Taktyka i Strategia - Forum Strona GłównaTaktyka i Strategia - Forum Strona Główna

To forum wykorzystuje pliki cookies do zapamiętywania spersonalizowanych preferencji.
Ustawienia dotyczace plików cookies można zmienić samodzielnie w przegladarce internetowej.
Szczegóły na stronie Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji.


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload


Poprzedni temat «» Następny temat
Zadanie 2 (sezon 3)
Autor Wiadomość
Arecki
Generał (moderator)



Dołączył: 16 Mar 2004
Posty: 560
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Wto 29 Sie, 2006   

m_kowal

Drogi malowane na brazowo to drogi gruntowe.
Ruchliwosc po nich wg tabeli ruchu dla drog gruntowych.

Pozdrawiam 8)
 
 
 
m_kowal
Porucznik



Dołączył: 05 Lut 2005
Posty: 818
Wysłany: Wto 29 Sie, 2006   

Dzieki za odpowiedz.

Nasunela mi sie jednak jeszcze jedna watpliwosc.

Po walce z marszu jednostka nie moze wycofac sie wzdluz drogi chyba ze stala w MIESCIE. A co w wypadku MIASTECZEK?
 
 
 
Arecki
Generał (moderator)



Dołączył: 16 Mar 2004
Posty: 560
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Wto 29 Sie, 2006   

m_kowal

Jak dla mnie miasteczka w przepisach pojawily sie pozniej niz przepis o WzM. Zatem w paragrafie tym nie ma uwzglednionych miasteczek bo wtedy ich jeszcze w grze nie bylo.
Uwazam ze miasteczka i miasta nalezy tak samo traktowac przy WzM (oczywiscie mowa o wycofywaniu sie). I ja tak zakladalem w zadaniu.
Niemniej jednak nalezaloby spytac WZ czy moj tok rozumowania jest odpowiedni czy tez celowo nie ma miasteczek ujetych w paragrafie o WzM.

Pozdrawiam 8)
 
 
 
Grenadier
Kapral



Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 89
Skąd: Katowice
Wysłany: Śro 30 Sie, 2006   

Zgłaszam wysłanie rozwiązania zadania i czekam na potwierdzenie odbioru, mam pozytywne myśli co do rozwiązania.
 
 
ziober80
Szeregowy


Dołączył: 13 Lut 2006
Posty: 35
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Śro 30 Sie, 2006   

Rozwiązanie wysłałem - proszę o potwierdzenie odbioru.

Pozdrawiam
 
 
 
Arecki
Generał (moderator)



Dołączył: 16 Mar 2004
Posty: 560
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Śro 30 Sie, 2006   

Potwierdzam odbior rozwiazan od nastepujacych osob :

1. Espada, (2)
2. Misiek000, (3)
3. Grenadier, (4)
4. Ziober80 (prawdopodobnie blednie rozwiazane zadanie-jjestem w trakcie konsultacji),
5. Zygfryd, (1)
6. Adrian Kawalec. (5)

Wszystkie zadania rozwiazane (oprocz ziobera80), tymczasowe miejsca sa w nawiasach. Oficjalne wyniki pojawia sie juz na nowej stronie ktora za tydzien bedzie juz dostepna. Do tego czasu bede Was informowac na forum o miejscach i ilosci rozwiazan.

Pozdrawiam 8)
[/b]
 
 
 
kisiel1815
Sierżant


Dołączył: 29 Paź 2005
Posty: 215
Wysłany: Śro 30 Sie, 2006   

Mam pytanie odnośnie pól zaopatrzenia w zadaniach- po co sie je podaje jeżeli nie ma to wpływu na walke?
 
 
 
Arecki
Generał (moderator)



Dołączył: 16 Mar 2004
Posty: 560
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Śro 30 Sie, 2006   

kisiel1815

Jest to tylko i wylacznie kurtuazyjne przedstawienie.
Jest to rowniez w pewnym sensie wymog o jaki zaapelowal do mnie na samym poczatku WZ wiec z przyzwyczajenia podaje pola z zaopatrzeniem.
W przyszlosci pewnie wykorzystam tez to w jakims zadaniu, ale na chwile obecna sa niepotrzebne.

Pozdrawiam 8)
 
 
 
Silvershoot
Porucznik


Dołączył: 04 Lis 2004
Posty: 726
Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro 30 Sie, 2006   

To teraz moja kolej na parę pytań:
1)Jeżeli jakaś jednostka utraci SK po WzM to mogę ją minać np: dwiema jednostkami na zasadzie jednoczesnego ruchu jak to zrobiłeś z zadaniu 1 :?:
Uważam że tak, zawsze tak gram ale wolę mieć pewność :wink:

2)Czy mogę zrobić tak, że podejdę jedną jednostką w fazie ruchu z jednej strony (zostaną jej PR) drugą z drugiej (też zostaną PR) i dopiero wtedy wspólnie zaatakować :?:

3)A co jeśli ja stoję w mieście a wróg stoi na polu obok, dostaję pkt :?:

4)Czy w wypadku zniszczenia sztabu korpusu nie powinno się stosować punktu 26.3.2 :?:

Z góry dziękuję za pomoc 8)
_________________
"Gwardia umiera, ale się nie poddaje."
P. Cambronne
 
 
Arecki
Generał (moderator)



Dołączył: 16 Mar 2004
Posty: 560
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Śro 30 Sie, 2006   

Silvershoot

1)Jeżeli jakaś jednostka utraci SK po WzM to mogę ją minać np: dwiema jednostkami na zasadzie jednoczesnego ruchu jak to zrobiłeś z zadaniu 1
Uważam że tak, zawsze tak gram ale wolę mieć pewność
Odp.
TAK, mozesz tak wykonac ruch. Mozesz mnie wyminac w taki sposob calym 1 stosem czyli do 28ps.

2)Czy mogę zrobić tak, że podejdę jedną jednostką w fazie ruchu z jednej strony (zostaną jej PR) drugą z drugiej (też zostaną PR) i dopiero wtedy wspólnie zaatakować.
Odp.
Jesli mowa o WzM to nie mozesz tak zaatakowac, gdyz musisz wykonac atak z 1 pola. Jesli mowa o walce normalnej to jak najbardziej mozesz.

3)A co jeśli ja stoję w mieście a wróg stoi na polu obok, dostaję pkt
Odp.
Dostajesz PZ za takie misto bo to Ty w nim stoisz i je kontrolujesz. Nie mialbys jak bys stal po drugiej stronie tego miasta i Wasze SK by nachodzily na miasto.

4)Czy w wypadku zniszczenia sztabu korpusu nie powinno się stosować punktu 26.3.2
Odp.
Sztab Rodionov traktuje w tym zadaniu jako sztab dywizji, i wszelkie negatywne skutki z braku sztabu nalezy odczytywac jak przy sztabie dywizji. Oczywiscie jesli zajdzie kiedys sytuacja z korpusem to jak najbardziej ten punkt nalezy stosowac.

Pozdrawiam 8)
 
 
 
Silvershoot
Porucznik


Dołączył: 04 Lis 2004
Posty: 726
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw 31 Sie, 2006   

I jeszcze jedno. Czy linia umocnień na polu obok Mogilna jest uwzględniana :?:
_________________
"Gwardia umiera, ale się nie poddaje."
P. Cambronne
 
 
Arecki
Generał (moderator)



Dołączył: 16 Mar 2004
Posty: 560
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Czw 31 Sie, 2006   

Silvershoot

Oczywiscie jak najbardziej :)
 
 
 
SSupras
Sierżant



Dołączył: 15 Mar 2005
Posty: 221
Skąd: Gliwice/Baniocha Ostrzeżenia: 5/4
Wysłany: Czw 31 Sie, 2006   

Wysłałem rozwiązanie. Tym razem totalnie na odczepnego i byle jak... Nie mam już czasu na głupoty :twisted:

Czekam na jakieś potwierdzenie odbioru...
_________________
Obrońcy Krzyża to żadna nowość - już kiedyś byli tacy jedni z krzyżami na czołgach...
 
 
 
KG Grau
Kapitan


Dołączył: 25 Mar 2004
Posty: 1049
Skąd: Szczecin
Wysłany: Czw 31 Sie, 2006   

seria "poznych pytan":
1. czy jednostka moze wycofac sie po drodze (WzM na miasto) jesli ma inne drogi ucieczki?
2. sztaby maja 5 pol zasiegu (tak byloby wg. b35) czy 4?
3. odnosnie zniszczenia dywizji - jednostki moga normalnie atakowac i prowadzic WzM?
_________________
KG Grau
 
 
Arecki
Generał (moderator)



Dołączył: 16 Mar 2004
Posty: 560
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Czw 31 Sie, 2006   

KG Grau

1. czy jednostka moze wycofac sie po drodze (WzM na miasto) jesli ma inne drogi ucieczki?
Odp.
Moze, bo po WzM (jesli obronca bronil sie w miescie) wolno mu wg zasad wycofac sie po drodze.

2. sztaby maja 5 pol zasiegu (tak byloby wg. b35) czy 4?
Odp.
Zasieg pol dowodzenia jest zawsze taki ile posiada dany sztab PS.
Ma 4 PS to ma zasieg 4 pola.

3. odnosnie zniszczenia dywizji - jednostki moga normalnie atakowac i prowadzic WzM?
Odp.
Po zniszczeniu sztabu , jednostki reaguja i dzialaja wg zasad po zniszczeniu sztabu dywizji.

SSupras

Szkoda ze na odczepnego, mam nadzieje ze to z braku czasu , a nie przez zaistnila sytuacje jaka miala miejsce :?

Pozdrawiam 8)
 
 
 
Silvershoot
Porucznik


Dołączył: 04 Lis 2004
Posty: 726
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw 31 Sie, 2006   

No wreszcie ... Wysłałem i czekam na potwierdzenie odbioru. Bardzo dobre zadanie :D
_________________
"Gwardia umiera, ale się nie poddaje."
P. Cambronne
 
 
kisiel1815
Sierżant


Dołączył: 29 Paź 2005
Posty: 215
Wysłany: Czw 31 Sie, 2006   

Pisze teraz ale zadanie wysłałem pare minut temu:D
Pozdrawiam
 
 
 
Arecki
Generał (moderator)



Dołączył: 16 Mar 2004
Posty: 560
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Pią 01 Wrz, 2006   

Tymczasowe wyniki w zadaniu 2

1. Zygfryd
2. r1omen
3. Espada
4. Silvershoot
5. Kisiel 1815
6. M.Prostak
7. Ziober80
8. Misiek000
9. Ssupras
10. Grenadier
11. A.Kawalec

Czekam na zadania :
1. m_kowala, (deklarowal wyslanie, jednak jeszcze nie otrzymalem)
2. K.Garstki, ( zadanie w korekcie)
3. S.Gąstoła, (brak odzewu)
4. Precla, (deklarowane spoznienie - na slubie i weselu jak mniemam :P )
5. Gladky,(deklarowane spoznienie - na slubie i weselu jak mniemam :P )
6. DBJa, (deklarowane spoznienie - na slubie i weselu tu na bank :P )
7. KG Grau-a (deklarowal wyslanie, jednak jeszcze nie otrzymalem)
8. PzKpfw II (ciezko powiedziec czy przysle - wiadomo co robi :P )

Pozdrawiam 8)
 
 
 
PzKpfw II
Major



Dołączył: 18 Mar 2004
Posty: 1554
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią 01 Wrz, 2006   

Arecki napisał/a:
Preclo

NIE, termin do 1 wrzesnia nalezy rozumiec ze ma sie czas do 31 sierpnia (23:59).

Lista osob od ktorych zadanie otrzymalem do tej pory :

1. Espada,
2. misiek000.

Pozdrawiam 8)
Eeeeeee,ostatnio było nieco inaczej przyjęte..."do" oznaczało,że rozwiązania można przesyłać do 23:59 danego dnia...dopiero dziś pojawiłem się na forum i troszkę mnie to zaskoczyło szczerze mówiąc.Myślałem,że ostatecznym terminem nadsyłania rozwiązań jest 23:59 dnia 1 września,zresztą zawsze tak było...siem nazmieniało czy jak?
_________________
https://boardgamegeek.com/geeklist/232305/hexmagazine-heksmagazynek
https://www.youtube.com/r...y=heksmagazynek
https://www.facebook.com/Heksmagazynek/
 
 
PzKpfw II
Major



Dołączył: 18 Mar 2004
Posty: 1554
Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob 02 Wrz, 2006   

Zadanie wsłałem,ale nie jest zapewne tak dobrze rozwiązane jak zadanie pierwsze,które zostało anulowane :? bo mam teraz mniej czasu na wszystko,właściwie prawie wcale :x .Może następne rozwiążę z większym polotem...szkoda,że taki "precedens" z anulowaniem jednak zaistniał...mimo wszystko...
_________________
https://boardgamegeek.com/geeklist/232305/hexmagazine-heksmagazynek
https://www.youtube.com/r...y=heksmagazynek
https://www.facebook.com/Heksmagazynek/
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 8