Taktyka i Strategia - Forum Strona GłównaTaktyka i Strategia - Forum Strona Główna

To forum wykorzystuje pliki cookies do zapamiętywania spersonalizowanych preferencji.
Ustawienia dotyczace plików cookies można zmienić samodzielnie w przegladarce internetowej.
Szczegóły na stronie Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji.


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload


Poprzedni temat «» Następny temat
Zadanie nr 5 (sezon 2006/2007)
Autor Wiadomość
m_kowal
Porucznik



Dołączył: 05 Lut 2005
Posty: 818
Wysłany: Pią 12 Sty, 2007   

ALe rozumiem ze maja inne wlasciwosci OR, np. walka z zaskoczenia, 3 PR za wyjscie ze strefy kontroli, itp?
 
 
 
Arecki
Generał (moderator)



Dołączył: 16 Mar 2004
Posty: 560
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Pią 12 Sty, 2007   

m_kowal napisał/a:
ALe rozumiem ze maja inne wlasciwosci OR, np. walka z zaskoczenia, 3 PR za wyjscie ze strefy kontroli, itp?


Oczywiscie TAK.
Po prostu do charakterystyk piechoty górskiej + charakterystyki umiejetnosci OR.
 
 
 
haidi
Kapral



Dołączył: 05 Paź 2006
Posty: 80
Skąd: Kraków
Wysłany: Pią 12 Sty, 2007   

Arecki napisał/a:
Haidi

Rowerzysci moga sie poruszac po gorach.
Koszt poruszania sie po wszystkich terenach jednastka rowerzystow odbywa sie jak dla piechoty.
W tym przypadku jak dla piechoty górskiej.

PS. Ssupras dobrze zalozyles i wszystko wiesz :)

Pozdrawiam 8)


Dzieki za odpowiedz, moze tez kiedys bede wszystko wiedzial :wink:

W kazdym razie rozwiazanie juz wyslalem, tylko mnie troche nogi bola od tych gor. Na szczescie teraz mozna sie porozbijac czolgiem po plaskiej pustyni :wink:

Pozdrawiam
_________________
Dovie'andi se tovya sagain.
 
 
 
Grohmann
Porucznik



Dołączył: 23 Mar 2004
Posty: 896
Skąd: Szczecin
Wysłany: Pią 12 Sty, 2007   

1. Dla absolutnej pewności :
a) między 44 a 45 drzeka czy jezioro ?
b) identycznie miedzy 35 a 27 ?

2. Jak to jest z tą kontrolą miast - nigdy nie mogę zapamiętać ;P

Czy jeśli nie ma wroga ani jego SK w miescie, ale jest moja SK rozciagajaca się na nie (bez bezposredniej obecności) to czy takie miasto jest uważane jako zdobyte ?
Dobrze piszę ?
TAK/NIE :)

3. Czy jest możliwe wykonanie ruchu przez rzekę +3 na pole z górami 3 , co razem daje 6PR (jednostka ma 5PR). Wydaje się oczywiste , że nie można - ale mam swoje powody aby się upewnić :)
Możliwe ? TAK/NIE
_________________
Get the graal or die tryin.
 
 
 
Arecki
Generał (moderator)



Dołączył: 16 Mar 2004
Posty: 560
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Pią 12 Sty, 2007   

Grohmann napisał/a:
1. Dla absolutnej pewności :
a) między 44 a 45 drzeka czy jezioro ?
b) identycznie miedzy 35 a 27 ?

2. Jak to jest z tą kontrolą miast - nigdy nie mogę zapamiętać ;P

Czy jeśli nie ma wroga ani jego SK w miescie, ale jest moja SK rozciagajaca się na nie (bez bezposredniej obecności) to czy takie miasto jest uważane jako zdobyte ?
Dobrze piszę ?
TAK/NIE :)

3. Czy jest możliwe wykonanie ruchu przez rzekę +3 na pole z górami 3 , co razem daje 6PR (jednostka ma 5PR). Wydaje się oczywiste , że nie można - ale mam swoje powody aby się upewnić :)
Możliwe ? TAK/NIE


Ad.1
- miedzy 44-45 jest duza rzeka.
- miedzy 36-27 jest jezioro.

Ad.2
TAK, dobrze piszesz. Uwazasz takie miasto jako swoje.

Ad.3
Mozesz sie ruszyc zawsze o 1 pole, nawet jak niestarcza Ci PR-ów. Oczywiscie dostepnosc terenu musi byc zachowana.
 
 
 
Grohmann
Porucznik



Dołączył: 23 Mar 2004
Posty: 896
Skąd: Szczecin
Wysłany: Pią 12 Sty, 2007   

Ad.1 Pomyłka z mojej strony , chodziło mi o krawedź miedzy 35 a 26.
Tez rzeka ?

Ad.2 A uściślając, czy też będzie uważane za zdobyte jeżeli zakładając powyższe warunki (brak wroga i jego SK w mieście) taką SK rozciągnę w trakcie ruchu, lecz skoncze ruch powiedzmy 2 pola od miasta ?

Ad.3 Małe zdziwko z mojej strony, ale nie mam tutaj więcej pytań :)
_________________
Get the graal or die tryin.
 
 
 
Mały
Plutonowy



Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 149
Skąd: Mikołów/Śląsk
Wysłany: Pią 12 Sty, 2007   

Grohmann napisał/a:

Ad.2 A uściślając, czy też będzie uważane za zdobyte jeżeli zakładając powyższe warunki (brak wroga i jego SK w mieście) taką SK rozciągnę w trakcie ruchu, lecz skoncze ruch powiedzmy 2 pola od miasta ?

To Ci chyba pomoże :) (cytat z tematu o zadaniu 6 :D )

Arecki napisał/a:

Jezeli dany obiekt nie byl na poczatku gry pod Twoim panowaniem, to w przypadku jego zdobycia trzeba zatrzymac swoja jednostke na obiekcie lub w jego strefie kontroli. Punkty Zwyciestwa nie sa przyznawane za fakt przejechania Waszej jednostki przez niego.
Nie stosuje zasady WZ, ze wystarczy przejechac przez obiekt by byl Wasz, bo argumentacja takiego systemu mnie nie przekonuje.
Nalezy stanac wlasna jednostka na lub w SK obiektu i stac do nastepnej kolejki by ten mogl byc wliczany do puli PZ.
W zadaniach liczone jest to po moich ruchach.


Swoją drogą można to nazwać zbiegiem okoliczności, że o to pytasz :)
 
 
 
Grohmann
Porucznik



Dołączył: 23 Mar 2004
Posty: 896
Skąd: Szczecin
Wysłany: Sob 13 Sty, 2007   

O! Mały, wielkie dzięki! Nie widziałem tego jeszcze gdyż jeszcze nie zaglądałem do tamtego tematu. Mam takie głupie zasady, że nie biorę się za następne zadanie póki nie skończę poprzedniego :)
_________________
Get the graal or die tryin.
 
 
 
Grenadier
Kapral



Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 89
Skąd: Katowice
Wysłany: Sob 13 Sty, 2007   

Czy moje zadanie doszło, posłałem je wczoraj o około 16 i nie dostałem jeszcze zwrotnego maila.
 
 
Arecki
Generał (moderator)



Dołączył: 16 Mar 2004
Posty: 560
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Sob 13 Sty, 2007   

tak,doszlo :)
dzieki:)
 
 
 
m_kowal
Porucznik



Dołączył: 05 Lut 2005
Posty: 818
Wysłany: Wto 16 Sty, 2007   

Arku,

szybk klaryfikacja - spojrzalem dzisiaj na stronke B-35 i wpadlem w pewna zadume - do tej pory bylem na 100% przekonany ze zadanie 5 nalezy dosylac do 20 stycznia. A tu nagle widze ze jest podane 13 stycznia(20 stycznia).

Co to oznacza??

Przyznam ze ja w jak najlepszej wierze zakladalem rozwiazanie do 20 stycznia bez zadnych punktow karnych...
 
 
 
Arecki
Generał (moderator)



Dołączył: 16 Mar 2004
Posty: 560
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Wto 16 Sty, 2007   

m_kowal napisał/a:
Arku,

szybk klaryfikacja - spojrzalem dzisiaj na stronke B-35 i wpadlem w pewna zadume - do tej pory bylem na 100% przekonany ze zadanie 5 nalezy dosylac do 20 stycznia. A tu nagle widze ze jest podane 13 stycznia(20 stycznia).

Co to oznacza??

Przyznam ze ja w jak najlepszej wierze zakladalem rozwiazanie do 20 stycznia bez zadnych punktow karnych...


I błąd :!:
Termin w nawiasie oznacza termin dla spoznialskich. Termin 13 stycznia oznaczal czas nadeslania zadania bez kary, a termin w nawiasie to odliczenie 7 dni kary. Nie rozumiem jak Tobie to wyszlo.
Myslalem ze to jest logiczne :roll:
19 dowodcow nadeslalo zadanie w odpowiednim terminie tj do 13 stycznia wiec wnioskuje ze zapis jaki byl na stronie byl bardzo logiczny.
W sumie sie zdziwilem ze Twojego zadania nie mam ( tak jak i Tomka Czerwinskiego ) , ale myslalem ze cos Was zblokowalo.
 
 
 
m_kowal
Porucznik



Dołączył: 05 Lut 2005
Posty: 818
Wysłany: Wto 16 Sty, 2007   

jestem zalamany... bylem swiecie przekonany ze ten dalszy czas to czas na nadsylanie rozwiazana... :( :( :( lipa...
 
 
 
Arecki
Generał (moderator)



Dołączył: 16 Mar 2004
Posty: 560
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Wto 16 Sty, 2007   

Michal nie zalamuj sie tylko rozwiazuj zadanie najszybciej jak sie da i wysylaj.
Wyjatkowo nie wyciagne restrykcji za Twoje spoznienie. Teoretycznie miales prawo zle odczytac termin na nadeslanie zadania.

Pozdrawiam 8)
 
 
 
KG Grau
Kapitan


Dołączył: 25 Mar 2004
Posty: 1049
Skąd: Szczecin
Wysłany: Wto 16 Sty, 2007   

o kurcze...ja tak samo to odczytalem...
_________________
KG Grau
 
 
Silvershoot
Porucznik


Dołączył: 04 Lis 2004
Posty: 726
Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro 17 Sty, 2007   

A ja dalej rozwiazuję ... ale dostananę karę :wink: Wynik się nie liczy, w końcu to tylko zabawa :wink:

I pytanie: gdyby jednostka II/137 GR szła najkrótszą drogą do jednostki II/14 (zakładamy że jednsotki I/15 nie ma) to czy mogłaby ją zaatakować w marszu :?: Czy starczyłoby PR :?:

I drugie: jaki mamy teren na krawędzi pomiędzy polami 56 i 67 i pomiędzy 27 a 36 :?:

Trzecie (spokojnie więcej nie mam): czy po zniszczeniu jednostki II/14 mogę wejść na jej pole a potem przejść przez dużą rzekę (ruch o dwa pola) :?:
_________________
"Gwardia umiera, ale się nie poddaje."
P. Cambronne
 
 
Arecki
Generał (moderator)



Dołączył: 16 Mar 2004
Posty: 560
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Czw 18 Sty, 2007   

Silvershoot napisał/a:
A ja dalej rozwiazuję ... ale dostananę karę :wink: Wynik się nie liczy, w końcu to tylko zabawa :wink:

I pytanie: gdyby jednostka II/137 GR szła najkrótszą drogą do jednostki II/14 (zakładamy że jednsotki I/15 nie ma) to czy mogłaby ją zaatakować w marszu :?: Czy starczyłoby PR :?:

I drugie: jaki mamy teren na krawędzi pomiędzy polami 56 i 67 i pomiędzy 27 a 36 :?:

Trzecie (spokojnie więcej nie mam): czy po zniszczeniu jednostki II/14 mogę wejść na jej pole a potem przejść przez dużą rzekę (ruch o dwa pola) :?:


Ad.1
Ta jednostka moze sie maksymalnie poruszyc o 2 pola. Stoi w gorach, a koszt ruchu za 1 pole gorskie kosztuje ją 2,5 PR-a. A zatem policz sobie 2 pola od miejsca gdzie stoi i odpowiedz sobie na pytanie :)

Ad.2
Ta krawedz to duża rzeka w 1 przypadku i jezioro w drugim przypadku.

Ad.3
Po przekroczeniu duzej rzeki zatrzymujesz sie. Zatem poscig mozesz wykonac o 1 pole po zniszczeniu II/14 zakladajac ze scigasz przez dużą rzeke.

Pozdrawiam i czekam zatem na rozwiazanko 8)
 
 
 
Arecki
Generał (moderator)



Dołączył: 16 Mar 2004
Posty: 560
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Pią 19 Sty, 2007   

Wyniki nieoficjalne z kazda chwila przybieraja na ilosci rozwiazanych zadan :P

PS. Niezle rozwiazanie Kisiela1815, w koncu cos mu sie udalo :)
Zygfryd - coz tak jak pisales w mailu , czules w kosciach ze cos Ci nie wyjdzie w tym zadaniu i efekt widac po miejscu w tabeli.

Pozdro 8)
 
 
 
Mały
Plutonowy



Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 149
Skąd: Mikołów/Śląsk
Wysłany: Pią 19 Sty, 2007   

Arecki napisał/a:
Wyniki nieoficjalne z kazda chwila przybieraja na ilosci rozwiazanych zadan :P

O cholera nawet nie zauważyłem, że są już nieoficjalne wyniki O_O
teraz to na pewno noc spędze na ciągłym klikaniu "odśwież" :D

Pozdro
 
 
 
Zygfryd
Kapral


Dołączył: 24 Mar 2004
Posty: 81
Skąd: Motkowice
Wysłany: Sob 20 Sty, 2007   

Chyba tym razem zawiedli mnie niemieccy piloci, ktorzy tak ladnie pomogli w pierwszym zadaniu. Teraz trzeba zlac Wlochow i walczyc dalej :)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9