Taktyka i Strategia - Forum Strona GłównaTaktyka i Strategia - Forum Strona Główna

To forum wykorzystuje pliki cookies do zapamiętywania spersonalizowanych preferencji.
Ustawienia dotyczace plików cookies można zmienić samodzielnie w przegladarce internetowej.
Szczegóły na stronie Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji.


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload


Poprzedni temat «» Następny temat
Interpretacja przepisów
Autor Wiadomość
góral
St. szeregowy


Dołączył: 02 Sty 2012
Posty: 47
Skąd: żywiec
Wysłany: Śro 07 Lis, 2012   

Cześć takie pytanie w instrukcji do legnicy jest taki zapis że łucznicy konni strzelający do wroga mogą go pozbawić tylko jednego punktu siły na etap choć mogą trafić więcej razy .A moje pytanie jest takie czy zapis jest tylko stosowany włącznie do Legnicy czy także odnosi się do innych gier sytemu średniowiecza gdzie występują łucznicy konni np: Grunwald ,Świecino lub Jezioro Pejpus
 
 
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Śro 07 Lis, 2012   

Zdecydowanie tak, ale wedle uznania.
_________________
https://www.facebook.com/...?ref=ts&fref=ts
 
 
 
Dżibril
Szeregowy


Dołączył: 19 Lip 2012
Posty: 16
Wysłany: Czw 31 Paź, 2013   

Nie bijcie, jeżeli takie pytanie już padło, ale jak mają się nowe zasady rozproszenia do wędrówki konnicy przez dajmy na to las? Nawet gdybym chciał się przedzierać jazdą przez zagajnik albo inne bagna to nie mogę, bo rozproszone jednostki trzeba zdjąć z planszy?
 
     
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Czw 31 Paź, 2013   

eliminujemy już ten zapis. W samym z siebie ruchu nie ulega się rozproszeniu, jedynie spowalnia się wojska
_________________
https://www.facebook.com/...?ref=ts&fref=ts
 
 
     
Derenga
Chorąży



Dołączył: 27 Cze 2009
Posty: 350
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Pią 27 Gru, 2013   

Czy jednostka, która przeprowadziła kontrszarżę w fazie ruchu przeciwnika może stać się celem ataku innej wrogiej jednostki?
_________________
"The Confederate resistance was desperate, and the slaughter upon both sides great" -
E.P. Alexander
 
     
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Pią 27 Gru, 2013   

tak
_________________
https://www.facebook.com/...?ref=ts&fref=ts
 
 
     
Derenga
Chorąży



Dołączył: 27 Cze 2009
Posty: 350
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Sob 28 Gru, 2013   

To dobrze grałem :)

Przy okazji jeszcze jedno pytanie. Jeśli poruszający się oddział mongolskich łuczników stał się celem kontrszarży, to czy przed rozstrzygnięciem walki może on ostrzelać kontrszarżującą jazdę? Ja grałem, że tak.

P.S. W Kulikowym Polu brakuje żetonów: Etap oraz Morale
_________________
"The Confederate resistance was desperate, and the slaughter upon both sides great" -
E.P. Alexander
 
     
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Sob 28 Gru, 2013   

Tak
Można je zastąpić dowolnym innym znacznikiem (wiem o tym), dorobiłem sztancowane "impety" i tam skasowałem niezauważenie...
_________________
https://www.facebook.com/...?ref=ts&fref=ts
 
 
     
Derenga
Chorąży



Dołączył: 27 Cze 2009
Posty: 350
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Sob 28 Gru, 2013   

Wojciech Zalewski napisał/a:
tak


Rozumiem, że analogicznie jeśli to jazda mongolska wykonuje kontrszarżę, to też może przed walką ostrzelać przeciwnika?

Wojciech Zalewski napisał/a:

Można je zastąpić dowolnym innym znacznikiem (wiem o tym), dorobiłem sztancowane "impety" i tam skasowałem niezauważenie...


Jakoś sobie poradziłem ;)
_________________
"The Confederate resistance was desperate, and the slaughter upon both sides great" -
E.P. Alexander
 
     
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Sob 28 Gru, 2013   

Ad. 1 - Tak (zawsze raz w fazie ruchu)
_________________
https://www.facebook.com/...?ref=ts&fref=ts
 
 
     
woj1982
Plutonowy


Dołączył: 20 Sie 2007
Posty: 135
Skąd: włocławek
Wysłany: Śro 16 Lip, 2014   

Przepis "odwrót-rozumiem przez ten przepis że "jesli oddział nie może przejść przez pole zajmowane przez własną ani sojuszniczą jednostkę"-to również ulega eliminacji (powiedzmy przy wyniku B2-traci 2 pkt siły i ulega eliminacji bo nie może się wycofać-z przodu wróg,z tyłu swoi), 2 pytanie,ewentualna walka i odwrót o 2 pola,pościg ,jednostce atakujacej zostało powiedzmy 6 pkt ruchu po walce-moze atakować dalej do wykorzystania swoich pkt ruchu tę jednostkę która się wycofała po walce?uwazam to za logiczne...Pozdrawiam
 
     
Dominik
Sierżant


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 05 Kwi 2012
Posty: 209
Skąd: Wolsztyn
Wysłany: Śro 16 Lip, 2014   

Co do pytania drugiego to zdecydowanie nie. To gra turowa i ruch jest wykonywany w fazie ruchu a walka w fazie walki, nie można po fazie walki powrócić do fazy ruchu a by ponownie zaatakować, można natomiast wykonać pościg (niezależnie od punktów ruchu które pozostały jednostce) który jednak nie kończy się kolejną walką.
 
     
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Śro 16 Lip, 2014   

dokładnie tak, "walka w ruchu" była w Grunwaldzie, ale później system to wyeliminował jako zbędną zasadę.
_________________
https://www.facebook.com/...?ref=ts&fref=ts
 
 
     
woj1982
Plutonowy


Dołączył: 20 Sie 2007
Posty: 135
Skąd: włocławek
Wysłany: Śro 16 Lip, 2014   

no właśnie,bo była sprzeczność...to jest wyjaśnione,ruszamy do pościgu i czekamy za walką do kolejnej "fazy"....co do 1 pytania rozumiem moja interpretacja jest trafna?
 
     
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Śro 16 Lip, 2014   

i tak i nie :)
jak nie można się cofnąć, to wynik B2 jest niszczący. nie jest zatem potrzebne już to -2 (w przykładzie)
Ale co do zasady to tak jest trafna
_________________
https://www.facebook.com/...?ref=ts&fref=ts
 
 
     
woj1982
Plutonowy


Dołączył: 20 Sie 2007
Posty: 135
Skąd: włocławek
Wysłany: Śro 16 Lip, 2014   

Dziękuję uprzejmie...przydałaby się instrukcja z przykładami,mniej schematów,więcej szczegółów.. pytań byłoby mniej i interpretacji ;)ale jest super jakby nie było,całokształt kapitalny.
 
     
Dominik
Sierżant


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 05 Kwi 2012
Posty: 209
Skąd: Wolsztyn
Wysłany: Śro 16 Lip, 2014   

Nawet z przykładami pewnie byłoby ciężko, bo ktoś wymyśliłby problem o którym autorom się nawet nie śniło :mrgreen:
 
     
woj1982
Plutonowy


Dołączył: 20 Sie 2007
Posty: 135
Skąd: włocławek
Wysłany: Śro 16 Lip, 2014   

hahahha,bez skrajności :smile:
 
     
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Czw 17 Lip, 2014   

ale dokładnie tak jest
Nawet pan - interpretując dokładnie tak jak to mówi instrukcja, chciałby jeszcze dokładniej pewne rzeczy mieć opisane. Świat się zmienia, A to tylko skromna instrukcja :)
_________________
https://www.facebook.com/...?ref=ts&fref=ts
 
 
     
Grisznak
Podporucznik



Pomógł: 3 razy
Dołączył: 01 Cze 2006
Posty: 695
Skąd: Włocławek
Wysłany: Czw 17 Lip, 2014   

Może by zatem zrobić tutorial udostępniany w wersji online, w pdf?
Swoją drogą, kupiłem niedawno Blitzkrieg General i tam jest cała 20-stronnicowa książeczka, będąca właśnie tutorialem, opisująca pierwsze tury gry (w obu jej wariantach) i zastosowane w ich zasady punkt po punkcie, wyjaśniająca co i jak działa.
_________________

The super-dreadnought fitted with Western technology at Vickers in England, Kongou has arrived!
Even in the Pacific Theatre, I'll use the power of my speed to be of great use! Look forward to it!
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 8