Taktyka i Strategia - Forum Strona GłównaTaktyka i Strategia - Forum Strona Główna

To forum wykorzystuje pliki cookies do zapamiętywania spersonalizowanych preferencji.
Ustawienia dotyczace plików cookies można zmienić samodzielnie w przegladarce internetowej.
Szczegóły na stronie Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji.


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload


Poprzedni temat «» Następny temat
POLSKA 1939 - poprawki, uzupełnienia i rozwinięcia przepisów
Autor Wiadomość
stanley
Porucznik


Dołączył: 14 Lut 2010
Posty: 897
Wysłany: Czw 23 Wrz, 2010   

Podano WD sztabów,których żetony nie występują w grze:
GO Bielsko, GO Śląsk,no i ten nieszczęsny GO Wyszków.
Dlaczego nie podano WD GO Piotrków.
W związku z wprowadzeniem dodatkowych zasad czy jest przewidziany dodruk brakujących polskich sztabów.
 
 
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Śro 29 Wrz, 2010   

Zebrany komplet rozszerzeń znajdzie się w numerze 32 TiS.
_________________
https://www.facebook.com/...?ref=ts&fref=ts
 
 
 
stanley
Porucznik


Dołączył: 14 Lut 2010
Posty: 897
Wysłany: Śro 29 Wrz, 2010   

A znamy już konkretny termin wydania nr 32 TiS.
 
 
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Śro 29 Wrz, 2010   

Tego nigdy nie znamy :) "konkretnie"
Ale chciałbym by ukazał sie ok 10 X
_________________
https://www.facebook.com/...?ref=ts&fref=ts
 
 
 
radarro
Kadet


Dołączył: 12 Sie 2011
Posty: 7
Skąd: 3city
Wysłany: Pon 05 Wrz, 2011   

Bartek napisał/a:
5.28 Możliwość dwukrotnego ataku niemieckich jednostek szybkich (Dpanc, DZmot, DLek).
Jeśli pierwszy atak był udany(B1 lub B1-1) i zakończył się pościgiem, to atakująca/e jednostka/i szybka/ie mogą zaatakować powtórnie.
Warunkiem koniecznym do przeprowadzenia drugiego ataku jest przeprowadzenie pościgu po pierwszym ataku (kosztem 1PZ). Powtórne ataki wykonywane są po zakończeniu normalnej fazy ataku. KAŻDY pościg skutkuje utratą 1 punktu zaopatrzenia - jeśli atakuje DPanc posiadająca 1 punkt zaopatrzenia i wygrywa walkę, zmuszając przeciwnika do odwrotu, to po wykonaniu pościgu ma 0 punktów zaopatrzenia. Może teraz zaatakować powtórnie i jeśli odniesie sukces (B1 lub B1-1) to nie będzie mogła wykonać pościgu. Gdyby atakująca dywizja w pierwszym ataku miała 0 punktów zaopatrzenia - nie mogłaby wykonać pościgu i atakować powtórnie, natomiast gdyby posiadała 2PZ to mogłaby wykonać dwa pościgi - po każdej wygranej walce.
W pościgu i powtórnej walce może uczestniczyć sztab i przydzielone lotnictwo szturmowe.


Wdrażam się i zapytuję:

1. W wyniku 1 ataku broniący ginie, czy jedn. szybka może wykonać dod. ruch w dowolną, niezajmowaną strefę ?
[w przypadku 01IX 2DPz,4DL w terenie górzystym i zalesionym przebywają kilkadziesiąt km?!]
Myślę, ze należy ten ruch uzależnić również od zdolności ruchowych jedn.
Np. pod Mokrą, czy na Pomorzu, w terenie czystym, ew wzgórzach takie wycieczki mają sens
2. Nie rozumiem dlaczego uzależniać wynik 1 ataku B1 od możliwości 2 ataku jedn. szybką ? Były to mobilne jednostki i mogły ponawiać ataki
Pytanie czy pełną siłą ?
 
 
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Pon 05 Wrz, 2011   

1. Jedn. szybka może wykonać dod. ruch w dowolną, niezajmowaną strefę
nie rozumiem kontekstu zdania umieszczonego w nawiasie. W Ardenach w 40 roku takie dysiwzje śmigały po kolkadziesiat km dziennie, ale moż enie o to chodzi
Ruch zawsze jest uzależniony od terenu
_________________
https://www.facebook.com/...?ref=ts&fref=ts
 
 
 
radarro
Kadet


Dołączył: 12 Sie 2011
Posty: 7
Skąd: 3city
Wysłany: Sob 10 Wrz, 2011   

Czy przypadkiem nie powinno się wprowadzić korekty obligatoryjnych strat ataku czołgów na oddziały zmechanizowane. Przez sam szacunek do Pana Generała Maczka. Jego brygada znika 2 IX.
Czy można skorygować straty obligatoryjne [12PS - 1PS strat...] broniących się jedn. zmechanizowanych do losowych [np. do rzutu kostką]

Dlaczego między BDG a Wągrowcem stworzono małe podłużne strefy ?
Dlaczego tylko tu?
Dlaczego strefy na Kresach są małe, a np. w Małopolsce duże ?.
 
 
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Sob 10 Wrz, 2011   

radarro napisał/a:
Przez sam szacunek do Pana Generała Maczka. Jego brygada znika 2 IX.

A czemu znika, bo nie znam takiego zjawiska (no po za jaimś monstrualnie fartownym) bombardowaniem
_________________
https://www.facebook.com/...?ref=ts&fref=ts
 
 
 
radarro
Kadet


Dołączył: 12 Sie 2011
Posty: 7
Skąd: 3city
Wysłany: Śro 14 Wrz, 2011   

2Pz i 4L w pierwszej turze posuwają się o 2 pola likwidując [3PS] pułk KOP
Maczek jest jedyną siłą, którą mogę postawić aby zablokować dalszy ruch wgłąb
2IX 2Pz i 4L jako jedn. CZOŁGÓW czyszczą Maczka [4PS] z racji posiadania ponad 24 PS. Pomijam dodatkowe straty wynikające z walki, o lotnictwie nie wspominam

pzdr
radarro
 
 
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Śro 14 Wrz, 2011   

radarro napisał/a:
2Pz i 4L w pierwszej turze posuwają się o 2 pola likwidując [3PS] pułk KOP

To musi być jakies sensacyjne zagranie - całkowicie mi nie znane, ale świat czasami mnie potrafi nadal zadziwić. Według przepisów te dywizje mogę jedynie wejśc na pole opuszczone przez polski oddział
radarro napisał/a:
Maczek jest jedyną siłą, którą mogę postawić aby zablokować dalszy ruch wgłąb
2IX 2Pz i 4L jako jedn. CZOŁGÓW czyszczą Maczka [4PS] z racji posiadania ponad 24 PS. Pomijam dodatkowe straty wynikające z walki, o lotnictwie nie wspominam

No jak bez lotnictwa, to nie ma takiej szansy
_________________
https://www.facebook.com/...?ref=ts&fref=ts
 
 
 
radarro
Kadet


Dołączył: 12 Sie 2011
Posty: 7
Skąd: 3city
Wysłany: Czw 15 Wrz, 2011   

5.28 Możliwość dwukrotnego ataku niemieckich jednostek szybkich (Dpanc, DZmot, DLek).
"Jeśli pierwszy atak był udany(B1 lub B1-1) i zakończył się pościgiem, to atakująca/e jednostka/i szybka/ie mogą zaatakować powtórnie.
Warunkiem koniecznym do przeprowadzenia drugiego ataku jest przeprowadzenie pościgu po pierwszym ataku (kosztem 1PZ). Powtórne ataki wykonywane są po zakończeniu normalnej fazy ataku. KAŻDY pościg skutkuje utratą 1 punktu zaopatrzenia - jeśli atakuje DPanc posiadająca 1 punkt zaopatrzenia i wygrywa walkę, zmuszając przeciwnika do odwrotu, to po wykonaniu pościgu ma 0 punktów zaopatrzenia. Może teraz zaatakować powtórnie i jeśli odniesie sukces (B1 lub B1-1) to nie będzie mogła wykonać pościgu. Gdyby atakująca dywizja w pierwszym ataku miała 0 punktów zaopatrzenia - nie mogłaby wykonać pościgu i atakować powtórnie, natomiast gdyby posiadała 2PZ to mogłaby wykonać dwa pościgi - po każdej wygranej walce.
W pościgu i powtórnej walce może uczestniczyć sztab i przydzielone lotnictwo szturmowe."

Czytam i wykonuję

W fazie Ataku 1 IX pozbawiam KOP 2PS za atak czołgów, ponawiam atak i KOPu nie ma.
2 IX
10BKPz musi być użyta do zagrodzenia drogi i staje w otwartym polu naprzeciw, w Fazie ataku pozbawiam MAczka 2PS za atak czołgów, ponawiam atak i znowu 2PS i to już koniec.

Gdzie jest błąd ?
 
 
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Czw 15 Wrz, 2011   

Może nie błąd, ale samo założenie, że 1 KOP zostanie od razu pokonany, gdyż 32 PS - 3 PS (1 KOP) = 29 PS.
Ów 1 KOP stoi w lesie na wzgórzach, umocnienia 2, co daje w sumie 4 przesunięcia "w dół". dochodzimy do przewagi 10-12. Tu sukcesem zakończy się jedynie rzut od 2 do 8, pozostałe to zatrzymanie niemieckich związków szybkich. A i straty pzy 32 PS po przesunięciu o 4 w dół nie muszą być jakiekolwiek przy odpowiednim rzucie.
Podsumowując, wydaje mi się, że zakładanie, najoptymistyczniejszych wyników może się zemścić w grze. W polske grałem multu razy, i przyznam, że nigdy nie widziałem by 1 KOP zszedł 1 września. Ale też nie wykluczam, że takie coś zobaczę.
PS
Straty za atak czołgów występują wtedy, gdy obrońca nie che się wycofac, a 1 KOP musi się wycofać jeżeli chce istnieć. No ale to już wola graczy
_________________
https://www.facebook.com/...?ref=ts&fref=ts
 
 
 
Khamul
St. sierżant



Dołączył: 28 Cze 2004
Posty: 324
Skąd: Będzin
Wysłany: Śro 05 Paź, 2011   

radarro ma trochę rację. Jak grałem drugi raz w Polskę 1939 to zagrałem na zmodyfikowane przepisy "Możliwość dwukrotnego ataku niemieckich jednostek szybkich" i na tym odcinku robi się bardzo nieciekawie już od 1 września. Dlatego ja dla kampanii wrześniowej zastosowałem taką swoją modyfikację, że przed ponownym atakiem jednostek szybkich dla każdej takiej jednostki rzucam K6 - jeżeli wypada 1-4 (podobnie jak na dowodzenie) to jest możliwość ponownego ataku. Wychodzę z założenia, że w 1939 roku Blitzkrieg nie był jeszcze tak dopracowany jak w 1941. Co o tym sądzicie?

PS. Drogi moderatorze, może wydzielić ten wątek z tematu, w którym powinny być tylko informacje o poprawkach, uzupełnieniach i rozwinięciach przepisów. Ostatnio w poszukiwaniu poprawek, uzupełnień itd. przekopywałem się przez W-39 i straciłem więcej czasu na przekopywanie się niż na granie :P .
 
 
Ursus Rex
Szeregowy


Dołączył: 22 Lis 2012
Posty: 18
Skąd: Wierzbin/Warszawa
Wysłany: Czw 22 Lis, 2012   

Witam wszystkich na forum.

Po zakupie Wrzśnia 1939 i rozegraniu paru próbnych bitew (po kilka dywizji) mam szereg pytań:

1. Wpływ terenu na LB i LS. Podane są lasy, umocnienia polowe, twierdze i OWar a co z umocnieniami stałymi i wzgórzami?

2. Czy istnieje jakaś różnica pomiędzy strefami jasnymi (piaskowymi) np. Bogumin a nieco ciemniejszymi np .pobliskie Pszczyna i Katowice. Czy wszystkie te strefy to równiny?

3. Jak traktować bagna na granicy stref np. Mława/Krzynowłoga, Wizna/Łomża jesli chodzi o ruch i wpływ na walkę. Bagien jest tylko pas więc nie sa to strefy "bagienna" jak np. Przychody, Oziaty.

4. Jaki wpływ na walkę i ruch mają wzgórza?

5. Jaki modyfitakor ataku należy zastosować atakując przez góry?

6. Jesli w strefie broni sie jednostka z umocnieniami polowymi i jednostka bez umocnień to czy należy uwzglednić wpływ umocnień a jeśli tak to od czego to zależy (np. PS broniacych się jednostek)?

7. Czy jeśli w strefie las występuje w mniejszości do równin (Mława, Sejny, Kraupishken) to uwzglednia się modyfikator lasu do ruchu i walki?

Na koniec wielka prośba. Czy mozna wszystkie dodatkowe zasady, interpretacje itp umieścić w jednym miejscu (erracie).

P. S. Gratulację dla Autorów za dobrą grę. Gdyby nie "dziurawa" instrukcja to można by ją uznac za bardzo dobrą.
 
 
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Czw 22 Lis, 2012   

1. Umocnienia stałe - tak jaki wpływ na walkę, wzgórza nie mają wpływu

2. nie

3. takjak bagna w całych strefach

4. to jest w instrukcjio na stronie 19 (tabela)

5. jw

6. zawsze najkorzystniejszy modyfikator obrońcy

7. tak

W zasadzie wszelkie uwagi sa na forum, ale jak znajdę czas postaram się je zebrać
_________________
https://www.facebook.com/...?ref=ts&fref=ts
 
 
 
Ursus Rex
Szeregowy


Dołączył: 22 Lis 2012
Posty: 18
Skąd: Wierzbin/Warszawa
Wysłany: Pią 23 Lis, 2012   

Dziękuję, tabela z 19 str. jakoś mi nie weszła w oczy.
Czyli podsumowując: jednostki zmechanizowane mogą poruszać się po bagnach, mogą z nich i na nie atakować. Nie mogą tylko atakować przez krawędź z bagnami?
 
 
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Pią 23 Lis, 2012   

tak troszkę z pamięci, bo nie mam przed oczami instrukcji, jednostki zmotoryzowane nie mogę chodzić po bagnach
_________________
https://www.facebook.com/...?ref=ts&fref=ts
 
 
 
Ursus Rex
Szeregowy


Dołączył: 22 Lis 2012
Posty: 18
Skąd: Wierzbin/Warszawa
Wysłany: Sob 24 Lis, 2012   

Jakoś nie mogę pogodzić punktu 4.13, 4.23, tabeli str 19 i Pana odpowiedzi. Może podam konkretne sytuacje.

1. Czy jednostka zmotoryzowana może wejść do strefy z bagnami np. Przychody, Augustów?
2. Czy jednostka zmotoryzowana może zaatakować wroga w strefie z bagnami np. Przychody, Augustów?
3. Czy jednostka zmotoryzowana może wejść do strefy "nie bagiennej" poprzez krawędź z bagnami np. z Wizny do Łomży?
4. Czy jednostka zmotoryzowana może zaatakować przez krawędź z bagnami np. atak z Wizny na Łomżę?

Jeszcze pytania o dowództwa.
5. Jaki jest efekt ataku lotniczego LB/LS na samotnie stojące dowództwo?

6. Wg instrukcji (punkt 2.0) dowództwa nie są jednostkami czyli nie mogą zajmować punktów zwycięstwa oraz niszczyć baz zaopatrzeniowych. Dobrze to rozumiem?

I na koniec straty.
7. Wynik B1 przy braku wycofania oznacza stratę 1PS dla każdej broniącej się jednostki.

8. Wynik B1(-1) oznacza dodatkową stratę 1 PS niezależnie od wycofania się dla każdej jednostki czy całego stosu?

9. Rozumiem że straty od czołgów, za wycofanie się przez węzeł, wycofanie przez rzekę liczone są od całego stosu a nie każda jednostka ponosi straty?

Z góry dziękuję za wyjaśnienia.
 
 
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Sob 24 Lis, 2012   

1. Nie
2. Tak
3. Nie
4. Tak
5. żaden
6. Tak
7. Tak
8. (-1) od stosu
9. od każdej jednostki
_________________
https://www.facebook.com/...?ref=ts&fref=ts
 
 
 
Ursus Rex
Szeregowy


Dołączył: 22 Lis 2012
Posty: 18
Skąd: Wierzbin/Warszawa
Wysłany: Wto 27 Lis, 2012   

To jeszcze pytania o wycofanie:

1. Jednostki obrońcy (w umocnieniach) po ataku otrzymały wynik B1. Czy można część jednostek wycofać a część zostawić (pozostające oczywiście poniosą straty 1PS)?

2. Czy wycofując się jednostki mogą wycofać się do różnych stref czy też stos traktujemy jako niepodzielny przy odwrocie?

3. I pytanie o łączenie jednostek. Jeśli mam np. dwie mocno wykrwawione jednostki piechoty to czy mogę złączyć je w jedną?

4. Jeśli na poprzednie pytanie odpowiedź jest twierdząca to czy jednostka która została wchłonięta jest liczona jako zniszczona i daje PZ przeciwnikowi?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 8