Taktyka i Strategia - Forum Strona GłównaTaktyka i Strategia - Forum Strona Główna

To forum wykorzystuje pliki cookies do zapamiętywania spersonalizowanych preferencji.
Ustawienia dotyczace plików cookies można zmienić samodzielnie w przegladarce internetowej.
Szczegóły na stronie Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji.


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload


Poprzedni temat «» Następny temat
Zadanie 1 sezon 4
Autor Wiadomość
PzKpfw II
Major



Dołączył: 18 Mar 2004
Posty: 1554
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią 17 Sie, 2007   

Proponuję wywalić kable i kupić router bezprzewodowy z odpowiednimi kartami.Ja postawiłem taką sieć w domu na routerze Pentagrama Cerberus i wszystko hula bez kabelków pomiędzy kompami a routerem.
_________________
https://boardgamegeek.com/geeklist/232305/hexmagazine-heksmagazynek
https://www.youtube.com/r...y=heksmagazynek
https://www.facebook.com/Heksmagazynek/
 
 
Arecki
Generał (moderator)



Dołączył: 16 Mar 2004
Posty: 560
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Pią 17 Sie, 2007   

PzKpfw II napisał/a:
Proponuję wywalić kable i kupić router bezprzewodowy z odpowiednimi kartami.Ja postawiłem taką sieć w domu na routerze Pentagrama Cerberus i wszystko hula bez kabelków pomiędzy kompami a routerem.


Pewnie i masz racje, ale wczesniej takich problemow nie mialem, a gdy placisz na miesiac za neta (neostrada) okolo 16zl to zmienia postac rzeczy.
Na szczescie uporalem sie z problemem. Jestem znowu w swiecie bicików :P

Pierwsze wyniki na stronie juz sa.
Recenzje poszczegolnych rozwiazan niebawem.

Pozdrawiam 8)
 
 
 
m_kowal
Porucznik



Dołączył: 05 Lut 2005
Posty: 818
Wysłany: Pon 20 Sie, 2007   

Tak jak sie spodziewalem jest "niezla rzeznia".

Zadanie wbrew pozorem dosyc trudne, mozliwosc zagrania karty ze strony Arka w dowolnym momencie - zdecydowanie komplikowala ewentualne poczynania. No ale marudzic nei bede - i czekam na swoj wynik.
 
 
 
kamil_1125
St. szeregowy


Dołączył: 20 Lip 2006
Posty: 60
Skąd: ELBLĄG
Wysłany: Pon 20 Sie, 2007   

czy wszystkich będzie tu opis? i kiedy oficjalne wyniki. Czy PTK to ja bo podobnie rozwiązywałem?
 
 
 
Arecki
Generał (moderator)



Dołączył: 16 Mar 2004
Posty: 560
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Pon 20 Sie, 2007   

kamil_1125 napisał/a:
czy wszystkich będzie tu opis? i kiedy oficjalne wyniki. Czy PTK to ja bo podobnie rozwiązywałem?


Wszyscy, ktorzy rozwiazali zadanie zostana w kilku zdaniach scharakteryzowani (moja opinia o danym rozwiazaniu).

Oficjalne wyniki mysle ze tak za 3-4 dni.

PTK to Patryk Kawalec ( taki ma nick na forum ), a Ty z tego co sie orietuje masz inny :?

Pozdrawiam 8)
 
 
 
szachista
Kapral


Dołączył: 11 Sty 2007
Posty: 110
Skąd: aleks kuj
Wysłany: Pon 20 Sie, 2007   xxx

hey
O ile dobrze pamientam, zasady jednoznacznie stwierdzają, iż WzM prowadzona wyłącznie w mieście, w stosunku do jednostki broniacej, która ma możliwość wycofania po drogach, a na planszy mamy doczynienia z miasteczkami, a nie z miastami?!
Prosze o ustosunkowanie się do postu.
Jesli się mylę przepraszam.
Który kolega przytaczał, taki fakt?
Jesli po WzM jednostka broniaca stojaca w mieście może sie wycofywać po drodze, ale nie stojaca w miasteczku, gdyz taka jest wykładnia przepisu ( o ile nie myli mnie pamięć), prosze o ponowne rozpatrzenie mojego rozwiazania.
Pozdrawiam Szachista
 
 
Arecki
Generał (moderator)



Dołączył: 16 Mar 2004
Posty: 560
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Wto 21 Sie, 2007   

PTK
Twoje zadanie nastawione było na zdobycie wyłącznie obu miasteczek. Plan wykonałeś i to właściwie tyle co mogę napisać. Żadnej jednostki nie próbowałeś zniszczyć zatem punkty tylko za miasteczka.

Zygfryd
No cóż tak jak sam mówiłeś na początku zaryzykujesz, a potem będziesz odrabiać straty. No to będziesz musiał odrabiać straty. Zdobyłeś oba miasteczka, ale następnie opuściłeś je. Udało mi się odzyskać Międzypole, ale wiele nie brakło byś i stracił Cygów (zabrakło mi po prostu jednostki do zablokowania Twojej kontry, którą byś przeprowadził w celu odbicia miasteczka). Na pewno stać Cie na lepszy wynik, ale niestety nie tym razem.

Haidi
Już na początku sprawa była przegrana jeśli chodzi o przeprowadzenie K.T. Powód? WzM jak i normalna walka nie przyniosły wyeliminowania 184. Co gorsza ten się tak wycofywał (WzM-B1 > na 3603, Faza Walki-B2 > 3404), że objechał Twoje pozycje i w fazie ruchy zniszczył Twoją K.T. Pościg, który nie został wykonany po normalnej walce (chęć utrzymania mostu kolejowo-drogowego) i tak by nic nie przyniósł ponieważ stacjonowałem po B2 w lesie, a ten skutecznie mnie chronił przed WO jaką niechybnie byś przeprowadził i tym samym byś mnie zniszczył (uciekłem w końcu 1ps). Cóż pozostaje cieszyć się zdobyciem obu miasteczek i zniszczeniem jednej jednostki (sapera).

Grenadier
Szkoda, że popełniłeś jeden ale jakże ciężki błąd, bo gdyby nie on to bym musiał mocno się napocić by jakimś sposobem odciąć Ci drogi odwrotu dla K.T. Tym błędem w moim mniemaniu było okrążenie 184 od południa jednostka 1pzf (jednostka ta nie ma strefy kontroli, bo ma 1ps), co umożliwiło mi ucieczkę 184 w kierunku K.T. W mojej fazie ruchu wykonałem WO i pozbyłeś się K.T, a chwilę później 1pzf. Mogło być ciekawie, a tak jest niestety kiepsko. Tylko jedno zdobyte miasteczko.

PzKpfw II
Zdobyte dwa miasteczka i dorzucone do tego trzy zniszczone jednostki to wszystko co dało się osiągnąć w Twoim rozwiązaniu. Może gdybyś przewidział, że zniszczysz podczas WzM jednostkę 184 wtedy mógłbyś jakoś zadziałać, a w ten sposób po moich ruchach odpowiednio zablokowałem drogi ewakuacyjne dla K.T. i było po zabawie.

misiek000
Szkoda, że nie wykorzystujesz w zadaniach fazy kontrataku. Ona na pewno w tym zadaniu by Ci pomogła (np. dobicie 160 i ulepszenie korytarza dla K.T). Szkoda również, że nie zablokowałeś przejazdu przez most przy Cygowie. To tamtędy przejechałem resztą jednostek do walki z II/6 i 1pzf, by odciąć Twoją K.T od jakiejkolwiek próby wydostania się (od północy zablokował ten ruch fiz/50). Niestety tylko jedna zniszczona jednostka 184 i wynik należy powiedzieć to jasno i otwarcie jak na Ciebie jest bardzo słaby.

Kamil_1125
W swoim rozwiązaniu skoncentrowałeś się na zdobyciu obu miasteczek i zniszczeniu jednej jednostki. Cel zrealizowałeś w 100%. Miasteczka były nie do odbicia przeze mnie, a jednostka nie do uratowania. Zatem wynik taki jak przewidywałeś.

Espada
Bardzo dobre rozwiązanie. Jako pierwszemu udało się wyprowadzić K.T poza plansze. Przy niewielkich siłach zniszczył w WzM jednostkę 184 torując sobie tym samym drogę do jednostki 160 i drogi prowadzącej na północ. W fazie walki (używając karty PIONIERZY) oraz w WO w fazie Rosjan niszczy oddział 160 i w pościgu zajmuje pozycje obronne odgradzając sapera, fizylierów i rozpoznawczego od drogi, którą wyprowadza K.T. Zdobywa przy tym miasteczko Cygów tworząc stałą i jednolitą linię obrony (linia ta jest bardzo zwarta ponieważ moje ataki na osamotnione Pantery czy Tygrysy są bardzo narażone na kontrataki, które mogą zniszczyć moje jednostki) oraz niszczy trzy jednostki nieprzyjaciela. Bardzo dobry wynik. Stary mistrz odkurzył swoje umiejętności.
Ostatnio zmieniony przez Arecki Wto 21 Sie, 2007, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
 
Grenadier
Kapral



Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 89
Skąd: Katowice
Wysłany: Wto 21 Sie, 2007   

Tak blisko a tak daleko zarazem, no cóż trza będzie postarać się przy następnym zadanku. Ale jak widzę po opiniach to idę w dobrą stronę.
_________________

Dołącz do WaW i zmierz się z graczami z całego świata
 
 
KG Grau
Kapitan


Dołączył: 25 Mar 2004
Posty: 1049
Skąd: Szczecin
Wysłany: Wto 21 Sie, 2007   

kurcze, tez kusila mnie "krotsza" droga ale jednak wybralem dluzsza
_________________
KG Grau
 
 
m_kowal
Porucznik



Dołączył: 05 Lut 2005
Posty: 818
Wysłany: Wto 21 Sie, 2007   

Widze ze Arek ponownie sprawdza zadania i duze przetasowania wykonal.
 
 
 
PzKpfw II
Major



Dołączył: 18 Mar 2004
Posty: 1554
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto 21 Sie, 2007   

Miałem nadzieję,że w kontrataku oczyszczę jakąś drogę...tak ustawiłem jednostki,żeby przynajmniej jedna droga była przejezdna,na pewno dwie są zablokowane?Bo wydaje mi się, że przynajmniej jedna (krótsza) pozostałaby w moim wariancie rozwiązania wolna.Nie to żebym się upierał,ale...
_________________
https://boardgamegeek.com/geeklist/232305/hexmagazine-heksmagazynek
https://www.youtube.com/r...y=heksmagazynek
https://www.facebook.com/Heksmagazynek/
 
 
Arecki
Generał (moderator)



Dołączył: 16 Mar 2004
Posty: 560
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Śro 22 Sie, 2007   

PzKpfw II napisał/a:
Miałem nadzieję,że w kontrataku oczyszczę jakąś drogę...tak ustawiłem jednostki,żeby przynajmniej jedna droga była przejezdna,na pewno dwie są zablokowane?Bo wydaje mi się, że przynajmniej jedna (krótsza) pozostałaby w moim wariancie rozwiązania wolna.Nie to żebym się upierał,ale...


Napewno masz obie drogi zablokowane.

Pierwsza droga : przez fiz/50 i 160. Twoje jednostki stoja na 3703 - po zniszczeniu w WzM nie było rozkazu poscigu.

Druga droga : przez rozp/5 (stoi na polu 4400). Twoje wojska stoją na polu 4202. Za daleko na kontre.

Pozdrawiam 8)
 
 
 
Arecki
Generał (moderator)



Dołączył: 16 Mar 2004
Posty: 560
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Śro 22 Sie, 2007   

Kosynier
Po korekcie rozwiązania właściwie bez zmian. Zdobyte oba miasteczka i zniszczone (właściwie tylko bo była szansa na zniszczenie przez Ciebie większej liczby jednostek) dwie jednostki. Spod gilotyny uciekły Ci 10mo i fiz/50 (obie z 1ps). K.T nie udało się przeprowadzić, gdyż zablokowałem obie drogi wyjazdowe (160 i rozp/5). Zabrakło Ci jednej jednostki do osłonięcia drogi by K.T mogła się przedostać, a tak niestety zabrakło jej PR-ów na wydostanie się.

M_Koval
Dwa miasteczka i trzy zniszczone jednostki to dorobek z Twojego rozwiązania. Niestety naporu radzieckiej stali nie wytrzymał Twój Tygrys. Twoja walka, a potem moja kontra 160 spowodowały, że Tygrys z 1ps nie przedstawiał już żadnej wartości, a co gorsza odsłonił serce akcji (dostęp do K.T), która została zniszczona przez rozp/5 w WO. Spore straty jakie poniosłeś spowodowały, że masz nie najlepsze EWB, a tym samym Twoja pozycja może być zagrożona przez graczy, którzy osiągną podobny wynik.

hasso manteuffel
Właściwie nastawiłeś się na zdobycie jednego miasteczka oraz zabicie jednej jednostki i to osiągnąłeś w swoim rozwiązaniu. Szkoda, że nie pokusiłeś się o więcej. Zauważyłem w rozwiązaniu dwa błędy. Pierwszy to taki, że po zniszczeniu jednostki możesz wykonać pościg o 2 pola, a nie jak Ty napisałeś, że o 1 pole (po zniszczeniu 184). Drugi błąd mniejszy, ale widać, że nie przeczytałeś regulaminu, mianowicie chodzi o WO. W regulaminie (a właściwie w tabelce WO) jest napisane, że strzelanie na różnice mniejsze od 0 nie przynoszą żadnych korzyści, więc dlaczego strzelasz tankami z DSO na -1, a potem w BSO i liczysz, że za każdym razem ja trace po 1 ps? Zupełnie dla mnie nie zrozumiała sytuacja.

Szachista
Fakt jest taki, że z miasteczka można się wycofać po drodze (wcześniej były pisane przepisy niż pojawienie się miasteczek w B35). Na szczęście nie rzutowało to na Twoje rozwiązanie, ale na drugi raz zapamiętaj, że można. Zająłeś oba miasteczka i zniszczyłeś dwie jednostki (4sap i 10mo). Niestety K.T nie udało się przeprowadzić, ponieważ od północy mostu bronił 184 (poszła kontra fiz/50 na II/5), a od południa była zablokowana droga wylotowa 4299 przez rozp/5 i nawet Twoja kontra III/6 wsparta kartą PIONIERZY nie przyniosła efektu jakim było sprowadzenie mojego oddziału do 1ps lub wypchnięcie go z pola 4400 (jakby nie było kontratakowałeś na 1:2, a to lekka przesada by udała się ona sukcesem). Wynik to zaledwie 18 punktów, a zaledwie dlatego, bo Twoje umiejętności są dużo większe.

kisiel_1815
Byłeś bardzo bliski wyprowadzenia K.T poza planszę, ale niestety zabrakło Ci 1 PR-a! A jak to się stało zapewne zapytasz? Otóż przeoczyłeś jeden (zresztą ja na początku rozwiązywania zadań też :P ) ważny szczegół, mianowicie karta Orle Gniazdo może zostać zagrana tylko w fazie walki, a co za tym idzie w WzM Twoje Pantery walczyły na 1:1 z moimi 160 i 184. Wynik bez rezultatu (w fazie walki już nie mogłem walczyć z Panterą :P ), ale złapałem kontrole nad polem 4202 (kontratak z Międzypola nic by nie wskórał) co spowodowało, że K.T nie dotarła do pola 4299. Fiz/50 ustawił się na polu 3801 blokując tym samym ostatnią nitkę dróg prowadzących do ewakuacji K.T. Wynik to dwa zdobyte miasteczka i dwie zniszczone jednostki przy stosunkowo kiepskim EWB.
Zardzewiał kolega po ostatnim sezonie :)
 
 
 
kisiel1815
Sierżant


Dołączył: 29 Paź 2005
Posty: 215
Wysłany: Czw 23 Sie, 2007   

Co do rdzewienia to się nie zgodze :lol: , ale w jednym masz racje co do tej karty Orle Gniazdo, nie zauważyłem tych dopisków na karatch co kiedy można zagrać.

P.S. kiedy i jak można zobaczyc rozwiązanie zwycięzcy?
 
 
 
m_kowal
Porucznik



Dołączył: 05 Lut 2005
Posty: 818
Wysłany: Czw 23 Sie, 2007   

Po jedny zadaniu to jeszcze nie rdzewienie ale mala wpadka :D
 
 
 
Arecki
Generał (moderator)



Dołączył: 16 Mar 2004
Posty: 560
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Czw 23 Sie, 2007   

m_kowal napisał/a:
Po jedny zadaniu to jeszcze nie rdzewienie ale mala wpadka :D


Hehehe Kisiel nie miewa wpadek :P
Hehehe On w B35 jest jak TOMI LII DŻONS w ŚCIGANYM :P
 
 
 
Arecki
Generał (moderator)



Dołączył: 16 Mar 2004
Posty: 560
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Czw 23 Sie, 2007   

Preclo
Zdobyłeś miasto i zniszczyłeś jedną jednostkę. K.T nie przeszła ponieważ od północy ruch zablokowali fiz/50, a na dolnym moście nie utrzymał się I/6. Wynik słaby, ale to chyba z przegrzania się na manewrach w Muszynie :) Miejmy nadzieję, że w następnym zadaniu będzie lepiej.

Benek
Zdecydowanie widać, że to pierwsze Twoje zadanie i że od niedawna zajmujesz się B35. Mam rade i prośbe. Rada to taka, żebyś dokładnie poczytał na mojej stronie regulamin, tutorial (WzM). Dowiesz się co Ci przysługuje (jakie możliwości), jak wykonywać WO w zadanich itp. Prośbe mam jedną (właściwie nie wiedziałeś więc jesteś usprawiedliwiony) byś czytelniej wypełniał swój formularz bojowy. Wyśle na Twojego maila przykładowy formularz bojowy jak powinien wyglądać i w jakim systemie powinno się go pisać. Zdecydowanie poprawi to czytelność Twoich rozwiązań, a mi przysporzy mniej problemów z odczytywaniem Twoich zamierzeń. W razie pytań śmiało łap mnie na GG (chętnie pomogę w doszlifowywaniu się w zasadach B35 :) ). Aha i jeszcze jedno, nie przejmuj się początkami, każdy z obecnych tutaj graczy miał podobne początki w zadaniach, ale po 2-3 rozwiązaniach rozkręcali sie, zatem głowa do góry i ciągnij dalej to co zacząłeś :) . Najtrudniejsze już zrobiłeś – rozwiązałeś pierwsze swoje zadanie teraz to już tylko z górki.

Vilgefortz
Formularz bojowy dobrze wykonany. Zdobyłeś dwa miasteczka i zniszczyłeś dwie jednostki (10mo i 4sap). Niestety skupiłeś się na południowej drodze pozostawiając północną trase na łasce osamotnionego Tygrysa. Niestety ten był zbyt słaby by przeżyć Twoja WzM, walke normalną i moją WzM. W tym momencie otworzyła mi się droga do Twojej K.T, która została zniszczona. Wynik jak na Twoje pierwsze rozwiązanie jest dość ładny. Pamiętaj, że do pomocy masz mnie na GG (oczywiście w razie wątpliwości do przepisów B35 i pytań do zadań). Zobaczymy jak pójdzie Ci następne zadanie.
 
 
 
Vilgefortz
Kadet


Dołączył: 02 Lip 2007
Posty: 2
Skąd: Zamość
Wysłany: Czw 23 Sie, 2007   

Czyli nie jest tak tragicznie, szczerze mówiąc myślałem że będzie gorzej. Wyszło moje odkładanie wszystkiego na ostatnią chwile, ale nie wiem czy kiedykolwiek się z tego wyleczę ;) W każdym razie postaram się wyciągnąć wnioski. Moje założenia dotyczące Tygrysa były delikatnie mówiąc bardzo optymistyczne, więc tego się można było spodziewać. Zastanawia mnie tylko, dlaczego nie udało mi się zniszczyć jeszcze Rozp./5.
W sumie jak na chrzest bojowy jestem umiarkowanie zadowolony i z niecierpliwością czekam na następne zadanie.
 
 
PzKpfw II
Major



Dołączył: 18 Mar 2004
Posty: 1554
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią 24 Sie, 2007   

Arecki napisał/a:


Napewno masz obie drogi zablokowane.

Pierwsza droga : przez fiz/50 i 160. Twoje jednostki stoja na 3703 - po zniszczeniu w WzM nie było rozkazu poscigu.

Druga droga : przez rozp/5 (stoi na polu 4400). Twoje wojska stoją na polu 4202. Za daleko na kontre.

Pozdrawiam 8)
Cholerka,nie przewidziałem,że WwM pójdzie tak lekko,liczyłem,że wyjdzie coś na 1 PS stąd pościg tylko o jedno pole i zamiar dobicia w normalnej walce.Trudno się mówi,gramy dalej.Pozdrawiam.
_________________
https://boardgamegeek.com/geeklist/232305/hexmagazine-heksmagazynek
https://www.youtube.com/r...y=heksmagazynek
https://www.facebook.com/Heksmagazynek/
 
 
Arecki
Generał (moderator)



Dołączył: 16 Mar 2004
Posty: 560
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Pią 24 Sie, 2007   

MarSad
Bardzo ładny debiut Mario :) Jako drugiemu udało Ci się przeprowadzić K.T przez wyznaczone pole (te same co Espada tzn 3699). Niestety wynik jest nieco gorszy od Espady ponieważ utraciłeś w OR miasteczko Cygów (Espada je utrzymał). Poczytaj o umiejętnościach dowódczych, bo widzę, że nie użyłeś swojej umiejętności dowódczej (choć ona by Ci i tak nie pomogła w OR). Zniszczyłeś trzy jednostki (10mo, 160 i 184). Wynik jak na debiut i samo zadanie bardzo dobry, oby tak dalej 8)

Krzystof Kuźniacki
Formaularz bojowy ładnie napisany. Dwie uwagi. Pierwsza to taka byś starał się pisać komu z Twoich jednostek mam odpisywać straty oraz gdzie się wycofują Twoje jednostki w przypadku ucieczki, a druga to taka byś przeczytał regulamin, a w szczególności umięjętności dowódcze (może się kiedyś przydać). Zniszczyłeś jedną jednostkę (fiz/50) i zdobyłeś miasteczko Cygów. Niestety tak jak przewidywałeś nie udało Ci się przeprowadzić K.T ponieważ udało mi się zablokować wszystkie drogi ewakuacyjne. Początki bywają najtrudniejsze, więc mam nadzieję, że doświadczenie jakie zdobyłeś po tym pierwszym swoim rozwiązaniu będzie procentować w następnych zadaniach, bo te dość mocno zachowawczo rozwiązywałeś. Pamiętaj, że masz mnie w razie zawiłości lub pytań z B35 do dyspozycji na GG.

R1omen
Do trzech razy sztuka jak to mówią i w końcu udało się mi rozwiązać prawidłowo Twoje zadanie :) . Zniszczyłeś trzy jednostki (10mo, 4sap i rozp/5) oraz zdobyłeś oba miasteczka. Nie przeprowadziłeś K.T ponieważ ją straciłeś (184 ją rozstrzelał w WO). Tygrys i 1pzf nie przetrzymali zbyt dobrze strat poniesionych w WzM i normalnej walce (w sumie 2ps straciłeś), dodatkowo kontra fiz/50 (nawet przegrana tak jak pisałeś na 1:2) na II/5 skutecznie odciągnęła siły od 184, który dzięki temu przeżył fazę walki. W mojej fazie wykonałem WzM (atakował 160 na 4:1) na Twojego Tygrysa, który musiał się wycofać, a tym samym odblokował 184, który miał prostą drogę do Twojej K.T. To właściwie tyle, zbyt małe / słabe siły dałeś na północny odcinek frontu i przez to nieudało Ci się przeprowadzić K.T.
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 8