Taktyka i Strategia - Forum Strona GłównaTaktyka i Strategia - Forum Strona Główna

To forum wykorzystuje pliki cookies do zapamiętywania spersonalizowanych preferencji.
Ustawienia dotyczace plików cookies można zmienić samodzielnie w przegladarce internetowej.
Szczegóły na stronie Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji.


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload


Poprzedni temat «» Następny temat
[Przepisy] Zaopatrzenie
Autor Wiadomość
Kragdob
Major


Dołączył: 02 Kwi 2004
Posty: 1594
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon 20 Cze, 2011   

dakorps napisał/a:
Sztab armii nie jest uwzględniony w 32.1.5. Czy per analogiam do tego przepisu przedłuża linię zaopatrzenia o 15 pr, czy też nie przedłuża jej wcale?


Przedłuża o 23 PR.
_________________
Czajnik był nieduży, ale odwagi mu nie brakowało
 
 
 
dakorps
St. szeregowy


Dołączył: 22 Kwi 2011
Posty: 45
Skąd: Mazury
Wysłany: Pon 20 Cze, 2011   

r1omen napisał/a:
Przedłuża o 23 PR.


Tego bym się nie domyślił. Dzięx. :)
 
 
dakorps
St. szeregowy


Dołączył: 22 Kwi 2011
Posty: 45
Skąd: Mazury
Wysłany: Nie 26 Cze, 2011   Rysunek w instrukcji B-35

Hmm, nie wiem, jak interpretować rysunek z "przykładową linią zaopatrzenia dla 10 pkt ruchu" na 31 stronie instrukcji do IV edycji B-35. Według przepisów, zakładając, że bazą zaopatrzenia jest miasto, jednostki C i D nie są zaopatrzone.

Zapisy na rysunku na kolejnych heksach wzdłóż linii zaopatrzenia "+2" i "+0", a także sam rysunek sugerujący, iż jednostki od C i D są zaopatrzone, są mylące i niezgodne z przepisami, tak?
 
 
Kragdob
Major


Dołączył: 02 Kwi 2004
Posty: 1594
Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie 26 Cze, 2011   Re: Rysunek w instrukcji B-35

dakorps napisał/a:
Hmm, nie wiem, jak interpretować rysunek z "przykładową linią zaopatrzenia dla 10 pkt ruchu" na 31 stronie instrukcji do IV edycji B-35. Według przepisów, zakładając, że bazą zaopatrzenia jest miasto, jednostki C i D nie są zaopatrzone.

Zapisy na rysunku na kolejnych heksach wzdłóż linii zaopatrzenia "+2" i "+0", a także sam rysunek sugerujący, iż jednostki od C i D są zaopatrzone, są mylące i niezgodne z przepisami, tak?


dakorps - rysunek jest poprawny. Zapis "+0" oznacza, że nie płacisz za wejście na hex.
_________________
Czajnik był nieduży, ale odwagi mu nie brakowało
 
 
 
dakorps
St. szeregowy


Dołączył: 22 Kwi 2011
Posty: 45
Skąd: Mazury
Wysłany: Czw 21 Lip, 2011   Re: Rysunek w instrukcji B-35

r1omen napisał/a:
dakorps - rysunek jest poprawny. Zapis "+0" oznacza, że nie płacisz za wejście na hex.


Wprawdzie minęło trochę czasu, ale pociągnę temat.

Czyli rysunek ten stanowi przepis, czy też jakiś przepis w drukarni "zjadło"?
Tak, czy inaczej, nasuwają mi się kolejne pytania:
1) nie płaci się za kolejne pola linii zaopatrzenia, na których stoją własne jednostki, tak?
2) te jednostki, o których mowa w pkt 1, w przypadku przedłużania linii zaopatrzenia przez sztab, muszą być podległe temu sztabowi?
3) teoretycznie, jeżeli poczynając od bazy zaopatrzenia ustawię na planszy ciąg np. 10 oddziałów, to tak na prawdę punktem wyjścia dla naliczania pr dla linii zaopatrzenia jest ostatnia z jednostek w tymże ciągu?
i 4) pytania 2 i 3 są, moim skromnym zdaniem, w tej sytuacji, równie konieczne, co niemądre. Dlatego też chcę zapytać, jakie są przesłanki tego przepisu, który nie jest spisany, a jedynie narysowany, a o który pytam w pkt 1?

Domyślam się, że chodzi o mutację przepisów na drodze od pierwszej do czwartej edycji (i po drodze może dragon/tis jeszcze), ale ja nie grałem ani w drugą, ani w trzecią, więc czytam przepisy wprost, bez kontekstu "historycznego". Stąd wszyscy chyba wiedzą, o co chodzi, a ja nie. :)

Odpowiedź na mojego poprzedniego posta była dość lakoniczna, więc istnieje jeszcze jedna możliwość: założenie, którego potwierdzenia szukam zadając pytanie 1, nie jest prawdziwe. Wtedy proszę o rozjaśnienie sytuacji.
 
 
Kragdob
Major


Dołączył: 02 Kwi 2004
Posty: 1594
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw 21 Lip, 2011   Re: Rysunek w instrukcji B-35

dakorps napisał/a:
1) nie płaci się za kolejne pola linii zaopatrzenia, na których stoją własne jednostki, tak?


TAK - jeżeli jednostki te stoją obok siebie

dakorps napisał/a:
2) te jednostki, o których mowa w pkt 1, w przypadku przedłużania linii zaopatrzenia przez sztab, muszą być podległe temu sztabowi?


Wchodzimy na poziom komplikacji, którego autorzy (min. ja) nie przewidzieli :) Interpretowałby to w ten sposób:

Sztab przedłuża linię zaopatrzenia tylko do dowodzonej przez siebie jednostki. Jeżeli obok niej jest jednostka podporządkowana innemu sztabowi to także jest ona zaopatrzona (patrz odpowiedź na pytanie nr 1.).

dakorps napisał/a:
3) teoretycznie, jeżeli poczynając od bazy zaopatrzenia ustawię na planszy ciąg np. 10 oddziałów, to tak na prawdę punktem wyjścia dla naliczania pr dla linii zaopatrzenia jest ostatnia z jednostek w tymże ciągu?


TAK

dakorps napisał/a:
4) pytania 2 i 3 są, moim skromnym zdaniem, w tej sytuacji, równie konieczne, co niemądre. Dlatego też chcę zapytać, jakie są przesłanki tego przepisu, który nie jest spisany, a jedynie narysowany, a o który pytam w pkt 1?


Jeżeli nie jest spisany to jest to błąd - sprawdzę wieczorem jak to jest.
_________________
Czajnik był nieduży, ale odwagi mu nie brakowało
 
 
 
dakorps
St. szeregowy


Dołączył: 22 Kwi 2011
Posty: 45
Skąd: Mazury
Wysłany: Czw 21 Lip, 2011   Re: Rysunek w instrukcji B-35

r1omen napisał/a:

Wchodzimy na poziom komplikacji, którego autorzy (min. ja) nie przewidzieli


Luz. Parę dobrych lat temu, jak "rżnąłem" w b-35 po min. 4 godziny dziennie, a czasem i 12, wiele razy spotykałem się z sytuacjami, na których odpowiedzi daremnie było mi szukać w instrukcji. A forum jeszcze nie było. Radziłem więc sobie po swojemu. Myślałem sobie nawet wtedy, że jakby autorzy (m.in. chyba Ty) dali mi gry w stanie surowym przed wydrukiem, to po dwóch tygodniach dałbym im pełną listę błędów i niedociągnięć, na literówkach kończąc. :)

Nie dziwi mnie taki stan rzeczy, bo b-35 prezentuje wcale niemały "poziom komplikacji". W sumie - tylko dla koneserów gatunku i upartych jak diabli. A errare humanum est.

Na przykład ta nieszczęsna linia zaopatrzenia. Kiedyś była naliczana wprost, bez pośrednictwa jednostek liniowych. Tak było łatwo. Szczerze mówiąc ostatnio, gdy grałem, pominąłem całkiem rzeczoną tabelkę i grałem po staremu.

Teraz, gdy z większego nakreśliłeś mi udział jednostek liniowych w zaopatrywaniu innych jednostek liniowych, sprawa znowu się komplikuje, ponieważ zdarza się nierzadko, że oddziały operują na granicy linii zaopatrzenia. Zanim przemieszczę oddział będący gdzieś - być może wcale nie blisko - za linią frontu, muszę sprawdzić, czy konsekwencją tego nie będzie utrata zaopatrzenia jakichś jednostek dzielnie reprezentujących swoją nację na pierwszej linii.

W sumie to mam następne pytania, ale poczekam do czasu, aż mi przekażesz ten przepis.

I jeszcze ponawiam pytanie, które by mi ułatwiło "ogarnięcie" tematu: jaka była intencja autorów przy wprowadzaniu pośrednictwa jednostek liniowych (a może i nieliniowych?) przy prowadzeniu linii zaopatrzenia?
Znaczy: czemu tak zrobiliście?
 
 
Kragdob
Major


Dołączył: 02 Kwi 2004
Posty: 1594
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon 25 Lip, 2011   Re: Rysunek w instrukcji B-35

Fakt,

Przepisu nie ma. Powinno być:
Oddział nie wydaje PR prowadząc linię zaopatrzenia pomiędzy sąsiednimi heksami, na których stoją sojusznicze oddziały.


dakorps napisał/a:
jaka była intencja autorów przy wprowadzaniu pośrednictwa jednostek liniowych (a może i nieliniowych?) przy prowadzeniu linii zaopatrzenia?
Znaczy: czemu tak zrobiliście?


Linia zaopatrzenia obrazuje trudności logistyczne z dotarciem do okrążonych/wysuniętych oddziałów.

Jeżeli jednak jesteś na linii frontu to sąsiedzi podzieliliby się z tobą zapasami i to ma ten przepis oddawać. W skrajnych przpadkach, tak jak piszesz, twoje oddziały na styku dywizji/korpusów będą miały zaopatrzenie tylko "po znajomości" od jednostek sąsiednich.
_________________
Czajnik był nieduży, ale odwagi mu nie brakowało
 
 
 
dakorps
St. szeregowy


Dołączył: 22 Kwi 2011
Posty: 45
Skąd: Mazury
Wysłany: Wto 26 Lip, 2011   

Ok, brzmi rozsądnie.

Właśnie toczę rozgrywkę, to sobie zweryfikuję "w praniu".

Dzięki
 
 
Radosław Kotowski
Podporucznik



Dołączył: 27 Lut 2012
Posty: 676
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią 25 Maj, 2012   

Czy jednostki korpuśne / armijne mogą być podporządkowane sztabowi dywizji tak żeby ten sztab przedłużał im linię zaopatrzenia ?
 
 
Kragdob
Major


Dołączył: 02 Kwi 2004
Posty: 1594
Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie 27 Maj, 2012   

Radosław Kotowski napisał/a:
Czy jednostki korpuśne / armijne mogą być podporządkowane sztabowi dywizji tak żeby ten sztab przedłużał im linię zaopatrzenia ?


Tak. Takie podporządkowywanie jest analogicznie do tworzenia Grup Bojowych (w sensie, od kiedy obowiązuje i kiedy możesz je zmienić).
_________________
Czajnik był nieduży, ale odwagi mu nie brakowało
 
 
 
Radosław Kotowski
Podporucznik



Dołączył: 27 Lut 2012
Posty: 676
Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro 18 Lip, 2012   

Czy zgodnie z zasadą że : " Oddział nie wydaje PR prowadząc linię zaopatrzenia pomiędzy sąsiednimi heksami, na których stoją sojusznicze oddziały " , można stworzyć linię zaopatrzenia przez dużą rzekę ?
 
 
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Śro 18 Lip, 2012   

nie
_________________
https://www.facebook.com/...?ref=ts&fref=ts
 
 
 
Motyla Noga
Porucznik


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 21 Kwi 2007
Posty: 791
Skąd: Stalowa Wola
Wysłany: Śro 29 Sie, 2012   

W grze Kock (zresztą bardzo starej wydawnictwa nie Dragona, jakiegoś innego tylko nie pamiętam jakiego :? ) działającej na takich samych zasadach jak B-35 kwestia zaopatrzenia jest ciekawie rozwiązane po prostu jest dodatkowy żeton przedstawiający tabor z zaopatrzeniem, dlaczego tego niema w B-35, odpada kombinowanie ze sztabami a właściwie z ich właściwościami przedłużającymi linie zaopatrzenia do określonej jednostki/jednostek :wink:
 
 
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Śro 29 Sie, 2012   

byc może w Kocku takie rozwiązanie zaistnieje, nie ma bowiem krawędzi ani pole uniwersalnego
_________________
https://www.facebook.com/...?ref=ts&fref=ts
 
 
 
Motyla Noga
Porucznik


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 21 Kwi 2007
Posty: 791
Skąd: Stalowa Wola
Wysłany: Czw 30 Sie, 2012   

Ale dlaczego nie ma taborów z zaopatrzeniem w systemie B-35, moim zdaniem ciekawe rozwiązanie kwesti zaopatrzenia :wink:
 
 
Saw11
Szeregowy


Dołączył: 19 Mar 2014
Posty: 23
Skąd: Katowice
Wysłany: Śro 26 Mar, 2014   

Mam pytanie odnośnie konsekwencji braku zaopatrzenia. W instrukcji napisane jest "oddział nie posiadający zaopatrzenia, więcej niż jeden etap, wykorzystuje w ataku połowę posiadanych PS...".

Czyli jeżeli dobrze rozumiem: w etapie 1 faza 8 (zaopatrzenia A) jednostka A nie ma zaopatrzenia i kładę na nią żeton braku zaopatrzenia. W etapie 2 faza 8 kładę kolejny żeton braku zaopatrzenia. Zatem jednostka A traci w ataku połowę PS dopiero od etapu 2 fazy 14 (kontratak A)? A w etapie 2 fazy ruchu i walki normalnie atakuje z pełną PS?

Bo ja to rozumiem, iż "więcej niż jeden etap" sprawdza się tylko w relacji faza zaopatrzenia - kolejna faza zaopatrzenia. Innymi słowy muszą być położone dwa żetony braku zaopatrzenia ("więcej niż jeden"), by zadziałały konsekwencje z [32.2.2]. Tak?
 
     
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Czw 27 Mar, 2014   

Brak zaopatrzenia wystarczy że nastąpi raz, i trwa on do czasu jego odzyskania
_________________
https://www.facebook.com/...?ref=ts&fref=ts
 
 
     
Wolfwarrior
Kadet


Dołączył: 11 Kwi 2014
Posty: 1
Skąd: Częstochowa
Wysłany: Sob 12 Kwi, 2014   Zaopatrzenie

Czy mógłby ktoś raz , konkretnie opisać przygotowanie i zastosowanie zaopatrzenia ? :) Bo z tego wszystkiego co pisze w tym temacie ciężko cokolwiek zrozumieć.
 
     
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Sob 12 Kwi, 2014   

Jest taki rozdział w instrukcji, Nie za długi. Proponuję najpierw tam zajrzeć.
_________________
https://www.facebook.com/...?ref=ts&fref=ts
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 8