Taktyka i Strategia - Forum Strona GłównaTaktyka i Strategia - Forum Strona Główna

To forum wykorzystuje pliki cookies do zapamiętywania spersonalizowanych preferencji.
Ustawienia dotyczace plików cookies można zmienić samodzielnie w przegladarce internetowej.
Szczegóły na stronie Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji.


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload


Poprzedni temat «» Następny temat
Normandia B35
Autor Wiadomość
Mały
Plutonowy



Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 149
Skąd: Mikołów/Śląsk
Wysłany: Wto 26 Gru, 2006   

Mam pytanie :
czy te jaśniejsze linie na mapie "krwawa omaha"to są skarpy??? czy tylko to jest estetyka??
np 1719 naokoło jest ta jaśniejsza linia (obwódka)


I 2 pytanie:
Czy używać do desantu barek? Czy po prostu wyładować jednostki na plaży. A co jak zajme plaże? Nie da się? Lądują obok??
 
 
 
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Śro 27 Gru, 2006   

1. estetyka
2. na plażach od razu rozstawiamy
 
 
 
Mardok
Chorąży



Dołączył: 15 Kwi 2004
Posty: 431
Skąd: Warszawa/Kielce
Wysłany: Śro 27 Gru, 2006   

ale jesli jesli chcialby ktos potrenowac przepisy z desantem morskim to czemu nie :D
_________________
"Gdyby mi pozwolono, sam bym zepchnął Niemców, a potem Brytyjczyków do kanału La Manche i urządziłbym drugą Dunkierkę" G. S. Patton
 
 
 
Mały
Plutonowy



Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 149
Skąd: Mikołów/Śląsk
Wysłany: Czw 28 Gru, 2006   

Aha dziękuje.
A czy można zająć te plaże?? Wtedy alianci zmuszeni byliby walczyć na zasadach desantu 1/4 PS??
 
 
 
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Czw 28 Gru, 2006   

jeśli zdążysz to jak najbardziej
Ale to alianci mają pierwszy ruch :)
 
 
 
Mały
Plutonowy



Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 149
Skąd: Mikołów/Śląsk
Wysłany: Czw 28 Gru, 2006   

WZ napisał/a:
jeśli zdążysz to jak najbardziej
Ale to alianci mają pierwszy ruch :)

Ano właśnie z bratem się zastanawialiśmy kto ma 1 ruch, przyjęliśmy, że alianci.
No ale ich uzupełnienia dochodzą dopiero w 2 etapie więc chyba jednak "mam" czas? Czy źle rozumiem scenariusz O_o...
 
 
 
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Czw 28 Gru, 2006   

alianci muszą tych plansz pilnować po prostu
 
 
 
Mały
Plutonowy



Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 149
Skąd: Mikołów/Śląsk
Wysłany: Czw 28 Gru, 2006   

WZ napisał/a:
alianci muszą tych plansz pilnować po prostu


Uzupełnienia
AMERYKANIE
6.VI. 2e - 40 PS 1 DP Omaha
6.VI, 2e - 40 PS 29 DP Omaha

Gra toczy się od 1 etapu 6 czerwca, a pierwsze wojska alianckie przybywają dopiero w 2 etapie, więc jak maja ich pilnować gdy jeszcze nie mają na planszy wojsk? Później to już rozumiem ale teraz?
Nie wyczytałem nigdzie informacji jakoby niemcy nie mogli się w 1 etapie ruszać, więc może coś przeoczyłem? :o
Proszę o pomoc... :D
 
 
 
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Czw 28 Gru, 2006   

Bo one lądują w 1 etapie, w drugim to już nie mają poc lądować :)
ewidętny błąd
Desant był od świtu
 
 
 
Mały
Plutonowy



Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 149
Skąd: Mikołów/Śląsk
Wysłany: Czw 28 Gru, 2006   

WZ napisał/a:
Bo one lądują w 1 etapie, w drugim to już nie mają poc lądować :)
ewidętny błąd
Desant był od świtu

Aha czyli ma tam być jedynka... No to wszystko wyjaśnia...
Myślałem, że ten 1 etap dla Niemców to taka szansa dla nas aby doszlifować pozycje obronne :P
dziękuje za pomoc
 
 
 
Motyla Noga
Porucznik


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 21 Kwi 2007
Posty: 791
Skąd: Stalowa Wola
Wysłany: Czw 07 Cze, 2007   

W TiS nr 5 w tabeli uzupełnień wojsk alianckich jest napisane że 6 DPD rozstawia się bez zasad o desancie powietrznym , a więc chciałbym nieśmiało zapytać odnośnie 101 DPD i 82 DPD czy stosuje się do nich zasady o desantcie powietrznym
 
 
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Czw 07 Cze, 2007   

Jeśli nie ma określonych punktów i nie stosujemy wariantu historycznego, to skok można wykoanć dowolnie na plansze. a nawet poza nią :)
 
 
 
rypley
Kadet


Dołączył: 23 Lut 2008
Posty: 5
Skąd: Lidzbark Warmiński
Wysłany: Nie 16 Mar, 2008   

jeśli dobrze zrozumiałem...aby mieć Normandię w b-35 muszę zakupić nr 2,3 i 4 TiS??
 
 
 
Bormac
Sierżant


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 28 Wrz 2007
Posty: 245
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Nie 16 Mar, 2008   

Jeżeli nie liczyć 101 DPD, która pojawia się w innych grach (np. Arnhem) oraz pojedynczych poprawionych żetonów w kolejnych TiS-ach, to zgadza się. :wink:
 
 
p-panc
Plutonowy


Dołączył: 05 Sie 2004
Posty: 164
Wysłany: Nie 16 Mar, 2008   

Szczerze mówiąc, nie wiem czy jest sens kupować tą może świetną, ale strasznie przestarzałą normandie - przepisy nie z tej epoki, ciężko bedzie jakieś wątpliwości wyjaśniać, radziłbym pochwycić jakąś bardziej aktualną pozycję :) Np. taką Warszawke albo Tygrysy
 
 
Kragdob
Major


Dołączył: 02 Kwi 2004
Posty: 1594
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon 17 Mar, 2008   

p-panc napisał/a:
Szczerze mówiąc, nie wiem czy jest sens kupować tą może świetną, ale strasznie przestarzałą normandie - przepisy nie z tej epoki, ciężko bedzie jakieś wątpliwości wyjaśniać, radziłbym pochwycić jakąś bardziej aktualną pozycję :) Np. taką Warszawke albo Tygrysy


Mechanika gry nie zmienia się w swoich głównych częściach - dlatego nazywa się to system :)

W tę grę można grać wg przepisów z każdej gry, mechanika się zmienia ale nie w obrębie głównych części, każda instrukcja: oparta na II czy III edycji i nadchodzącej IV edycji będzie dobra (w zależności od tego co masz).

Więc jeżeli tylko masz mapy i żetony to nie ma co się powstrzymywać.
_________________
Czajnik był nieduży, ale odwagi mu nie brakowało
 
 
 
wujaw
Podporucznik


Dołączył: 21 Gru 2005
Posty: 537
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: Pon 17 Mar, 2008   

Mam pytanko związane z terenem.Ruch w terenie czystym jest trudniejszy dla jednostek zmotoryzowanych - 2 pkt. ruchu za pole za dnia i 3 w nocy.Czy to ze względu na obecnośc bocage?Jeżeli tak, to czy nie powinno to miec wpływu na przesunięcie w tabeli walki?Podobno żywopłoty były rewelacyjnym terenem do obrony.
 
 
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Pon 17 Mar, 2008   

Boccage dają +2 obrońcy
_________________
https://www.facebook.com/...?ref=ts&fref=ts
 
 
 
wujaw
Podporucznik


Dołączył: 21 Gru 2005
Posty: 537
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: Pon 17 Mar, 2008   

Dla uściślenia : bocage jest oznaczone ciemnym kolorem zielonym (las?), czy też cały teren "czysty" to bocage?
 
 
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Pon 17 Mar, 2008   

Tam jest opisna w którymś iejscu, że na południe od Orne wszystko, ale prosze prawdzić, czy nie od Dives
_________________
https://www.facebook.com/...?ref=ts&fref=ts
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 8