygada 6PR, 4Gw brygada 7PR.
http://imgur.com/a/CSbPC
 
     
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14551
Skąd: warszawa
Wysłany: Wto 29 Sie, 2017   

3 x Tak
_________________
https://www.facebook.com/...?ref=ts&fref=ts
 
 
     
Michał Jakubik
Kapral


Dołączył: 23 Cze 2015
Posty: 108
Skąd: Aleks Kuj
Wysłany: Śro 30 Sie, 2017   

hey cały czas toczę boj na zasady z moim przeciwnikiem ostatnia podpowiedz WZ zakończy dyskusje i pozwoli nam kontynuować rozgrywkę oto przykład

http://imgur.com/a/NkdlA

2Brygada zmierzając na pole 1 musi poświęcić 5PR
54Brygada zmierzając na pole 1 musi poswięcić 3PR

Dobrze rozumie zasady spowalniania?
 
     
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14551
Skąd: warszawa
Wysłany: Śro 30 Sie, 2017   

Baden baden
a to takie proste
1. NIE
2. NIE
po prostu kombinujesz zamiast brac wszystko logicznie

Normalnie (bez samolotów) zapłaciłbyś za ruch po polu czystym - 1PR
a jak jest samolot na danym polu to +1 PR za owe samoloty, czyli razem 2

A zatem 54 BPanc wyda 2 PR
2 BPanc wyda 4 PR

ale cholera wie :) bo może będziesz szedł do okoła :)
_________________
https://www.facebook.com/...?ref=ts&fref=ts
 
 
     
Michał Jakubik
Kapral


Dołączył: 23 Cze 2015
Posty: 108
Skąd: Aleks Kuj
Wysłany: Śro 30 Sie, 2017   

Dziekuje za odpowiedz

1. Przepis mówi ze przejście przez pole jest obarczone stratą 1PR.
2. Przykład z instrukcji wskazuje ponadto że
jednostka zaczynająca i wychodząca ze strefy oddziaływania lotnictwa traci dodatkowo 1PR.
3. Jednostka zaczynająca i kończąca ruch w strefie oddziaływania lotnictwa traci dodatkowy 1PR za każde pole strefy po którym się poruszała.
 
     
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14551
Skąd: warszawa
Wysłany: Śro 30 Sie, 2017   

ale tylko raz. w innym przypadku stawiasz szturmowca na czołgu i on kibluje do końca gry bo, miałby 3 PR za wyjście spod samolotu i kolejne 2 za wyjście z jego SK. Idea jest taka, że ma tracić połowę PR anie całośc.
Odnosze wrażenie, że interpretacja zgodna z Twoimi założeniami jest OK, w innym przyadku nadciąga kontestacja :)

ale nawet jakby było tak jak sugerujesz to wtedy masz 3 i 6 PR straconychw tych brygadach a nie 3 i 5.
_________________
https://www.facebook.com/...?ref=ts&fref=ts
 
 
     
Boghos
Kadet


Dołączył: 21 Cze 2018
Posty: 2
Skąd: Wrocław
Wysłany: Czw 16 Sie, 2018   

Witam,

Po raz pierwszy zadaję pytanie na forum, stąd proszę o wyrozumiałość dla laika:) Otóż zaistniała taka sytuacja:

Jednostki (8 PS) znajdujące się w mieście atakują przez most na rzece (małej). Atak ten jest wspomagany przez jednostki (16 PS) znajdujące się na heksie przyległym (teren czysty), które również atakują przez tą że małą rzekę. Obrońca ma 4 PS.

Przedstawia się to tak (dla uproszczenia, nie uwzględniam wpływu artylerii):

https://imgur.com/a/8HytJ78



Moje pytanie brzmi:

Czy jednostki atakujące z miasta (8 PS) uzyskują modyfikator +1 (atak z miasta) i jednocześnie -1 (atak przez most na małej rzece), podczas gdy jednostki wspierające atak (16 PS) otrzymują modyfikator -1 (atak przez małą rzekę)?
Zatem 8+16=24 → 24:4 → 6:1 (+1 za miasto, -1 za most na małej rzece, -1 za atak przez małą rzekę) → 5:1?


Gdyby powyższy atak miał miejsce przez dużą rzekę, to czy:
Atakujący (8 PS) zyskałby modyfikator +1 (atak z miasta), ale i (-3 za atak przez most na dużej rzece), podczas gdy jednostki atakujące przez dużą rzekę (16 PS) dzieliłyby swoją siłę przez 2?
Wtedy 8+(16/2)=16 → 16:4 → 4:1 (+1 atak z miasta, -3 za atak przez most na dużej rzece) → 3:1?

Mam nadzieję, że wszystko opisałem jasno i zrozumiale. Dziękuję z góry za odpowiedź!

Pozdrowienia!
  
 
     
Wojtek-kob
St. szeregowy


Dołączył: 01 Kwi 2013
Posty: 77
Skąd: Śląsk
Wysłany: Czw 16 Sie, 2018   

Podczas walki uwzględniamy tylko teren na jakim stoi obrońca, więc atakujący z miasta nie dostaje modyfikatora +1 za miasto.

Więc walka wygląda następująco 8 PS + 16 PS = 24 PS dzielone przez 4 PS obrońcy, daje kolumnę 6:1 którą modyfikujemy o -1 za małą rzekę /modyfikator za rzekę uwzględniamy tylko raz dla wszystkich atakujących przez rzekę jednostek, a nie osobno dla każdego stosu/. Ostatecznie w tym przypadku rezultatu walki poszukujemy w kolumnie 5:1.

[ Dodano: Czw 16 Sie, 2018 ]
atak przez dużą rzekę wyglądał by następująco:
Atakujący 8 PS + 16 PS = 24 PS dzielone przez 2 za dużą rzekę daje 12 PS dzielone przez 4 PS obrońcy, ostatecznie rezultatu walki poszukujemy w kolumnie 3:1.
  
 
     
Boghos
Kadet


Dołączył: 21 Cze 2018
Posty: 2
Skąd: Wrocław
Wysłany: Pią 17 Sie, 2018   

Wojtek-kob napisał/a:
Podczas walki uwzględniamy tylko teren na jakim stoi obrońca, więc atakujący z miasta nie dostaje modyfikatora +1 za miasto.

Więc walka wygląda następująco 8 PS + 16 PS = 24 PS dzielone przez 4 PS obrońcy, daje kolumnę 6:1 którą modyfikujemy o -1 za małą rzekę /modyfikator za rzekę uwzględniamy tylko raz dla wszystkich atakujących przez rzekę jednostek, a nie osobno dla każdego stosu/. Ostatecznie w tym przypadku rezultatu walki poszukujemy w kolumnie 5:1.

[ Dodano: Czw 16 Sie, 2018 ]
atak przez dużą rzekę wyglądał by następująco:
Atakujący 8 PS + 16 PS = 24 PS dzielone przez 2 za dużą rzekę daje 12 PS dzielone przez 4 PS obrońcy, ostatecznie rezultatu walki poszukujemy w kolumnie 3:1.



Serdecznie dziękuję za dogłębne wyjaśnienie i za tak szybką odpowiedź!
W ten sposób, grę będę mógł kontynuować już dzisiaj:)

Pozdrawienia dla wszystkich!
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10