Taktyka i Strategia - Forum Strona GłównaTaktyka i Strategia - Forum Strona Główna

To forum wykorzystuje pliki cookies do zapamiętywania spersonalizowanych preferencji.
Ustawienia dotyczace plików cookies można zmienić samodzielnie w przegladarce internetowej.
Szczegóły na stronie Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji.


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload


Poprzedni temat «» Następny temat
Zadanie 1 (sezon 3)
Autor Wiadomość
Arecki
Generał (moderator)



Dołączył: 16 Mar 2004
Posty: 560
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Pią 16 Cze, 2006   Zadanie 1 (sezon 3)

Witam.

Przepraszam za tak pozne oddanie w Wasze rece nowego zadania, ale bylo to spowodowane problemami osobistymi i poprostu nie mialem glowy do zadan.

W 3 edycji nie ma zadnych nowych zasad, wszystko jest tak jak w 2 edycji.

Czekam na ewentualne Wasze pytania do zadania.

Pozdrawiam.
 
 
 
Silvershoot
Porucznik


Dołączył: 04 Lis 2004
Posty: 726
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią 16 Cze, 2006   

I już dwa pytania:
- czy linia stałych umocnień przy Westerplate jest uwzględniana :?:
- drogi traktujemy jako gruntowe czy normalne (1PR czy 1/2PR) :?:

Z góry dziękuję za odpowiedź.
_________________
"Gwardia umiera, ale się nie poddaje."
P. Cambronne
 
 
Arecki
Generał (moderator)



Dołączył: 16 Mar 2004
Posty: 560
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Pią 16 Cze, 2006   

Silvershoot

Ad.1
TAK, uwzgledniamy linie umocnione przy Westerplatte.
Ad.2
Drogi traktujemy jak drogi normalne czyli 1/2 PR.
 
 
 
misiek000
Plutonowy


Dołączył: 01 Kwi 2005
Posty: 150
Wysłany: Pią 16 Cze, 2006   

Czy jeśli wezmę dla saperów niszczenie obiektów, to będę mógł zniszczyć tyle ile będę chiał/mógł/będę w stanie czy tylko 1 :?:
A i czy po wysadzeniu mostu przez jednostkę liniową mogę się nią dalej poruszać :?:
Jeśli tak to ile PR mi pozostaje :?:
 
 
 
m_kowal
Porucznik



Dołączył: 05 Lut 2005
Posty: 818
Wysłany: Sob 17 Cze, 2006   

Bardzo podoba mi sie pomysl z danie mozliwosci wyboru wykorzystania saperow - przez to zadanie mozna rozwiazac na wiele sposobow i roznice miedzy gracami moga byc wieksze...

No i dla naszej ulanskiej fantazji jest to rowniez smaczny kasek... :D
Ostatnio zmieniony przez m_kowal Czw 13 Lip, 2006, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Arecki
Generał (moderator)



Dołączył: 16 Mar 2004
Posty: 560
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Sob 17 Cze, 2006   

misiek000
Wybierajac specjalna ceche niszczenie obiektow mozesz zniszczyc tyle obiektow na ile pozwalaja przepisy w instrukcji [22.1.7].
Koszt zniszczenia jednego mostu dla jednostki liniowej bedacej w odleglosci 5 pol od oddzialu saperow wynosi 3 PR. Ile bedziesz mogl zniszczyc w taki sposob obiektow to juz sam musisz sobie policzyc.

m_kowal
Ciesze sie ze ta specjalna zasada w zadaniu przypadla do gustu. Oby mnie takie pomysly nie opuszczaly :P

Pozdrawiam.
 
 
 
SSupras
Sierżant



Dołączył: 15 Mar 2005
Posty: 221
Skąd: Gliwice/Baniocha Ostrzeżenia: 5/4
Wysłany: Pon 19 Cze, 2006   

Trzy słowa do ojca prowadzącego: :twisted:

Westerplatte traktujemy jak linię umocnioną, a nie jak fort, jeśli dobrze zrozumiałem?

Czy jeśli niszczy się obiekty, to można się równocześnie umocnić się i zniszczyć most (czy stojąc w miejscu nie bierze się pod uwagę przepisu z zadań defensywnych o budowaniu umocnień wydatkując punkty ruchu)?

I tak asekuracyjnie: czy Niemcy mogą korzystać z połówki pola bez numeru (pole pod polem nr 40) w celu przejazdu tamtędy? Pytam, żeby nie było potem kuku i niespodzianek, jak wszyscy Niemcy z prawego skrzydła przejadą na lewe albo z lewego na prawe...

...i gra rozegra się po regulaminowych 90 minutach :twisted:
_________________
Obrońcy Krzyża to żadna nowość - już kiedyś byli tacy jedni z krzyżami na czołgach...
 
 
 
m_kowal
Porucznik



Dołączył: 05 Lut 2005
Posty: 818
Wysłany: Pon 19 Cze, 2006   

A ja mam tajkie pytanie lekko niezwiazane.
Jak jest z punktacja?

Widze, ze mozna zdobyc max. 50 pts za zadanie. Czy punktacja za lokaty i za udzial pozostaje ta sama?
 
 
 
ziober80
Szeregowy


Dołączył: 13 Lut 2006
Posty: 35
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Pon 19 Cze, 2006   

Witam.

Dwa pytania: Jaki modyfikator walki dają pola miejskie? Czy mosty kolejowe mogą być wykorzystywane do przeprawy przez rzekę?
 
 
 
Arecki
Generał (moderator)



Dołączył: 16 Mar 2004
Posty: 560
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Pon 19 Cze, 2006   

SSupras
Ad.1
Westerplatte traktujemy jak linie umocniona.
Ad.2
Przepisy w zadaniu defensywnym sa dopelnieniem podstawowych zasad. Zatem jesli starczy Ci PR to mozesz zniszczyc, ruszyc sie i okopac sie jesli starczy Ci PR-ów.
Ad.3
Dobrze, ze pytasz, bo faktycznie jednostki Niemieckie moga sie przemiescic przez te pole czyli moze zajsc taka sytuacja ze Niemcy przejada z lewej na prawa strone lub odwwrotnie.

m_kowal
Punktacja za lokaty i za udzial w zadaniu pozostaje bez zmian.
Jedyne zmiany w punktacji to :
- max. ilosc PZ w zadaniu do zdobycia w 3 sezonie to 50pkt,
- PZ karne za spoznienie to 3PZ ( do 2 dni po terminie ), kazdy dzien kolejny to dodatkowy -1PZ. Czekam na ewentualne rozwiazanie do 10 dnia po zakonczeniu danego zadania, czyli max mozna dostac -11PZ za spoznienie.

ziober80
Ad.1
Pola miejskie daja standardowo modyfikator -2.
Ad.2
Mosty kolejowe moga byc wykorzystane do przeprawy tak jak most drogowy. Ruch po moscie kolejowym ( jak i po torach ) wynosi zawsze 1 PR.

Pozdrawiam 8)
 
 
 
ziober80
Szeregowy


Dołączył: 13 Lut 2006
Posty: 35
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Pon 19 Cze, 2006   

I jeszcze jedno pytanie: Jak wygląda niszczenie dwóch mostów (drogowego i kolejowego) przebiegających przez ten sam heks? Czy każdy z tych obiektów traktujemy oddzielnie i w związku z tym wydajemy więcej PR do ich zniszczenia?

Pozdrawiam
 
 
 
SSupras
Sierżant



Dołączył: 15 Mar 2005
Posty: 221
Skąd: Gliwice/Baniocha Ostrzeżenia: 5/4
Wysłany: Wto 20 Cze, 2006   

Arecki napisał/a:

Przepisy w zadaniu defensywnym sa dopelnieniem podstawowych zasad. Zatem jesli starczy Ci PR to mozesz zniszczyc, ruszyc sie i okopac sie jesli starczy Ci PR-ów.

Nie zrozumieliśmy się... Chodzi mi o to, czy można się okopać na zasadach "zwykłych", tzn. zniszczyć most wykorzystując punkty ruchu, a potem się okopać "normalnie", wykorzystując to, że się stało i nie poruszało.

P.S. Pomysł z przejazdem Niemców przez pole cząstkowe jest moim zdaniem nie fair. Taką mają przewagę i jeszcze im ułatwiasz... Nieładnie, nieładnie, tak wspierać germańców. Żeby Ci jacyś polscy narodowcy z Młodzieży Wszechpolskiej nie zapukali kiedyś za to do drzwi butami :twisted:
W związku z tym mam jeszcze jedno pytanie: czy przy tym właśnie nieszczęsnym połówkowym polu, któremu nawet nie ma jak nadać numeru (chyba że "40 i pół") żeton "most zniszczony" oznacza zniszczenie obu mostów, czy może tylko drogowego lub tylko kolejowego?
_________________
Obrońcy Krzyża to żadna nowość - już kiedyś byli tacy jedni z krzyżami na czołgach...
Ostatnio zmieniony przez SSupras Śro 21 Cze, 2006, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
SSupras
Sierżant



Dołączył: 15 Mar 2005
Posty: 221
Skąd: Gliwice/Baniocha Ostrzeżenia: 5/4
Wysłany: Wto 20 Cze, 2006   

Arecki napisał/a:

Pola miejskie daja standardowo modyfikator -2.


A ile dają pola miasteczek (Kołeczkowo, Sopot) :?:
_________________
Obrońcy Krzyża to żadna nowość - już kiedyś byli tacy jedni z krzyżami na czołgach...
 
 
 
Arecki
Generał (moderator)



Dołączył: 16 Mar 2004
Posty: 560
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Wto 20 Cze, 2006   

ziober80
TAK, kazdy z tych obiektow traktujemy oddzielnie i tym samym wydajemy wiecej PR za zniszczenie obu obiektow.

SSupras
Ad.1
Oznczenie "most zniszczony" tyczy sie obu mostow jakie znajduja sie na tym polu.
Ad.2
Miasteczka standardowo daja modyfikator -1 i tego sie bede trzymac.
Ad.3
Cos mnie zakreciles z tym okopywaniem sie, nie moge Cie zrozumiec. Jesli zniszczysz obiekt to wydasz PR, a zeby sie okopac w sposob normalny musisz wydac wszystkie PR, a zatem w sposob normalny bys nie mogl sie okopac po zniszczeniu obiektu.
 
 
 
ziober80
Szeregowy


Dołączył: 13 Lut 2006
Posty: 35
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Wto 20 Cze, 2006   

Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi :) . Mam jeszcze jedno pytanko: Czy Wisła jest "dużą rzeką"?
 
 
 
Kragdob
Major


Dołączył: 02 Kwi 2004
Posty: 1594
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto 20 Cze, 2006   

Arecki napisał/a:
żeby sie okopac w sposob normalny musisz wydac wszystkie PR, a zatem w sposob normalny bys nie mogl sie okopac po zniszczeniu obiektu.


Popieram Arka. W instrukcji jasno stoi, że "kosztem wszystkich PR", więc tutaj daje nam bonusa w postaci dodatkowej możliwości ruchu przed okopaniem.
_________________
Czajnik był nieduży, ale odwagi mu nie brakowało
 
 
 
Arecki
Generał (moderator)



Dołączył: 16 Mar 2004
Posty: 560
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Śro 21 Cze, 2006   

ziober80
Wisla (szeroki, jasno niebieski pasek) to duza rzeka.
Rzeka bedaca doplywem Wisly (cienki niebieski pasek) jest mala rzeka.
 
 
 
ziober80
Szeregowy


Dołączył: 13 Lut 2006
Posty: 35
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Śro 21 Cze, 2006   

Czy poruszając się wzdłuż torów kolejowych w lesie jednostki wydają 1PR?
 
 
 
SSupras
Sierżant



Dołączył: 15 Mar 2005
Posty: 221
Skąd: Gliwice/Baniocha Ostrzeżenia: 5/4
Wysłany: Czw 22 Cze, 2006   

W świetle tego, co napisał wcześniej Arek, to wychodzi na to, że tak właśnie jest i po liniach kolejowych można się poruszać kosztem 1 PR
_________________
Obrońcy Krzyża to żadna nowość - już kiedyś byli tacy jedni z krzyżami na czołgach...
 
 
 
Arecki
Generał (moderator)



Dołączył: 16 Mar 2004
Posty: 560
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Czw 22 Cze, 2006   

Światło nie światło , ale ja sobie tego z kosmosu nie przyjalem :)
Poprostu ruch po torach kosztem 1 PR byl z tego co ja sie orietuje od bardzo, baardzo dawna i wszyscy tak graja z ktorymi mialem przyjemnosc zagrac.
Zreszta przeciez to bylo zatwierdzane przez RK i WZ.
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 8