Taktyka i Strategia - Forum Strona GłównaTaktyka i Strategia - Forum Strona Główna

To forum wykorzystuje pliki cookies do zapamiętywania spersonalizowanych preferencji.
Ustawienia dotyczace plików cookies można zmienić samodzielnie w przegladarce internetowej.
Szczegóły na stronie Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji.


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload


Poprzedni temat «» Następny temat
Medieval II Total War - Królestwa.
Autor Wiadomość
Gość

Wysłany: Pon 17 Wrz, 2007   

Ja bawie sie Bizancjum w chwili obecnej. Gra sie uroczo; jedynym przeciwnikiem na poczatku sa Turcy w dodatku rozbici na dwie czesci przedzielone Antiochia. Po zawarciu sojuszu z Antiochia Spokojnie wykonczylem ich terytoria w Azji Mniejszej i zabieram sie za natarcie wzdluz Kaukazu.
Stracilem KOnstantnopol w sposob tak glupi ze do tej pory zebami zgrzytam. Podeszli mi pod miasto KRzyzowcy z Wenecji. Wyszedlem z miasta wszystkim(!) i chcialem im wydac bitwe ale cos mi sie nie poukladalo i stanalem w miejscu. Wenecjanie przeszli miedzy mna i weszli do pustego miasta ...Odbilem je ture pozniej i zgarnalem ponad 20 tysiecy florenow za jego zlupienie :P Przydaly sie.

W chwili obecnej mam zajeta prawie cala Azje Mniejsza + kawalek Cypru; wybralem sie na ziemie Egiptu i mam nadzieje ze prowincje ktore im zlupie uda mi sie wymienic z Jerusalem na druga prowincje cypryjska. Kasa przestala stanowic problem; handel az huczy, tyle ze gdzies po moim terytorium wloczy sie armia turecka - stracilem ja z oczu w gorach i nie do konca wiem gdzie mi wylezie...

Uwaga techniczna: w dodatku baardzo slabo spisuja sie szpiedzy. Proba wejscia do miasta konczy sie w jakichs 50% fatalnie...Szpiegowac mozna byle z daleka; ew. rozpoznawac armie w polu.

autocenzura
Ostatnio zmieniony przez Gość Pon 17 Wrz, 2007, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Słowianin
Kapral


Dołączył: 24 Sie 2007
Posty: 98
Skąd: ...gdzie panieńskim kobiercem...
Wysłany: Pon 17 Wrz, 2007   

No no, rola kupców 10-krotnie wzrosła. W MTWII sześciu kupców dawało 125 :lol: . Co właściwie zauważam w tym momencie to to że nie mozna "pocwaniakować z ryzykiem" tj. nie mozna już tak łatwo podjąć ryzyka pełnego zebrania sił naszej frakcji w koncentracji na celu, który może zaważyć na losie całej kampanii. Taki cel to jeden z punktów, które musimy osiągnąć w drodze do laurów. W pewnym sensie robi to całą kampanię wystawioną na częstsze niespodzianki (wzrost UI kompa). Najlepsza gra to ta pierwsza - odkrywcza, w drugiej poprawiamy się i jest to ta właściwa. Problem polega na tym żeby znać doskonale realia kampanii czyli to na co jest stać nas i naszego przeciwnika. Jestem miło zaskoczony rozwojem wypadków w twojej grze CAIUS. Przeżywałem rozwój wypadków no i powiem że utrata własnej stolicy zaraz na początku nierzadko przesądza pewne fakty i nie tylko jest deprymująca. Wartość samej stolicy decyduje o następstwach. Jeśli jet kręgosłupem systemu i stanowi jego najważnieszy element to ja w tym momencie oficjalnie przechodzę do "podziemia" :P , ale jeśli można bez stolicy wytrzymać to działamy dalej. Powiedziałbym tu że w zdobytych stolicach było 1:1 ale stracony Londyn dla Anglików był chyba ważniejszym argumentem niż dla Walii Caernavon, ważne że to Angole w grze padli.... :wink:
 
 
Słowianin
Kapral


Dołączył: 24 Sie 2007
Posty: 98
Skąd: ...gdzie panieńskim kobiercem...
Wysłany: Pon 17 Wrz, 2007   

Profes przyznaj się że puściłeś Konstantynopol specjalnie :lol: 20000 drogą nie chodzi hehe...
 
 
Gość

Wysłany: Wto 18 Wrz, 2007   

Stolica tez piechota nie chodzi :) Swoja droga to warto ja po opanowaniu Azji Mn. gdzies przeniesc, bo KOnstatynopol jest w samym rogu mapy.

W chwili obecnej mecze sie z Tbilisi. Zdobylem raz - bunt; Turcy. Zdobylem, zlupilem - bunt; rebels. Za trzecim razem wyrzne miasto w pien :twisted:

Pobadto zgodnie z moimi przewidywaniam Antiochia odciela mi droge na poludnie :( To znaczy ze do walki sie nadaje tylko desant egipski (Trzy prowincje juz mam) albo bede musial wypowiedziec wojne Antiochii i Jerusalem :twisted: a do tego sie nie pale...
 
 
Słowianin
Kapral


Dołączył: 24 Sie 2007
Posty: 98
Skąd: ...gdzie panieńskim kobiercem...
Wysłany: Śro 19 Wrz, 2007   

Ryzyko walki przeciw wszystkim nie skraca na pewno czasu osiągnięcia sukcesu..., jeśli wogóle mozna go osiągnąć. A konkludując że ilość potencjalnych utarczek w bitwie "The Kingdoms" wzrasta to raczej "mnożenie" wrogów zwiększa problemy z geometrycznym postępem...
 
 
O'nell
St. sierżant



Dołączył: 17 Cze 2005
Posty: 291
Skąd: Kraków
Wysłany: Czw 20 Wrz, 2007   

pojawił się patche wersja 1.3
_________________
CoMe On YoU SoNs Of BiTcHeS ,Do YoU WaNt To LiVe FoReVeR
-WeLcOmE To ThE SuCk-
 
 
 
Gość

Wysłany: Czw 20 Wrz, 2007   

? Jak to pojawil sie? Ja juz go mialem na plycie z Kingdoms i bez spaczowania do 1.3 w ogole nie bylo mowy o instalacji dodatku.
 
 
O'nell
St. sierżant



Dołączył: 17 Cze 2005
Posty: 291
Skąd: Kraków
Wysłany: Czw 20 Wrz, 2007   

no faktycznie ----to nie wiem czemu tak to rozreklamowali teraz na stronie producenta ;]
_________________
CoMe On YoU SoNs Of BiTcHeS ,Do YoU WaNt To LiVe FoReVeR
-WeLcOmE To ThE SuCk-
 
 
 
Słowianin
Kapral


Dołączył: 24 Sie 2007
Posty: 98
Skąd: ...gdzie panieńskim kobiercem...
Wysłany: Czw 20 Wrz, 2007   

Hehe, jak idzie Panowie Włodarze?
 
 
Gość

Wysłany: Czw 20 Wrz, 2007   

Kiepsko :)
Na moja armie Apaczow wpadla banda Tlaxcalan. Moja armia ok 1200 chlopa, ich kazda po 1500...Pierwsza rozbilem, druga solidnie przetrzebilem a trzecia juz nie musiala wchodzic do akcji....W sumie stracilem okolo 1000 ludzi wybijajac przeciwnikowi jakies dwa razy tyle.

Zabojczy jest ogien z muszkietow - w testowej bitwie gros strat przeciwnik poniosl wlasnie idac na strzelcow, ktorzy maja solidny zasieg i dobra sile ognia.

Poza tym w w/w biwie dostalem komunikat ze mam sobie kupic lepszy komputer bo grafika nie wyrabia z iloscia uzupelnien :) Mialo to ta dobra strone ze kosilem przeciwnikow kolejno - w innym wypadku jakby sie dwie armie uupelnien na mnie rzucily na raz watpie czy da;bym rade...
 
 
Słowianin
Kapral


Dołączył: 24 Sie 2007
Posty: 98
Skąd: ...gdzie panieńskim kobiercem...
Wysłany: Czw 20 Wrz, 2007   

No niestety takich maszyn nie mamy żeby np odtworzyć scenkę w postaci morza wojny (tak jak np Wrota Mordoru z Tolkienowskiej Trylogii - baja ale scenki batalistyczne na poziomie ... :oops:
 
 
Słowianin
Kapral


Dołączył: 24 Sie 2007
Posty: 98
Skąd: ...gdzie panieńskim kobiercem...
Wysłany: Czw 20 Wrz, 2007   

Chociaż szczerze mówiąc spotałem coś takiego jak któryś z trailerów MTW (przed tą pierwszą wersją).
Po jakchśtam "lżejszych" przepychankach krucjatowych stajemy garstką "wojaków" z "grupką" rycerzy z gwardii wodza, i.... kiedy to właśnie morze Saracenów odbiera nam "powietrze" oddechami... ginie Saladyn... :shock: a my czym się da i o ile to czymś jest możliwe siedzimy im na karkach i kosimy do granic mapy... catharsis?
Szkoda że sztuczne....
 
 
Gość

Wysłany: Pią 21 Wrz, 2007   

Uwaga: nie nalezy patchowac Medievala za pomoca installera tylko zrobic to recznie kolejno odpalajac updaty z plyty. POwod: installer nie restartuje komputera po zainstalowaniu wersji 1.02 co powoduje ze wersja 1.03 napotyka na blad w pliku cab i zostaje przerwana. (z doswiadczen wlasnych).
NIe wiem czy jest to faktyczna przyczyna, jednak instalujac update za pomoca installera wyskoczyl blad; jak zrobilem to recznie wszystko jest ok.
 
 
Gość

Wysłany: Pią 21 Wrz, 2007   

W kampanii Danii (Teutonic) pojawia sie opcja Unii Kalmarskiej. Otoz gdy nasze sily kontroluja kilka wymienionych prowincji a nastepnie utrupia krola Norwegii panstwo to laczy sie z nami w Unii. Flagi zmieniaja kolor na zolty (troche podobny do Hiszpanii) a my kontrolujemy wszystkie miasta/jednostki Norwegii jako swoje wlasne.

W tym momencie zrobilem sie cholernie ciekawy, czy to samo wystepuje odnosnie Polski i Litwy? Czy pojawi sie Unia?
 
 
Słowianin
Kapral


Dołączył: 24 Sie 2007
Posty: 98
Skąd: ...gdzie panieńskim kobiercem...
Wysłany: Sob 22 Wrz, 2007   

No historycznie :D tak "miało" być.
 
 
Zbrozlo
St. szeregowy


Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 47
Skąd: Lublin
Wysłany: Pon 24 Wrz, 2007   

Unii polsko-litewskiej nie ma, lecz grając Zakonem w sojuszu z Polską przetrzebiłem pogan i dostałem następujący komunikat: "Litwa została zwasalizowana przez Polskę". Zaraz potem zmieniła wiarę na katolicyzm.
 
 
sushi san
Szeregowy



Dołączył: 14 Sty 2007
Posty: 14
Skąd: Konya - Turcja
Wysłany: Pon 24 Wrz, 2007   

Wydaje mi się, że w porównaniu z podstawową wersją w Kingdoms dowódcy armii częściej zdradzają. Z 3 dywzji wysłanych przeze mnie z Aleppo pod Bagdad dotarła tylko jedna. Dwie inne gdzieś tam po drodze zdradziły. To samo było z Hiszpanami i Krzyżakami :(
_________________
„Od chwili tej, do końca świata w pamięci ludzkiej będziem żyć: my wybrańców garść, kompania braci. Kto dziś wespół ze mną, krew swoją przeleje, ten mi bratem do końca będzie” Henryk V, William Shakespeare
 
 
 
Słowianin
Kapral


Dołączył: 24 Sie 2007
Posty: 98
Skąd: ...gdzie panieńskim kobiercem...
Wysłany: Wto 25 Wrz, 2007   

No racja, komputer "lubuje się" w przekupywaniu (zwłaszcza) posiłków, gdyż raczej są niedowodzone bezpośrednio. Mało tego: wystawia naprawdę często "partyzantkę" na najbardziej uczęszczanej przez posiłki drodze (co może mieć wpływ na obraz w głównym teatrze wydarzeń).
_________________
... tak, tak, płyną łzy...
 
 
pablo8019
Podporucznik


Dołączył: 27 Paź 2005
Posty: 673
Skąd: Markuszów
Wysłany: Czw 27 Wrz, 2007   

Mam takie techniczne pytanie - jak można odblokować np. Polskę w tym dodatku?
 
 
 
Gość

Wysłany: Pią 28 Wrz, 2007   

Trzeba pokonac POlske grajac jedna z dostepnych nacji albo (przynajmniej tak bylo w Rome) wziasc udzial w jej pokonaniu, czyli stoczyc przynajmniej jedna bitwe z jej silami zanim zostanie zniszczona. Druga metoda jest pogrzebanie w plikach - podam co i jak po NIepolomicach.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9