Taktyka i Strategia - Forum Strona GłównaTaktyka i Strategia - Forum Strona Główna

To forum wykorzystuje pliki cookies do zapamiętywania spersonalizowanych preferencji.
Ustawienia dotyczace plików cookies można zmienić samodzielnie w przegladarce internetowej.
Szczegóły na stronie Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji.


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload


Poprzedni temat «» Następny temat
Interpretacja przepisów
Autor Wiadomość
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14548
Skąd: warszawa
Wysłany: Pią 18 Lis, 2011   

Gabriel napisał/a:
obowiązuje zasada "1 pole atakuje 1 pole". Tzn. jedna jednostka może zaatakować kilka jednostek tylko, jeżeli tworzą one grupę na jednym polu?

MOże zaatakowac wszystkie znajdujące się w jej SK.
[quote="Gabriel"]6.16 - tzn. jeżeli jeden oddział atakują dwa oddziały i są one po przeciwległych stronach jednostki? Wtedy każdy atakujący dostaje +1 modyfikator do ataku?/quote]
Tu nie rozumiem przykładu.

6.2 -
1. Tak
2. przy 11 już ma znaczenie, a nawet od 9 może być skuteczny przy słabym stroju ochronnym)
3. Tak

SIŁA Ciężkiej Jazdy: 2 PS + 0 Morale + 3 Impet + 1 zasięg wodza + 0 teren = 6
SIŁA Konnego Łucznika: 2 PS + 0 morale + 0 impet + 0 wódz + 0 teren = 2

I tu jest pies pogrzebany, bo to nie tak
Początkowy stosunek sił jest 2:2 czyli 1:1, i dopiro teraz dodajemy wszelkie modyfikatory, dowódca, impet strój ochronny....
Wychodzi dajmyna to 7:1

każdy oddział, który straci 2 PS musi zginąć
Gabriel napisał/a:

SIŁA Konnych Łuczników: 2 PS + 0 Morale + 0 Impet + 0 wódz + 0 teren = 2
SIŁA Ciężkiej Jazdy: 2 PS + 0 Morale + 3 Impet + 1 wódz + 0 teren = 6


Znów rozpoczynamy od 1:1 i dopiero teraz odejmujemy w tabeli (wlewo) wszelkie modyfikatory, Zapewne wyjdzie jakieś 1:4

polecam się :)
_________________
https://www.facebook.com/...?ref=ts&fref=ts
 
 
 
Derenga
Chorąży



Dołączył: 27 Cze 2009
Posty: 355
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Pią 18 Lis, 2011   

Wojciech Zalewski napisał/a:

I tu jest pies pogrzebany, bo to nie tak
Początkowy stosunek sił jest 2:2 czyli 1:1, i dopiro teraz dodajemy wszelkie modyfikatory, dowódca, impet strój ochronny....
Wychodzi dajmyna to 7:1

każdy oddział, który straci 2 PS musi zginąć
Gabriel napisał/a:

SIŁA Konnych Łuczników: 2 PS + 0 Morale + 0 Impet + 0 wódz + 0 teren = 2
SIŁA Ciężkiej Jazdy: 2 PS + 0 Morale + 3 Impet + 1 wódz + 0 teren = 6


Znów rozpoczynamy od 1:1 i dopiero teraz odejmujemy w tabeli (wlewo) wszelkie modyfikatory, Zapewne wyjdzie jakieś 1:4

polecam się :)


Przy tym, jeśli przepisy się nie zmieniły, to po każdej walce wartość impetu spada o 1.
_________________
"The Confederate resistance was desperate, and the slaughter upon both sides great" -
E.P. Alexander
 
 
Gabriel
St. szeregowy


Dołączył: 13 Lis 2009
Posty: 43
Wysłany: Sob 19 Lis, 2011   

1. Już jasne, jednostka atakuje wszystko co ma w SK, czyli nawet 3 ataki.

2. Hex1: Atakujący Hex2: Broniący Hex3: Atakujący.

Tzn. trzy hexy obok siebie, od lewej do prawej. Atakujący z Hexa1 i Hexa3 są na przeciwległych pozycjach i obydwaj dostają modyfikator +1. Czy dobrze to rozumiem?

3. Już rozumiem - dziękuję.

4. Dziękuję za wyjaśnienie ruchów po tabeli - wszystko już jasne.

5. Tak, impet jest wytracany, czyli po 3 starciach przestaje być ciekawie :) . (Tzn. -1 po ataku jazdy, -1 po ataku mongolskim i -1 po drugim ataku jazdy).
 
 
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14548
Skąd: warszawa
Wysłany: Sob 19 Lis, 2011   

Z pamięci coś mi świta, że tu nie ma żadnych bonusów, gdyby atak szdł od tyłu na jednostkę to wtedy obrońca walczy 1 PS.

5. dokłądnie tak, tu pojawia się problem.
_________________
https://www.facebook.com/...?ref=ts&fref=ts
 
 
 
Derenga
Chorąży



Dołączył: 27 Cze 2009
Posty: 355
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Sob 19 Lis, 2011   

Gabriel napisał/a:

5. Tak, impet jest wytracany, czyli po 3 starciach przestaje być ciekawie :) . (Tzn. -1 po ataku jazdy, -1 po ataku mongolskim i -1 po drugim ataku jazdy).


Dodatkowo z tego co pamiętam jeśli jednostka jazdy nie zdoła zmusić przeciwnika do odwrotu to wówczas traci całość posiadanego impetu
_________________
"The Confederate resistance was desperate, and the slaughter upon both sides great" -
E.P. Alexander
 
 
Derenga
Chorąży



Dołączył: 27 Cze 2009
Posty: 355
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Sob 19 Lis, 2011   

Gabriel napisał/a:
1. Już jasne, jednostka atakuje wszystko co ma w SK, czyli nawet 3 ataki.


To pytanie do WZ. Z tego co pisze Gabriel wnoszę, że doszło do zmian w przepisach i teraz jeśli jedna jednostka ma w fazie walki w swojej strefie kontroli kilka jednostek to atak na każdą z nich rozgrywany jest jako oddzielna walka. Czy dobrze rozumiem?
_________________
"The Confederate resistance was desperate, and the slaughter upon both sides great" -
E.P. Alexander
 
 
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14548
Skąd: warszawa
Wysłany: Nie 20 Lis, 2011   

Nie, to wciąż jedna walka
_________________
https://www.facebook.com/...?ref=ts&fref=ts
 
 
 
Derenga
Chorąży



Dołączył: 27 Cze 2009
Posty: 355
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Nie 20 Lis, 2011   

Wojciech Zalewski napisał/a:
Nie, to wciąż jedna walka


Rozumiem. Trochę zmyliło mnie twierdzenie o "3 atakach"
_________________
"The Confederate resistance was desperate, and the slaughter upon both sides great" -
E.P. Alexander
 
 
Gabriel
St. szeregowy


Dołączył: 13 Lis 2009
Posty: 43
Wysłany: Nie 20 Lis, 2011   

To ja już nie rozumiem - jak rozegrać walkę, jeżeli oddział, np. ciężka jazda ma 3 jednostki wroga w swojej SK (niech to będą 3 oddziały konnych łuczników).
 
 
stanley
Porucznik


Dołączył: 14 Lut 2010
Posty: 912
Wysłany: Nie 20 Lis, 2011   

6.1 zasady ogólne walki
zastosuj między innymi punkty 6.12, 6.13, 6.14
 
 
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14548
Skąd: warszawa
Wysłany: Nie 20 Lis, 2011   

To atakuje wszystkie 3 w jednym starciu
_________________
https://www.facebook.com/...?ref=ts&fref=ts
 
 
 
Gabriel
St. szeregowy


Dołączył: 13 Lis 2009
Posty: 43
Wysłany: Pon 21 Lis, 2011   

6.1 (11-17) są akurat jasne. Nie mogę po prostu przebrnąć przez 6.2 w ich kontekście. Jak mam rozumieć to: 6.15 vs Przykład podany w punkcie 6.2 "Wśród pięciu atakujących jednostek...". Jakim cudem może być pięć atakujących jednostek, skoro maksymalna PS na jednym polu to 2?

Ale dobra....

Reasumując: atakujący musi zaatakować wszystko co ma w SK - równocześnie, w jednym ataku.

Wróćmy do poprzedniego przypadku - linia ciężkiej jazdy dopada z maksymalnym impetem do ciasno rozstawionej grupy mongołów. W konsekwencji, każda jednostka Ciężkiej Jazdy ma 3 Konnych Łuczników w swojej SK. Jak liczymy teraz iloraz sił? To nadal jest 1:1 (pomimo że 1 atakuje 3?)

Pozdrawiam
 
 
Khamul
St. sierżant



Dołączył: 28 Cze 2004
Posty: 324
Skąd: Będzin
Wysłany: Pon 21 Lis, 2011   

Gabriel napisał/a:
Jakim cudem może być pięć atakujących jednostek, skoro maksymalna PS na jednym polu to 2?

Przecież może być pięć jednostek o sile 1 z czego po dwie jednostki są na tych samych heksach, piąta samotnie stojąca i wszystkie pięć mogą atakować jeden heks :P
 
 
Derenga
Chorąży



Dołączył: 27 Cze 2009
Posty: 355
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Pon 21 Lis, 2011   

Gabriel napisał/a:
Jazdy ma 3 Konnych Łuczników w swojej SK. Jak liczymy teraz iloraz sił? To nadal jest 1:1 (pomimo że 1 atakuje 3?)
Pozdrawiam


Bierzesz pod uwagę siłę jednostek uczestniczących w starciu. Załóżmy, że wszystkie oddziały są w pełnej sile (2PS) w związku z tym mamy w tym przypadku sotsunek 2:6, czyli 1:3. Potem dodajesz wszelkie modyfikatory za impet, strój ochronny, obecność dowódców, sztandarów itd.
_________________
"The Confederate resistance was desperate, and the slaughter upon both sides great" -
E.P. Alexander
Ostatnio zmieniony przez Derenga Pon 21 Lis, 2011, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Derenga
Chorąży



Dołączył: 27 Cze 2009
Posty: 355
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Pon 21 Lis, 2011   

Gabriel napisał/a:
Jakim cudem może być pięć atakujących jednostek, skoro maksymalna PS na jednym polu to 2?


Ale przecież atakujący nie musi zajmować jednego pola, w związku z czym maksymalnie może atakować nawet 6 jednostek.
_________________
"The Confederate resistance was desperate, and the slaughter upon both sides great" -
E.P. Alexander
 
 
Gabriel
St. szeregowy


Dołączył: 13 Lis 2009
Posty: 43
Wysłany: Pon 21 Lis, 2011   

Dziękuję, ta kwestia jest już jasna :) . Sądzę, że to wyjaśnia też punkt 6.16 (Przeciwległe strony). Chodzi chyba po prostu o atak kilku oddziałów z różnych pól na jedną jednostkę wroga.

Edycja: do czasu oczywiście...

Pytanie: w kontekście punktu 6.12 (...muszą wykonać ataki) i mojego przykładu. Czy nie rozliczyliśmy tego źle? Czy przypadkiem starcia nie powinny być wykonywane kolejno - w kolejności ustalanej przez atakującego, a nie równocześnie? Tzn. sumarycznie jednostka może przeprowadzić nawet 3 osobne ataki (3 osobne sprawdzenia tabeli). W ten sposób istnieje możliwość grupowych ataków na jednostki znajdujące się w strefach kontroli np. dwóch różnych jednostek. Czy mam rację?
 
 
Gabriel
St. szeregowy


Dołączył: 13 Lis 2009
Posty: 43
Wysłany: Wto 22 Lis, 2011   

Albo jeszcze inaczej - może mam możliwość wyboru? Grupa nie może atakować grupy, zatem teoretycznie mam tu decyzję:

A: Atakować pojedyńczo i wytracać impet po każdym ataku;
B: Zaatakować jedną jednostką grupę i wytracić impet wolniej.

Dzięki za potwierdzenie
 
 
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14548
Skąd: warszawa
Wysłany: Wto 22 Lis, 2011   

Ale pamiętaj, że każda jednostak mająca wroga w swojej SK musi zaatakować, ale oczywisćie kombinacje ataków są inwencją gracza
_________________
https://www.facebook.com/...?ref=ts&fref=ts
 
 
 
Gabriel
St. szeregowy


Dołączył: 13 Lis 2009
Posty: 43
Wysłany: Czw 24 Lis, 2011   

Po kolejnej przegranej potyczce z instrukcją, przybywam po kolejną porcję wyjaśnień.

6.16 - łączy się chyba zawsze z 6.43?

7.12 (-1) - "strona traci 1 PS od sumy atakujących oddziałów".

Raz jest użyty zwrot "sumy atakujących" a potem "sumy sił". Chodzi o sumę ich PS? Jest to zrozumiałe, jak jest zapis np. A2-1 - wtedy po prostu jako atakujący wybieram, która z atakujących jednostek straci ten 1 PS.

A co zrobić z zapisem B2-1? Bo to chyba traci się 1 PS od sił broniącego się, nie atakującego prawda? Sugerowałbym - na początku punktu 7.12 zapis:

(-1) - strona traci 1 PS. Jeżeli strata dotyczy atakującego (np. A2-1), to wybiera on jednostkę, która straci ten punkt. Jeżeli strata dotyczy broniącego się (np. B2-1), to wybiera on jednostkę, która ma stracić punkt.

Dodatkowo, jak są opisane te wyniki tabeli. Np. B1 - trochę tego nie rozumiem. Jeżeli jednostka ma się wycofać, a nie może (bo obszar jest niedostępny, albo się przekroczy limit PS na hex, albo jest tam wróg) to chyba dokładnie ONA traci 1 PS, a nie od sumy sił wszystkich atakujących, prawda?

Czy tak własnie jest?

7.31 Podczas pościgu obowiązkowego muszę dojść do uciekającego oddziału?
7.32 Rozumiem, że podczas pościgu dobrowolnego mogę przejść tyle pól ile chcę, ale nie więcej niż uciekł oddział wroga?

Podczas pościgu nie zużywa się PR? Czy jazda nabiera wtedy impetu? Czy jeżeli w wyniku pościgu, uciekający wróg znowu jest w SK to trzeba go atakować?

15.12 KŁ wydatkują +0,5 PR na zwrot o dowolny kąt względem...? Do czego się dodaje te 0,5 PR? Czy po prostu ŁK są tak zwrotni, że za dowolny zwrot płacą 0,5 PR?
 
 
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14548
Skąd: warszawa
Wysłany: Pią 25 Lis, 2011   

7.12 (-1) - "strona traci 1 PS od sumy PS atakujących oddziałów".

A co zrobić z zapisem B2-1? - tak samo
dokładnie, traci 1 PS, a nie od sumy sił wszystkich atakujących - oczywiscie

7.31 Tak
7.32 Tak

Czy jazda nabiera wtedy impetu - Nie
Czy jeżeli w wyniku pościgu, uciekający wróg znowu jest w SK to trzeba go atakować- uciekając nie można wejść we wrogą SK

15.12 po prostu ŁK są tak zwrotni, że za dowolny zwrot płacą 0,5 PR?
_________________
https://www.facebook.com/...?ref=ts&fref=ts
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9