Taktyka i Strategia - Forum Strona GłównaTaktyka i Strategia - Forum Strona Główna

To forum wykorzystuje pliki cookies do zapamiętywania spersonalizowanych preferencji.
Ustawienia dotyczace plików cookies można zmienić samodzielnie w przegladarce internetowej.
Szczegóły na stronie Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji.


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload


Poprzedni temat «» Następny temat
Pytania o podstawy
Autor Wiadomość
globox_flame
Kadet


Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 2
Wysłany: Śro 30 Sty, 2008   Pytania o podstawy

Witam. Kupiłem niedawno grę "Bitwy II Wojny 1943-45 (wiem, że to zły system na początek, ale jest bardzo wszechstronny i lubię wyzwania). Zabrałem się więc za czytanie instrukcji. Utknąłem jednak już w rozdziale o walce.Proszę więc o przetłumaczenie. Najpierw przedstawię jak ja zrozumiałem zasady i powiecie, czy dobrze zrozumiałem ;)
W tabeli dołączonej scenariusza (i tylko tam) są podane PS. Podczas walki porównuje się je, atakujący rzuca 2k6 i w „rezultatach walki” znajduje, kto i o ile się wycofuje. Potem obaj rzucają 2k6 i sprawdzają poniesione straty (np. jak któryś ma PS 12 to szuka w wierszu „11-15”). I „przesuwają” (w tabeli w scenariuszu) wartość siły o tyle „oczek”, ile wskazuje cyferka ze „Strat po walce”.

Jeśli opisałem (a więc i zrozumiałem) te zasady poprawnie proszę jeszcze o odpowiedź na kilka pytań:
-Następna walkę dana jednostka przeprowadza z takimi PS, jakie jej zostały po poprzedniej walce (po przesunięciu o ileś "oczek”)??
-Jednostka jest wyeliminowana jeśli nie ma już PS (jest "dalej" niz ostatnia kolumna w tabeli scenariusza)??
-jeśli jednostki są na stosie to w walce ich PS się sumują i jednostki walczą jakby jedna?

Wiem, że to podstawy i dla graczy mogą wydać się śmieszne, ale jednak proszę o odpowiedzi.
Przepraszam też za "swojski" język, lecz próbowałem po prostu pisać zrozumiale i przejrzyście.
 
 
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Śro 30 Sty, 2008   

Wszystko doskonale. A walcząc współnie ponoszą straty nie każda tylkood sumy wspónie walczacych.
pozdrawiam
 
 
 
globox_flame
Kadet


Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 2
Wysłany: Czw 31 Sty, 2008   

Dziękuję za pomoc. Być może kiedyś będę miał kolejne pytania (bo jeszcze przez kilkadziesiąt stron instrukcji muszę przebrnąć :wink: :shock: )
 
 
tomo
Kadet


Dołączył: 17 Lut 2008
Posty: 3
Wysłany: Wto 19 Lut, 2008   

Witam
pozwole się dopisać do tematu, bo problem mam dośc podobny. (do gry"Africa Korps")

1) W tabeli scenariusza jest wyszczególnienie dotyczące punktów siły np
dla piechoty : 4 3 2 1 -
czy strata 2 punktów siły spowoduje że wygląd tabeli bedzie następujący 2 1 ?

a co z takimi zapisami : 6 5 4 4 4 2 1 jak interpretować np. taki zapis?

2) w instrukcji jest zapis o zapisaniu wszystkich PS przed walką w tajemnicy ? Czy przeciwnik nie zna naszych punktów siły?
Rozumiem, że może nie znać tych dotyczących wsparcia lotniczego ale reszta ?

Dziekuje z góry za pomoc i ... wyrozumialość :roll:
 
 
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Wto 19 Lut, 2008   

Witam
pozwole się dopisać do tematu, bo problem mam dośc podobny. (do gry"Africa Korps")

1) TAK

należ skreslac po kolei

2) nieczego nie powinien znać, by nie kobiować potem z własnymi siłami wpsarcia.
 
 
 
tomo
Kadet


Dołączył: 17 Lut 2008
Posty: 3
Wysłany: Wto 19 Lut, 2008   

Dziekuje za błyskawiczną odpowiedź :)

To ja pozwole sobie jeszcze podrążyć temat:
1) jesli scenariusz jest widoczny dla każdego gracza to tym samym PS jednostek nie stanowią żadnej tajemnicy. Chyba,że każdy trzyma przed nosem tylko swoje tabele ?
2) W dużej instrukcji do systemu na końcu jest charakterystyka jednostek, w której kolumna Siła jednostek, podzielona jest na 3 częsci. czy to znaczy że w różnych scenariuszach ta sama jednostka może posiadać różne PS? I czy dobrze rozumiem, że w zależności od posiadanych PS dana jednostka posiada odpowiednią siłe ognia ? /tabelka poniżej/
 
 
Kragdob
Major


Dołączył: 02 Kwi 2004
Posty: 1594
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto 19 Lut, 2008   

tomo napisał/a:
1) W tabeli scenariusza jest wyszczególnienie dotyczące punktów siły np
dla piechoty : 4 3 2 1 -
czy strata 2 punktów siły spowoduje że wygląd tabeli bedzie następujący 2 1 ?


Dokładnie tak

tomo napisał/a:

a co z takimi zapisami : 6 5 4 4 4 2 1 jak interpretować np. taki zapis?


Taki zapis oznacza, że twój oddział jest silniejszy od innych. Siła nie wynika z uzbrojenia, ale i wyszkolenia itp. Więc oddziały o podobnej sile (w tym przypadku 6 PS) mogą ponosić np mniejsze straty w walce.

Odpowiadając na twoje pytania: po stracie 2 PS siła twojego oddziału będzie wyglądać 44421, po stracie kolejnego PS - 4421 itp.

tomo napisał/a:

2) w instrukcji jest zapis o zapisaniu wszystkich PS przed walką w tajemnicy ? Czy przeciwnik nie zna naszych punktów siły?
Rozumiem, że może nie znać tych dotyczących wsparcia lotniczego ale reszta ?


Tak, chodzi np. o to, że przeciwnik nie wiedząc z jakimi siłami walczy nie "optymalizuje" ataku. Np. Gdy atakuje 5PS na 5PS to wsparcie artylerii w sile 2PS nic nie daje atakującemu, mógłby on je wykorzystać gdzie indziej, gdyby o tym wiedział.
_________________
Czajnik był nieduży, ale odwagi mu nie brakowało
 
 
 
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Wto 19 Lut, 2008   

tomo napisał/a:

1) jesli scenariusz jest widoczny dla każdego gracza to tym samym PS jednostek nie stanowią żadnej tajemnicy. Chyba,że każdy trzyma przed nosem tylko swoje tabele ?

A wcale że nei są widoczne dla przeciwnika. :)
tomo napisał/a:

2) W dużej instrukcji do systemu na końcu jest charakterystyka jednostek, w której kolumna Siła jednostek, podzielona jest na 3 częsci. czy to znaczy że w różnych scenariuszach ta sama jednostka może posiadać różne PS? I czy dobrze rozumiem, że w zależności od posiadanych PS dana jednostka posiada odpowiednią siłe ognia ? /tabelka poniżej/

TAK, ale to jużulega zmianie, w IV edycji, wystarczy, że po dzielisz siłę pojazdu pancrnego przez 3 i może tyle razy strzelić ile tych "trójek" masz zawartych w pełnej sile.
 
 
 
tomo
Kadet


Dołączył: 17 Lut 2008
Posty: 3
Wysłany: Wto 19 Lut, 2008   

jasne :)
bardzo dziekuje WZ i r1omen za odpowiedzi
pozdrawiam
 
 
Rychter
Szeregowy



Dołączył: 22 Lis 2007
Posty: 31
Skąd: Czaniec
Wysłany: Sob 05 Kwi, 2008   

Czy jeden etap to jeden dzień? Na "kalendarzu" dni są ułożone w kolumnie po dwa. Czy to znaczy że uzupełnienia mogą dochodzić w jeden z tych dwóch dni?
_________________


 
 
 
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Sob 05 Kwi, 2008   

A o jaką grę chodzi?
_________________
https://www.facebook.com/...?ref=ts&fref=ts
 
 
 
Rychter
Szeregowy



Dołączył: 22 Lis 2007
Posty: 31
Skąd: Czaniec
Wysłany: Sob 05 Kwi, 2008   

Ardeny
_________________


 
 
 
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Sob 05 Kwi, 2008   

Jeden etap to jden dzień, układ kalendarza jest wymuszony wielkością strony.
_________________
https://www.facebook.com/...?ref=ts&fref=ts
 
 
 
Rychter
Szeregowy



Dołączył: 22 Lis 2007
Posty: 31
Skąd: Czaniec
Wysłany: Sob 05 Kwi, 2008   

Więc jeśli mam w jednym rzędzie np. 16 i 17 grudzień, to uzupełnienia mogę umieścić na mapie w dowolny z tych dni?
_________________


 
 
 
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Sob 05 Kwi, 2008   

Uzupełenienia są rozpisana dla konkretnych dni.
Proponuję przejść do odpowiedniego tematu, tam porozmawiać
_________________
https://www.facebook.com/...?ref=ts&fref=ts
 
 
 
Rychter
Szeregowy



Dołączył: 22 Lis 2007
Posty: 31
Skąd: Czaniec
Wysłany: Sob 05 Kwi, 2008   

Faktycznie, kilka razy przyglądałem się kalendarzowi i nie znalazłem dat nad nazwami jednostek, dopiero dziś :oops: :oops: :oops: Przepraszam za fatygę :)
_________________


 
 
 
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Sob 05 Kwi, 2008   

Tez tak zaczynaliśmy :)
_________________
https://www.facebook.com/...?ref=ts&fref=ts
 
 
 
Kragdob
Major


Dołączył: 02 Kwi 2004
Posty: 1594
Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie 06 Kwi, 2008   

Rychter napisał/a:
Faktycznie, kilka razy przyglądałem się kalendarzowi i nie znalazłem dat nad nazwami jednostek, dopiero dziś :oops: :oops: :oops: Przepraszam za fatygę :)


Kurza ślepota, to znak, że czyta się instrukcję z zapałem :) Dobry znak.
_________________
Czajnik był nieduży, ale odwagi mu nie brakowało
 
 
 
Rychter
Szeregowy



Dołączył: 22 Lis 2007
Posty: 31
Skąd: Czaniec
Wysłany: Pon 07 Kwi, 2008   

Teraz mam wreszcie czas żeby grać, bo przedtem uczyłem się do konkursu z historii (w piątek pisałem)
_________________


 
 
 
darthlen
St. szeregowy


Dołączył: 07 Sty 2011
Posty: 63
Skąd: Luboń koło Poznania
Wysłany: Nie 09 Sty, 2011   

Jestem nowy i mam pytanie, czy artyleria samobieżna ma 2 poziomy sprawności bojowej czy 1????
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 8