Taktyka i Strategia - Forum Strona GłównaTaktyka i Strategia - Forum Strona Główna

To forum wykorzystuje pliki cookies do zapamiętywania spersonalizowanych preferencji.
Ustawienia dotyczace plików cookies można zmienić samodzielnie w przegladarce internetowej.
Szczegóły na stronie Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji.


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload


Poprzedni temat «» Następny temat
Piotrków 1939 wydawnictwa KMGS MAG
Autor Wiadomość
Bernard
St. sierżant


Dołączył: 18 Mar 2007
Posty: 296
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Śro 04 Kwi, 2007   Piotrków 1939 wydawnictwa KMGS MAG

Temat był juz nieco rozpracowany w dziale W-39, ale zgodnie z zaleceniem WZ przenoszę wątek o Piotrkowie 1939 wydawnictwa MAG do działu "Pozostałe gry"

Pytanie moje brzmi:

Ile PS powinny mieć bataliony piechoty polskiej 30 DP (niestety w instrukcji nie było odpowiedniej tabeli. Do tej pory przyjmowałem, że bataliony piechoty mają po 5 PS, a dywizjony artylerii po 3PS)

pozdrawiam! :)
Ostatnio zmieniony przez Bernard Czw 05 Kwi, 2007, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Gość

Wysłany: Śro 04 Kwi, 2007   Re: Piotrków 1939 wydawnictwa MAG

Bernard napisał/a:
Temat był juz nieco rozpracowany w dziale W-39, ale zgodnie z zaleceniem WZ przenoszę wątek o Piotrkowie 1939 wydawnictwa MAG do działu "Pozostałe gry"

Pytanie moje brzmi:

Ile PS powinny mieć bataliony piechoty polskiej 30 DP (niestety w instrukcji nie było odpowiedniej tabeli. Do tej pory przyjmowałem, że bataliony piechoty mają po 5 PS, a dywizjony artylerii po 3PS)

pozdrawiam! :)


Wydaje mi się, że piechota nie powinna mieć aż po 5 ps.
W końcu nieco się uponiewierali, zanim doszli na pozycję.
Ostatnio zmieniony przez Gość Sob 07 Kwi, 2007, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Bernard
St. sierżant


Dołączył: 18 Mar 2007
Posty: 296
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Śro 04 Kwi, 2007   Re: Piotrków 1939 wydawnictwa MAG

Zulu von Auffenberg napisał/a:

Wydaje mis ię, że piechota nie powinna mieć aż po 5 ps.
W końcu nieco się uponiewierali, zanim doszli na pozycję.



Racja, ale nie wszystkie jednostki poniosły straty. Wg instrukcji np 2 DP ma pełne stany osobowe. Dlatego sie pytam ile PS powinny mieć bataliony 30 DP (pełne stany, czyli 5PS, czy mniej). Ze stratami są np 10 i 28DP.
 
 
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Sob 07 Kwi, 2007   

po 5 PS
a IV/84 3 PS
 
 
 
Bernard
St. sierżant


Dołączył: 18 Mar 2007
Posty: 296
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Sob 21 Kwi, 2007   

Czy podczas nawały artyleryjskiej i samodzielnego ataku lotniczego do rzutu kostką należy dodać modyfikator odpowiadający terenowi na którym stoi jednostka?

np jednostka znajdująca się pod ostrzałem artylerii w fazie nawały stoi w okopach: do rzutu kostką należy dodać jeden (zmniejsza to straty).
 
 
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Nie 22 Kwi, 2007   

tak
 
 
 
Bernard
St. sierżant


Dołączył: 18 Mar 2007
Posty: 296
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Pią 04 Maj, 2007   

Czy b. policyjny posiada 6PS (tak przyjmowałem zawsze, bo to jednostka oznaczona jako ckm)? W instrukcji nie jest on ujęty w tabeli jednostek.
 
 
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Pią 04 Maj, 2007   

tak
 
 
 
Bernard
St. sierżant


Dołączył: 18 Mar 2007
Posty: 296
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Sob 05 Maj, 2007   

Czy zgrupowanie 36DPrez, które nie posiada sztabu i taboru, może być podpożądkowane sztabowi innej dywizji, na zasadzie podporządkowania jednostek armijnych (i być zaopatrywane z taboru dywizji)?
 
 
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Sob 05 Maj, 2007   

tak
 
 
 
Bernard
St. sierżant


Dołączył: 18 Mar 2007
Posty: 296
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Nie 06 Maj, 2007   

Jak można interpretować sytuację, jeżeli na jednym polu znajdą się dwa wrogie żetony lotnicze? Działają niezależnie wspierając atak/obronę? Czy należy je zdjąć z planszy do następnej fazy lotniczej?
 
 
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Nie 06 Maj, 2007   

zdjąć z planszy obydwa
 
 
 
Bernard
St. sierżant


Dołączył: 18 Mar 2007
Posty: 296
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Pon 07 Maj, 2007   

Czy po procedurze zaskoczenie O.R. można wykonywać dalej ruch daną jednostką O.R. ?

przykład 1
jednostka O.R. zaskoczyła i zniszczyła wrogi batalion piechoty. Gracz nia kierujacy jednak nie decyduje się zająć terenu na ktróym stał batalion

Czy w tym przypadku można kontynuowac ruch jednostką O.R. ?(bo po zajęciu terenu na którym stała wroga jednostka jest to niedozwolone).

przykład2
jednostka O.R. zaskoczyła wrogi batalion piechoty, ale atak się nie powiódł i oba żetony pozostały na swoich miejscach.
Czy w tym przypadku, kosztem 4PR O.R. może wyjść ze strefy kontroli i kontynuować ruch?

przykład 3
jednostka O.R. po nieudanym ataku z zaskoczenia uzyskała wynik A1 i wycofała sie o jedno pole


Czy w tym wypadku można nią kontynuować ruch??
 
 
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Pon 07 Maj, 2007   

przykład 1
nie można


przykład2
nie można

przykład 3
pozostaje w miejscu
 
 
 
Bernard
St. sierżant


Dołączył: 18 Mar 2007
Posty: 296
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Wto 08 Maj, 2007   

WZ napisał/a:
zdjąć z planszy obydwa



Czyli stosować należy system, że gracz reprezentujący stronę polską zapisuje w tajemnicy współrzędne pola gdzie będzie operować lotnictwo. Następnie gracz reprezentujący strone niemiecką rozkłada swoje żetony i w przypadku znalezienia się na jednym polu wrogich żetonów lotniczych, oba są zabierane z planszy do nastepnej fazy lotniczej.


PS. Tak na marginesie: polski żeton lotniczy reprezentuje Lotnictwo Armijne, czy Brygadę Bombową?


Pytanie drugie: Jednostki zmotoryzowanej artylerii niemieckiej: II/67 z 31 Dywizji oraz II/80 z 14 Dywizji, są przydzielone w/g instrukcji do sztabu XVI Korpusu. Czy zatem mogą wspierać wszystkie jednostki z dywizji do niego należące? Zgodnie z instruckją artyleria może wspierać jedynie jednostki z tej samej dywizji. Wymienione żetony reprezentujace jednostki artylerii mają wyraźne oznaczenie numeru dywizji, czyli w/g instrukcji dozwolone jest wsparcie jedynie dla jednostek dywizyjnych. Więc wynika tu pewna sprzeczność.
 
 
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Wto 08 Maj, 2007   

skoro sa jednostkami korpuśnymi - za takie uznają je gracze, to wspirając cały korpus
 
 
 
Bernard
St. sierżant


Dołączył: 18 Mar 2007
Posty: 296
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Pią 11 Maj, 2007   

Czy na mapie Piotrkowa 1939 występuje jakaś "Duża Rzeka", modyfikator dla obrońcy -3?? Bo wszystkie na planszy wygądają podobnie i do tej pory traktowałem wszystkie cieki wodne jako "rzeki" dające modyfikator obrońcy -1.
 
 
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Pią 11 Maj, 2007   

i prawidłowo, tam nie ma dużych rzek
 
 
 
Bernard
St. sierżant


Dołączył: 18 Mar 2007
Posty: 296
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Pią 11 Maj, 2007   

Bernard napisał/a:

polski żeton lotniczy reprezentuje Lotnictwo Armijne, czy Brygadę Bombową?


To jak jest z tym lotnictwem ? :)
 
 
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Pią 11 Maj, 2007   

A kto mógł działać na tym obszarze?
Jedynie brygada bombowa
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 8