Taktyka i Strategia - Forum Strona GłównaTaktyka i Strategia - Forum Strona Główna

To forum wykorzystuje pliki cookies do zapamiętywania spersonalizowanych preferencji.
Ustawienia dotyczace plików cookies można zmienić samodzielnie w przegladarce internetowej.
Szczegóły na stronie Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji.


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload


Poprzedni temat «» Następny temat
Interpretacja przepisów
Autor Wiadomość
Khamul
St. sierżant



Dołączył: 28 Cze 2004
Posty: 324
Skąd: Będzin
Wysłany: Pią 09 Mar, 2012   

Wojciech Zalewski napisał/a:
Khamul napisał/a:
Chyba że się ma dowódcę, który jest uniwersalny, ot taki Ewrenos :) .
A co temu Ewrenosowi jest, że taki uniwersalny? :)

W pracy juz jestem, nie ma dostępu do polskiej instrukcji, więc z angielskiej: 13.1.1 Each commander has certain number of units ssigned (exception is Ewrenos, author of the battle plan for Ottomans, whom Ottoman Player can assign any number of Ottoman units).

Zmierzam do tego, że kiedy natrafię ną przeciwnika, który sztywno sie będzie trzymał zasad instrukcji, to może np. zostawić dowódcę grupy danych oddziałów na miejscu nie ruszając go, a zamiast niego atakiem tej grupy wojsk będzie dowodził Ewrenos i zmeczenia w związku z tym nie widać :P .
 
 
góral
St. szeregowy


Dołączył: 02 Sty 2012
Posty: 47
Skąd: żywiec
Wysłany: Pią 09 Mar, 2012   

Ciekawe to jakiś superhero :P
 
 
Kragdob
Major


Dołączył: 02 Kwi 2004
Posty: 1594
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią 09 Mar, 2012   

Khamul napisał/a:
Wojciech Zalewski napisał/a:
Khamul napisał/a:
Chyba że się ma dowódcę, który jest uniwersalny, ot taki Ewrenos :) .
A co temu Ewrenosowi jest, że taki uniwersalny? :)

W pracy juz jestem, nie ma dostępu do polskiej instrukcji, więc z angielskiej: 13.1.1 Each commander has certain number of units ssigned (exception is Ewrenos, author of the battle plan for Ottomans, whom Ottoman Player can assign any number of Ottoman units).

Zmierzam do tego, że kiedy natrafię ną przeciwnika, który sztywno sie będzie trzymał zasad instrukcji, to może np. zostawić dowódcę grupy danych oddziałów na miejscu nie ruszając go, a zamiast niego atakiem tej grupy wojsk będzie dowodził Ewrenos i zmeczenia w związku z tym nie widać :P .


Powinno być:
13.1.1 Each commander has certain number of units ssigned (exception is Ewrenos, author of the battle plan for Ottomans, whom Ottoman Player can assign any number of Ottoman units at the beginning of the game) assignment of units cannot be changed during the game.
_________________
Czajnik był nieduży, ale odwagi mu nie brakowało
 
 
 
Khamul
St. sierżant



Dołączył: 28 Cze 2004
Posty: 324
Skąd: Będzin
Wysłany: Pią 09 Mar, 2012   

To jeszcze może kilka pytań/uwag:
1.4. Two cavalry units, each having 2 SPs, attack infantry unit with 1 SP. Total attacker‟s strength is 5. Total defender‟s strength is 1. Combat ratio is 5:1.
Chyba 4 i 4:1...?

1.5
 After attacker CMs are applied combat ratio is 13:1.
 After defender‟s CMs are applied, combat ratio is set to 11:1.

A nie jest tak, że najpierw liczymy dla atakujacego i maksymalana wartość moze być 9:1 a później liczymy modyfikacje dla obrońcy?

1.6.Example:
a) Attacker has 3 SPs while defender has 2 SPs. Combat Ratio is 3:2 => 1.5:1 => 2:1.
b) Combat Ratio 6.49:1 is to be rounded to 6:1.

Myślalem że od 1,51 jest 2:1 a 1,5 to bedzie 1:1?

5.2.11. Combat factor is reduced by 1 after combat.
Czy aby nie Charge Factor?

Sorry, że się czepiam, trochę zboczenie zawodowe. Bo poza tym to instrukcja angielska jest lepsza od polskiej, przejrzysta z przykladami, łatwe slownictwo. I już nie używam polskiej instrukcji :P .
 
 
góral
St. szeregowy


Dołączył: 02 Sty 2012
Posty: 47
Skąd: żywiec
Wysłany: Pią 09 Mar, 2012   

Mam pytanie a z jakiej gry jest ta instrukcja
 
 
Khamul
St. sierżant



Dołączył: 28 Cze 2004
Posty: 324
Skąd: Będzin
Wysłany: Pią 09 Mar, 2012   

Kosowe Pole
 
 
Kragdob
Major


Dołączył: 02 Kwi 2004
Posty: 1594
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią 09 Mar, 2012   

W domu posprawdzam i poprawię.

Khamul napisał/a:
1.4. Two cavalry units, each having 2 SPs, attack infantry unit with 1 SP. Total attacker‟s strength is 5. Total defender‟s strength is 1. Combat ratio is 5:1.
Chyba 4 i 4:1...?


TAK

Khamul napisał/a:
1.5
 After attacker CMs are applied combat ratio is 13:1.
 After defender‟s CMs are applied, combat ratio is set to 11:1.

A nie jest tak, że najpierw liczymy dla atakujacego i maksymalana wartość moze być 9:1 a później liczymy modyfikacje dla obrońcy?


TAK

Khamul napisał/a:
1.6.Example:
a) Attacker has 3 SPs while defender has 2 SPs. Combat Ratio is 3:2 => 1.5:1 => 2:1.
b) Combat Ratio 6.49:1 is to be rounded to 6:1.

Myślalem że od 1,51 jest 2:1 a 1,5 to bedzie 1:1?


NIE, To jest celowa zmiana - tutaj jest odstępstwo od WZ-owego standardu i wprowadzenie matematycznie poprawnego.

Khamul napisał/a:
5.2.11. Combat factor is reduced by 1 after combat.
Czy aby nie Charge Factor?


TAK

Khamul napisał/a:
Sorry, że się czepiam, trochę zboczenie zawodowe. Bo poza tym to instrukcja angielska jest lepsza od polskiej, przejrzysta z przykladami, łatwe slownictwo. I już nie używam polskiej instrukcji :P .


Dziękuję. Instrukcja do średniowiecza niestety nie jest najlepsza, stąd przy tłumaczeniu praktycznie napisałem ją od nowa (w sensie pisania o rzeczach w 1 miejscu jasno i klarownie). Część przepisów została jednak zmodyfikowana - także albo gracze używają instrukcji polskiej, albo angielskiej, bo pewne różnice będą.
_________________
Czajnik był nieduży, ale odwagi mu nie brakowało
 
 
 
Khamul
St. sierżant



Dołączył: 28 Cze 2004
Posty: 324
Skąd: Będzin
Wysłany: Pią 09 Mar, 2012   

Kawał dobrej roboty. Szczególnie chwalę opracowane przykłady, bo niektóre rzeczy cieżko wyjasnić w teorii, i dopiero jak czytałem przyklad wiedzialem o co chodzi.
 
 
góral
St. szeregowy


Dołączył: 02 Sty 2012
Posty: 47
Skąd: żywiec
Wysłany: Pią 13 Kwi, 2012   

Witam takie pytanko kolega wyczytał w instrukcji ze stirling że modyfikatora morale używamy tylko w ataku a w obronie nie ja sprawdzałem w legnicy ale tam nie ma takiego zapisu . Więc pytanie takie czy modyfikatora morale używamy tylko w ataku? czy w obronie też . Z góry dziękuje za odpowiedz
 
 
Radosław Kotowski
Podporucznik



Dołączył: 27 Lut 2012
Posty: 688
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw 09 Sie, 2012   

1) Atakują obok siebie dwa oddziały , każdy inną jednostkę wroga . Jeden z atakujących oddziałów miał dowódcę (zasięg dowodzenia 1 ) . Atakował
pierwszy i oddalił się w pościgu od swojego drugiego oddziału .
Czy ten drugi oddział ma modyfikator za dowódcę (bo na początku fazy walki był obok , zakładamy równoległość starć ) , czy może nie ma modyfikatora (bo dowódca oddalił się w pościgu ??
2) Ile walk może stoczyć jednostka w swojej fazie walki i ruchu ?
 
 
Radosław Kotowski
Podporucznik



Dołączył: 27 Lut 2012
Posty: 688
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon 13 Sie, 2012   

Ponawiam pytania :
1 ) Czy modyfikator za dowódcę liczy się według jego pozycji na polu walki na początku fazy walki , czy gdy wykona on pościg i inna jednostka nie walczyła i znalazła się w jego strefie dowodzenia to dostaje ona modyfikator 2 )Ile walk może stoczyć jednostka w swojej fazie walki i ruchu ?
3 )Łucznicy piesi mogą strzelić podczas swojej fazy ruchu ?
4 )Czy można strzelić do jednostki wroga nawet jeżeli się nie poruszyła a jest w zasięgu ostrzału ?
 
 
Radosław Kotowski
Podporucznik



Dołączył: 27 Lut 2012
Posty: 688
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto 21 Sie, 2012   

Radosław Kotowski napisał/a:
Ponawiam pytania :
1 ) Czy modyfikator za dowódcę liczy się według jego pozycji na polu walki na początku fazy walki , czy gdy wykona on pościg i inna jednostka nie walczyła i znalazła się w jego strefie dowodzenia to dostaje ona modyfikator 2 )Ile walk może stoczyć jednostka w swojej fazie walki i ruchu ?
3 )Łucznicy piesi mogą strzelić podczas swojej fazy ruchu ?
4 )Czy można strzelić do jednostki wroga nawet jeżeli się nie poruszyła a jest w zasięgu ostrzału ?

Poproszę o odpowiedź .
 
 
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14504
Skąd: warszawa
Wysłany: Wto 21 Sie, 2012   

1 ) działa na tym polu na jakim aktualnie stoi
3 ) nie
4 ) tak
_________________
https://www.facebook.com/...?ref=ts&fref=ts
 
 
 
skalord
St. szeregowy



Dołączył: 15 Lut 2009
Posty: 51
Skąd: Lonigo, Wlochy
Wysłany: Śro 22 Sie, 2012   

Cytat:
Witam takie pytanko kolega wyczytał w instrukcji ze stirling że modyfikatora morale używamy tylko w ataku a w obronie nie ja sprawdzałem w legnicy ale tam nie ma takiego zapisu . Więc pytanie takie czy modyfikatora morale używamy tylko w ataku? czy w obronie też . Z góry dziękuje za odpowiedz


Ja uzywam tylko w ataku, jak tez w obronie to nie dalo by sie grac. Raz zdobedziesz morale +2 i wygrales bitwe
 
 
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14504
Skąd: warszawa
Wysłany: Śro 22 Sie, 2012   

Prosze pamiętać, że wpływ morale oddziaływuje od następnego etapu, zatem zawsze jest czas by odzyskać kilka poziomów podczas włąsnego ataku. Co do generaliów to morale działa i w ataku i w obronie, te przesunięcie +2 może być "bolesne" ale jak ktoś stracił 15-20 jednostek i nie zlikwidował wroga, to juz jemu samemu morale siądzie :)
_________________
https://www.facebook.com/...?ref=ts&fref=ts
 
 
 
Radosław Kotowski
Podporucznik



Dołączył: 27 Lut 2012
Posty: 688
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw 23 Sie, 2012   

Radosław Kotowski napisał/a:
2 )Ile walk może stoczyć jednostka w swojej fazie walki i ruchu ?

I jeszcze to pytanko :)
 
 
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14504
Skąd: warszawa
Wysłany: Czw 23 Sie, 2012   

nie ma już walki w faize ruchu
w fazie walki tylko jedną
_________________
https://www.facebook.com/...?ref=ts&fref=ts
 
 
 
Radosław Kotowski
Podporucznik



Dołączył: 27 Lut 2012
Posty: 688
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw 23 Sie, 2012   

Wojciech Zalewski napisał/a:
nie ma już walki w faize ruchu
w fazie walki tylko jedną

No ale są kontrszarże :)
 
 
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14504
Skąd: warszawa
Wysłany: Czw 23 Sie, 2012   

Zostałem zmylony :)
Raz w kontrszarży
_________________
https://www.facebook.com/...?ref=ts&fref=ts
 
 
 
Radosław Kotowski
Podporucznik



Dołączył: 27 Lut 2012
Posty: 688
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią 24 Sie, 2012   

Dziękuję za odpowiedzi . Takie podstawowe zagadnienia dobrze by dopisać do następnej instrukcji do gry .
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 8