Taktyka i Strategia - Forum Strona GłównaTaktyka i Strategia - Forum Strona Główna

To forum wykorzystuje pliki cookies do zapamiętywania spersonalizowanych preferencji.
Ustawienia dotyczace plików cookies można zmienić samodzielnie w przegladarce internetowej.
Szczegóły na stronie Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji.


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload


Poprzedni temat «» Następny temat
Normandia B35
Autor Wiadomość
Winters
Plutonowy


Dołączył: 22 Wrz 2005
Posty: 179
Wysłany: Śro 02 Lis, 2005   Normandia B35

Mam parę pytań dotyczących Normandii w B-35 i ogólnie żetonów. otóż w trzech TiSach (nr 2,3 i 4) ukazała się Normandia w B-35. Właśnie wycinam do niej żetony ale parę rzeczy mi nie pasuje. Po pierwsze są dwie 1 DP amerykańskie - która jest właściwa 9prawidłowa, bo podejrzewam, że to poprawka)? Jak ogólnie jest z używaniem żetonów? Czy np. żetony 101 DPD wydane w Arnhem mogą być używane również w Normandii - z tymi samymi tabelami sił?
 
 
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Śro 02 Lis, 2005   

Raczej nie, w Normandii jest 101 i 82 i mają swoje tabele - zupełnie inne siłowo i strukturalnie
 
 
 
Winters
Plutonowy


Dołączył: 22 Wrz 2005
Posty: 179
Wysłany: Śro 02 Lis, 2005   

Dzięki. No właśnie - ja z Tisa mam tylko 82 a w ogóle nie mam z żetonów dla Normandii 101. Dzięki. A co z 1 DP? Która jest właściwa - z TiSa 2 czy z Tisa 3?
 
 
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Śro 02 Lis, 2005   

1 DP jest w 4 TiS, w 2 nie ma jej :) no chyba że się przemeblowała samowolnie
 
 
 
Winters
Plutonowy


Dołączył: 22 Wrz 2005
Posty: 179
Wysłany: Śro 02 Lis, 2005   

Ale ja mam (przed oczyma) 1DP z Tisa 3 i Tisa 4 - są różne numeracje pułków i batalionów - i na pewno mam dwie kompletne dywizje (sztaby, etc.) a w TiS 2 istotnie sa tylko brytyjczycy i kanadyjczycy.
 
 
wujaw
Podporucznik


Dołączył: 21 Gru 2005
Posty: 537
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: Wto 27 Gru, 2005   

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z Normandii?Grałem w Omahę i uznałem ,że jest fajna,no i można to rozegrać realnie w kilka godzin.Niestety jestem cienias i być może Normandia ma jakieś wady,które mi umknęły.Sądząc po zerowym zainteresowaniu na forum coć z nią może być "nie tak". :?:
 
 
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Śro 28 Gru, 2005   

To jedna z ciekawszych gier, głónie ze względu na różnorodnośc celów i terenu - gra jest bardzo fajna
 
 
 
Grenadier
Kapral



Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 89
Skąd: Katowice
Wysłany: Śro 31 Maj, 2006   

Mam pytanie w grze są dwa bataliony Rangers'ów ale nie jest podane gdzie lądują. Prosze o odpowiedź.
 
 
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Śro 31 Maj, 2006   

Pt du Hoc
 
 
 
Grenadier
Kapral



Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 89
Skąd: Katowice
Wysłany: Śro 31 Maj, 2006   

Dzięki WZ :D . Długo się zastanawiałem nad tym czy lądują na plaży czy gdzie indziej.
 
 
Silvershoot
Porucznik


Dołączył: 04 Lis 2004
Posty: 726
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią 02 Cze, 2006   

Ja się zastanawiam czy na mapie od Normandii w WB95 będzie się dało zagrać żetonami z B35 :?: Mam co do tego wątpliwości szczególnie ze względu na skalę.

PS:
Przydałaby się taka mapa w B35
_________________
"Gwardia umiera, ale się nie poddaje."
P. Cambronne
 
 
preclo
Kapitan



Dołączył: 17 Mar 2004
Posty: 1406
Skąd: 1-sza Eskadra Wiatraków, Świdnik
Wysłany: Pią 02 Cze, 2006   

Silvershoot napisał/a:
Ja się zastanawiam czy na mapie od Normandii w WB95 będzie się dało zagrać żetonami z B35 :?: Mam co do tego wątpliwości szczególnie ze względu na skalę.

PS:
Przydałaby się taka mapa w B35

Hmmmm.
Zaraz wyczaruję.

http://taktykaistrategia....tent=tis_2_2000
http://taktykaistrategia....tent=tis_1_2001
http://taktykaistrategia....tent=tis_1_2002

Stało się.
_________________
RZut, RZucać a NIE żut, żucać :|
Żeton a NIE rzeton :|
Błagam !, nie profanujcie chociaż tych słów :)
...::: [ www.bykom-stop.avx.pl ] :::...
 
 
 
Silvershoot
Porucznik


Dołączył: 04 Lis 2004
Posty: 726
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią 02 Cze, 2006   

Wiem o tym ale tam są 3 mapy w 3 TiS. Nie wygodniej by było zrobić oddzielną grę :?:
_________________
"Gwardia umiera, ale się nie poddaje."
P. Cambronne
 
 
preclo
Kapitan



Dołączył: 17 Mar 2004
Posty: 1406
Skąd: 1-sza Eskadra Wiatraków, Świdnik
Wysłany: Pią 02 Cze, 2006   

Tylko po co powielać coś co już jest?
_________________
RZut, RZucać a NIE żut, żucać :|
Żeton a NIE rzeton :|
Błagam !, nie profanujcie chociaż tych słów :)
...::: [ www.bykom-stop.avx.pl ] :::...
 
 
 
Silvershoot
Porucznik


Dołączył: 04 Lis 2004
Posty: 726
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią 02 Cze, 2006   

Hmmm... tak samo można było powiedzieć o reedycji Arden. I argumenty za podobne:
- stara gra bo przecież z 2001-2002 więc raczej nie każdy z nowych ją posiada
- lepiej mieć wszsytko w jednym miejscu niż w 3 osobnych
- łatwiej grać na jednej dużej mapie niz na 3 oddzielnych
- w wersji TiS nie brakowało błędów które tu można by w 100% wyprostować
_________________
"Gwardia umiera, ale się nie poddaje."
P. Cambronne
 
 
preclo
Kapitan



Dołączył: 17 Mar 2004
Posty: 1406
Skąd: 1-sza Eskadra Wiatraków, Świdnik
Wysłany: Pią 02 Cze, 2006   

Niby tak, ale ...
Silvershoot napisał/a:
Hmmm... tak samo można było powiedzieć o reedycji Arden. I argumenty za podobne:
- stara gra bo przecież z 2001-2002 więc raczej nie każdy z nowych ją posiada

Cztery lata to jeszcze nie wieczność.
Stare Ardeny (z początku lat 90-tych) są już od dawna niedostępne, co najwyżej okazyjnie na allegro. Natomiast wszystkie numery archiwalne TiSa (z wyjątkiem chyba jedynie nr 7) są ciągle dostępne.
Silvershoot napisał/a:
- lepiej mieć wszsytko w jednym miejscu niż w 3 osobnych

Z tym nie zamierzam dyskutować :D
Aczkolwiek zawsze można kupić większą teczkę i trzymać w kupie te 3 numery TiSa ;)
Silvershoot napisał/a:
- łatwiej grać na jednej dużej mapie niz na 3 oddzielnych

A jak wyobrażasz sobie taką Normandię w B-35 w wydaniu pudelkowym? Liczysz na to, że mapy radykalnie się zmienią i zostanie to jakoś przeskalowane aby zmieściło się na formacie 100x70?
Czy może liczysz na to, że zostanie wydrukowana taka jednoczęściowa mapa jak złożenie tych trzech map Normandii z TiSów?
Ja sądzę, że ani jeden ani drugi wariant nie wchodzą w grę, bo:
- zmienianie skali będzie nonsensem
- i tak wszystkie mapy w nowych grach są drukowane na arkuszach 50x70 i tak też było przy okazji reedycji Arden i tak też ma być przy okazji Normandii w WB-95. Więc w zasadzie otrzymałbyś dokładnie taką samą sytuację z mapami jak masz teraz w przypadku Normandii z TiSa.
Silvershoot napisał/a:
- w wersji TiS nie brakowało błędów które tu można by w 100% wyprostować

Niby tak, ale sporo błędów już zostało poprawionych na łamach TiSu.
Poza tym znając życie nawet w wersji pudełkowej pojawiłyby się błędy, które trzeba by potem prostować.

A wreszcie odzywa się zwykła ekonomia. Nie sądzę, aby się kalkulowało wydawania tej gry w pudełku jako całości, biorąc pod uwagę, że gra ta ciągle jest dostępna i popyt byłby raczej znikomy.
I zamiast topić środki na reedycję tejże Normandii, lepiej przeznaczyć je na inny projekt.

Tak wydedukowałem swoim małym rozumkiem.
Pozdr.
_________________
RZut, RZucać a NIE żut, żucać :|
Żeton a NIE rzeton :|
Błagam !, nie profanujcie chociaż tych słów :)
...::: [ www.bykom-stop.avx.pl ] :::...
 
 
 
Silvershoot
Porucznik


Dołączył: 04 Lis 2004
Posty: 726
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią 02 Cze, 2006   

preclo napisał/a:
Niby tak, ale sporo błędów już zostało poprawionych na łamach TiSu.


Zgadzam się, ale poprawiane były w nie jednym numerze.

preclo napisał/a:
A wreszcie odzywa się zwykła ekonomia. Nie sądzę, aby się kalkulowało wydawania tej gry w pudełku jako całości, biorąc pod uwagę, że gra ta ciągle jest dostępna i popyt byłby raczej znikomy.
I zamiast topić środki na reedycję tejże Normandii, lepiej przeznaczyć je na inny projekt.


Nie zaprzeczam.

Co do map. Myślałem raczej o przeniesieniu całości na dwie duże o wymiarach 100 na 70. Zmieściłby się raczej na pewno a nawet moznaby zamieścić większy obszar (3*50*70=10500 a 2*100*70=14000)
_________________
"Gwardia umiera, ale się nie poddaje."
P. Cambronne
 
 
Grenadier
Kapral



Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 89
Skąd: Katowice
Wysłany: Pon 05 Cze, 2006   

Normandia jest jak narazie dostatecznie dobra by jej nie zmieniać, zgodziłbym się z tobą gdyby ta gra wyszła Dragonie lub byłaby niedostępna ale jest. Mam ją i uważam że nie potrzeba jej żadnych zmian, a poprawki możnaby zamieścić na stronie lub forum by były w jednym miejscu.

Takie moje "małe" zdanie czytelnika :wink: :D
 
 
timmoteusz
Szeregowy


Dołączył: 20 Sie 2004
Posty: 22
Wysłany: Nie 24 Gru, 2006   

za co przydziela sie punkty w KRWAWA OMACHA ?????
_________________
lubie piwo hiehie
 
 
Grenadier
Kapral



Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 89
Skąd: Katowice
Wysłany: Pon 25 Gru, 2006   

timmoteusz --> Jeśli dobrze pamiętam to za miasta, każde miasto ma swoją określoną wartość punktową.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 8