Taktyka i Strategia - Forum Strona GłównaTaktyka i Strategia - Forum Strona Główna

To forum wykorzystuje pliki cookies do zapamiętywania spersonalizowanych preferencji.
Ustawienia dotyczace plików cookies można zmienić samodzielnie w przegladarce internetowej.
Szczegóły na stronie Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji.


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload


Poprzedni temat «» Następny temat
B35 - IV edycja.
Autor Wiadomość
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Pon 31 Mar, 2014   

rozpoznałeś, to nie maskujesz, bo po co?
_________________
https://www.facebook.com/...?ref=ts&fref=ts
 
 
     
Saw11
Szeregowy


Dołączył: 19 Mar 2014
Posty: 23
Skąd: Katowice
Wysłany: Pon 31 Mar, 2014   

Zatem raz rozpoznana jednostka pozostaje rozpoznana do końca gry, tak? No ale to czemu trzeba maskować po walce (skoro w walce też się "rozpoznaje")?
 
     
Saw11
Szeregowy


Dołączył: 19 Mar 2014
Posty: 23
Skąd: Katowice
Wysłany: Pon 31 Mar, 2014   

1. Czy wykonując ucieczkę, można z jednego pola uciec pojedynczymi jednostkami w różnych kierunkach?

2. Mam 3 jednostki po 5 PS każda. Zostają zmuszone do ucieczki i jedyna droga ucieczki wiedzie przez sojuszniczy stos, posiadający 23 PS. Nie mogę zatem uciec wszystkimi (bo limit 28 PS na pole) - czy jednak mogę uciec 1 jednostką, a dwie zostają i ponoszą straty za niemożność wycofania się?

3. Czy pościg musi być dokonany wszystkimi jednostkami z danego pola biorącymi udział w ataku (poza artylerią niesamobieżną)?
 
     
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Pon 31 Mar, 2014   

Proponuje jednak zajrzeć do przepisów, większość pytań znajduje tam odpowiedź.
_________________
https://www.facebook.com/...?ref=ts&fref=ts
 
 
     
stanley
Porucznik


Dołączył: 14 Lut 2010
Posty: 895
Wysłany: Wto 01 Kwi, 2014   

Ad.1 TAK
Ad.2 Mogą wszystkie.
Ad.3 Mogą ale nie muszą.
 
     
czarek0402
Sierżant


Dołączył: 17 Wrz 2006
Posty: 229
Skąd: Dolnośląskie
Wysłany: Wto 01 Kwi, 2014   

Witam,

nie mam przy sobie instrukcji B-35, może to zależy od danej gry też, ale jak rozpoczynasz grę, żetony są zamaskowane, musisz użyć lotnictwa, jednostek rozpoznawczych, zwykłych jednostek, podejść, aby była linia widoczności lub styczność bojowa i odsłonić co kryje się pod żetonem, potem jednostki, mogą się zasłonić jak nie są w bezpośredniej styczności, widoczności. Ale najlepiej to instrukcja odpowie. :???:
_________________
A jeśli komu droga otwarta do nieba,
Tym co służą ojczyźnie.

Jan Kochanowski (1530 - 1584)
 
     
Master Yoda
St. szeregowy


Dołączył: 11 Lut 2014
Posty: 56
Skąd: Kraków
Wysłany: Pią 12 Wrz, 2014   

Witam.

Mam pytanie dotyczące zasad IV edycji B-35. Nie bardzo rozumiem o co chodzi z przepisem 8.2.5, do jakiej sytuacji ma on zastosowanie? Rozumiem zapisy w punktach 7.1.3 i 7.1.4. Czy punkt 8.2.5 oznacza, że najpierw należy rozstrzygnąć wszystkie ataki, w których obrońca posiada strefę kontroli, a dopiero potem można zaatakować jednostki, które nie posiadają strefy kontroli? Proszę o wyjaśnienia.
_________________
May The Force Be With You
 
     
Master Yoda
St. szeregowy


Dołączył: 11 Lut 2014
Posty: 56
Skąd: Kraków
Wysłany: Śro 17 Wrz, 2014   

Hm, widzę, że nikt nie wie... :???: Może moje pytanie nie jest zbyt jasne, spróbuję rozwinąć.

W punkcie 8.2.5 jest napisane: "Po zakończeniu wszystkich walk można zaatakować jednostki przeciwnika, które ze względu na swe właściwości nie posiadają stref kontroli (...). Atak można wykonać jedynie wtedy, gdy żadna z jednostek obu stron nie brała udziału w starciach bezpośrednich w tej fazie walki".

Punkty 7.1.3 i 7.1.4 mówią generalnie o konieczności zaatakowania w fazie walki wszystkich jednostek, które posiadają strefy kontroli.

Czy powyższe przepisy oznaczają, że aby zaatakować np. jednostkę sztabową przeciwnika muszę najpierw rozstrzygnąć wszystkie walki, w których atakowane jednostki mają strefy kontroli? Pytam w odniesieniu do konkretnej sytuacji, w której mam możliwość okrążenia przeciwnika, ale muszę najpierw zmusić do odwrotu jego sztab, żeby w pościgu zamknąć okrążenie. Czy mogę zaatakować sztab przed atakiem na jednostki posiadające strefę kontroli?

I jeszcze jedno pytanie dotyczące ruchu w etapach nocnych. W punkcie 13.1.5 napisane jest, że w etapach nocnych można przechodzić po własnych umocnionych jednostkach przez wrogie strefy kontroli. Trzeba tylko wydać dodatkowe punkty ruchu +2 jednostki niezmotoryzowane i +3 pancerne i zmotoryzowane. Tymczasem w punkcie 13.1.7 napisane jest, że w etapie nocnym każda jednostka może poruszyć się o 2 punkty ruchu lub o 1 pole. Jak się ma jeden przepis do drugiego?
_________________
May The Force Be With You
 
     
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Śro 17 Wrz, 2014   

1. Tak
2. nie wyklucza się, bo czasem są wyjątki, ale generalnie poruszają się tak jak mówi 13.1.7
_________________
https://www.facebook.com/...?ref=ts&fref=ts
 
 
     
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Pon 12 Sty, 2015   

Gra została wznowiona na zamówienie. Do mojej dyspozycji zostało 200 egzemplarzy. Zapraszam zatem do zakupu.
_________________
https://www.facebook.com/...?ref=ts&fref=ts
 
 
     
Motyla Noga
Porucznik


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 21 Kwi 2007
Posty: 791
Skąd: Stalowa Wola
Wysłany: Wto 13 Sty, 2015   

Cytat:
Gra została wznowiona na zamówienie.....


Ktoś zamówił 200 egzemplarzy. :grin:
 
     
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Wto 13 Sty, 2015   

owszem a nawet 300 :)
_________________
https://www.facebook.com/...?ref=ts&fref=ts
 
 
     
Motyla Noga
Porucznik


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 21 Kwi 2007
Posty: 791
Skąd: Stalowa Wola
Wysłany: Wto 13 Sty, 2015   

Czyli rozumieć mam że do mapy i żetonów z III edycji będzie dodana instrukcja z IV edycji.
 
     
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Wto 13 Sty, 2015   

Zawsze jest taka dodawana od czasu, gdy się ukazała
_________________
https://www.facebook.com/...?ref=ts&fref=ts
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9