Taktyka i Strategia - Forum Strona GłównaTaktyka i Strategia - Forum Strona Główna

To forum wykorzystuje pliki cookies do zapamiętywania spersonalizowanych preferencji.
Ustawienia dotyczace plików cookies można zmienić samodzielnie w przegladarce internetowej.
Szczegóły na stronie Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji.


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload


Poprzedni temat «» Następny temat
pytanie do zasad
Autor Wiadomość
Knjaz
Plutonowy


Dołączył: 03 Sty 2016
Posty: 129
Skąd: Reading
Wysłany: Pon 30 Maj, 2016   

W instrukcji nie znalazłem info o terenie, tylko o nieumocniueniu jednostki. Może to na forum było. Miało to by sens...
 
     
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Wto 31 Maj, 2016   

jest specjana tabel do "gwiazdek"
_________________
https://www.facebook.com/...?ref=ts&fref=ts
 
 
     
Radosław Kotowski
Podporucznik



Dołączył: 27 Lut 2012
Posty: 676
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto 31 Maj, 2016   

Pkt 17.1 w instrukscji do gry "Moskwa 1941". Na końcu zasad.
 
     
Knjaz
Plutonowy


Dołączył: 03 Sty 2016
Posty: 129
Skąd: Reading
Wysłany: Wto 31 Maj, 2016   

Moskwy nie mam (niestety:().
Mam tabelkę w Stalingradzie ale tam info terenie nie znalazłem.
Uzupełnie sobie.
Czyli czarne tylko na czystym bez umocnień. Żółte na każdym, o ile ktoś nie ma czarnej, bądź białej. Dobrze?

[ Dodano: Wto 31 Maj, 2016 ]
Czy jednostka radziecka RU maja jakieś specjalne zasady? Np. 77RU z gry Wrocław.
 
     
Dominik
Sierżant


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 05 Kwi 2012
Posty: 209
Skąd: Wolsztyn
Wysłany: Wto 31 Maj, 2016   

Knjaz napisał/a:
Czy jednostka radziecka RU maja jakieś specjalne zasady? Np. 77RU z gry Wrocław.


Nie wiem czy to dotyczy wszystkich gier z systemu, ale w grze Bagration 1944 miały specjalne zasady.

1. Umocnione RU dodają na swoją korzyść modyfikator w walce +1 (w obronie).
2. RU nie mogą dobrowolnie wejść we wrogą strefę kontroli.
3. RU nie mogą też wykonywać ataków.

Pominąłem kwestię przekraczania Wisły :)
 
     
Knjaz
Plutonowy


Dołączył: 03 Sty 2016
Posty: 129
Skąd: Reading
Wysłany: Śro 01 Cze, 2016   

Dziękuję.
Jaki modyfikator maja umocnienia - XXX?
Okopy dają 1, fortyfikacje stałe 3, a polowe logicznie wychodzi, że 2. Tak?
Czy w grze Wrocław 1945 czołgi niemieckie maja czarna gwiazdkę?
 
     
Dominik
Sierżant


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 05 Kwi 2012
Posty: 209
Skąd: Wolsztyn
Wysłany: Śro 01 Cze, 2016   

Knjaz napisał/a:
Dziękuję.
Jaki modyfikator maja umocnienia - XXX?
Okopy dają 1, fortyfikacje stałe 3, a polowe logicznie wychodzi, że 2. Tak?
Czy w grze Wrocław 1945 czołgi niemieckie maja czarna gwiazdkę?


Znalazłem w swojej instrukcji notatkę, że umocnienia xxx dają modyfikator +3, ale bez dzielenia siły atakującego na 2. Pytałem kiedyś o to samo bodajże w temacie o Wrocławiu i tam powinna być odpowiedź :)

Nic nie wiem aby we Wrocławiu niemieckie czołgi miały czarne gwiazdki. To w końcu był już 1945 rok i Niemcy dalej potrafili ugryźć, ale byli już solidnie obici.
 
     
Yamato
St. szeregowy


Dołączył: 23 Sie 2008
Posty: 59
Skąd: Żywiec
Wysłany: Pią 09 Wrz, 2016   Atak przez most

Jeżeli atakuje przez most to obrońca ma modyfikator za rzekę ? Czy też tylko w sytuacji gdy most jest zniszczy to go posiada? Proszę o wybaczenie ale w instr do Charkowa nie mogę się tego doczytać ( jest o ucieczkach przez most)
 
 
     
Radosław Kotowski
Podporucznik



Dołączył: 27 Lut 2012
Posty: 676
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią 09 Wrz, 2016   

Zawsze jest modyfikator za rzekę.
 
     
Yamato
St. szeregowy


Dołączył: 23 Sie 2008
Posty: 59
Skąd: Żywiec
Wysłany: Pią 09 Wrz, 2016   

Skąd ta pewność? :-) Jest gdzieś w przepisach wyszczególnione? czy było na forum omawiane? A może po prostu zawiera się w ten sposób w przepisie, że ja się w nim mówi o ataku przez rzekę w ogóle to właśnie bez znaczenia czy przez most czy bez bo przecież przez rzekę ( w takim kontekście jak mówi się trójkąt to nie ważne trójkąt prostokątny czy równoboczny czy byle jaki? :-) )
 
 
     
Radosław Kotowski
Podporucznik



Dołączył: 27 Lut 2012
Posty: 676
Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob 10 Wrz, 2016   

Yamato napisał/a:
A może po prostu zawiera się w ten sposób w przepisie, że ja się w nim mówi o ataku przez rzekę w ogóle to właśnie bez znaczenia czy przez most czy bez bo przecież przez rzekę ( w takim kontekście jak mówi się trójkąt to nie ważne trójkąt prostokątny czy równoboczny czy byle jaki? :-) )


Dokładnie tak. Jest modyfikator krawędziowy i tyle.
 
     
Yamato
St. szeregowy


Dołączył: 23 Sie 2008
Posty: 59
Skąd: Żywiec
Wysłany: Sob 10 Wrz, 2016   Dezorganizacja

Rzut na dezorganizacje robi się jeden dla całego stosu czy dla każdej jednostki w stosie oddzielnie?
 
 
     
Radosław Kotowski
Podporucznik



Dołączył: 27 Lut 2012
Posty: 676
Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob 10 Wrz, 2016   

Dla stosu.
 
     
Michał Jakubik
St. szeregowy


Dołączył: 23 Cze 2015
Posty: 60
Skąd: Aleks Kuj
Wysłany: Sob 17 Gru, 2016   

hey

Jak sie ma ruch jednostek do mostów kolejowych brak jest calkowicie zadnych informacji w instrukcjach do gry.

PS. Ludzie zacznijcie czytać ze zrozumieniem instrukcje gier bo wprowadzacie chaos na forum tymi abstrakcyjnymi pytaniami. :mad:
 
     
Wojtek-kob
St. szeregowy


Dołączył: 01 Kwi 2013
Posty: 72
Skąd: Śląsk
Wysłany: Sob 17 Gru, 2016   

Faktycznie temat poruszania się i wpływu torów kolejowych w większości gier systemu nie jest wyjaśniony, albo jest tylko mała wzmianka jak np. w Berlinie 1945 ,,ruch po torach - jak po drogach bocznych".

Ja stosuję następujące zasady dotyczące torów kolejowych:
Po pierwsze nie zgadzam się, że ruch wzdłuż torów kolejowych kosztuje tyle samo co poruszanie się po drogach, jakoś trudno mi sobie wyobrazić pędzące po torach ciężarówki czy inne pojazdy z taką samą prędkością jak po zwykłych drogach, tym bardziej, że linie kolejowe w większości prowadzone są na nasypach a to jednak utrudnia w jakiś sposób poruszanie się.

W związku z powyższym przyjąłem zasadę, że ruch wzdłuż torów kolejowych kosztuje tyle samo co ruch w terenie czystym tj. więcej dla jednostek zmotoryzowanych mniej dla oddziałów piechoty.
Przekraczanie rzeki po moście kolejowym, wzdłuż linii kolejowej nie kosztuje dodatkowych PR.

Ponadto z uwagi na to, że tory kolejowe prowadzone są w większości na nasypach uznałem, że powinien być za to jakiś dodatkowy bonus do walki w obronie, więc stosuję następujący przepis:
1. Broniące się na polu z linią kolejową oddziały otrzymują w walce modyfikator -1, pod warunkiem, że atak odbywa się z heksu/ów prostopadłego do linii kolejowej /w poprzek linii kolejowej/ ale tylko z jednej strony torów.
2. Modyfikator nie jest uwzględniany, gdy choć jedna z atakujących jednostek prowadzi atak wzdłuż linii kolejowej.
3. Modyfikator nie jest uwzględniany, gdy atak odbywa się z heksów po obu stronach linii kolejowej.

Dzięki temu możemy organizować obronę wzdłuż linii kolejowej, do czego dochodziło wielokrotnie w historii.
 
     
Michał Jakubik
St. szeregowy


Dołączył: 23 Cze 2015
Posty: 60
Skąd: Aleks Kuj
Wysłany: Pon 19 Gru, 2016   

W przypadku gry Charków przyjąłem że mosty kolejowe są zniszczone i nie do odbudowy.

W kolejnej grze:
1. Ruch po torach traktujemy jak po terenie w jakim sie znajduja
2. Przejście przez most niezmoty +1 zmoty i czołgi +2
3. Zniszczenie mostu +2
4. Mostu zniszczonego nie mozna odbudować (w 14 dni tyle trwa scenariusz nie mozna przywrócić w praktyce ruchu pociągów)

Zniszcenie sztabu modyfikayor +1 w zasiegu 8 pól. Kolejna dziura w przepisach.

1. W przypadku gdy jednostki znajdują się w zasiegu dwóch sztabów konsekwencje zniszcenia odnoszą sie do jednostek bliżej stojących zniszczonego sztabu.

[ Dodano: Nie 29 Sty, 2017 ]
Pytanie dot spowalniania wojsk przez lotnictwo szturmowe.

Jeśli postawie żeton lotnictwa na wrogim oddziale to traci on dopiero punt ruchu po wejsciu w strefe kontroli działania lotnictwa- tak zrozumiałem przepisy systemu, czyli poruszajac i zaczynajac ruch w terenie czystym (zakładajac hipotetycznie ze jednostka ma 5PR i zamierza się oddalać od lotnictwa za teren wydaje sie 1PR) moze przemiescić sie o 4 pola.

A nie tak jak myslałem 3 pola, uswiadomił mnie mój przeciwnik. Prosze o komentarz troche dziwne ze jednostka bedąca pod lotnictwem z automatu nie traci 1PR a dopiero po wejściu w strefe kontroli lotnictwa.
 
     
hofner
Kapitan


Dołączył: 05 Lut 2011
Posty: 1097
Skąd: Biała Podlaska
Wysłany: Czw 09 Lut, 2017   

Czy przy wyjściu ze strefy kontroli wrogiego oddziału gdy stoimy w fortyfikacjach lub umocnieniach stałych płacimy 1 PR?
Moim zdaniem nie ale nie ma takiego zapisu w najnowszej instrukcji.
 
     
stanley
Porucznik


Dołączył: 14 Lut 2010
Posty: 896
Wysłany: Czw 09 Lut, 2017   

Nie bezpośrednio ale moim zdaniem mówi o tym punkt 9.31
 
     
hofner
Kapitan


Dołączył: 05 Lut 2011
Posty: 1097
Skąd: Biała Podlaska
Wysłany: Czw 09 Lut, 2017   

w tym punkcie jest mowa o wchodzeniu do UP i wychodzeniu z UP
więc nie wychodzeniu ze strefy kontroli
 
     
Michał Jakubik
St. szeregowy


Dołączył: 23 Cze 2015
Posty: 60
Skąd: Aleks Kuj
Wysłany: Czw 09 Lut, 2017   

Wychodząc z Umocnien Polowych i wrogiej Strefy Kontroli traci się 1PR
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 8