Taktyka i Strategia - Forum Strona GłównaTaktyka i Strategia - Forum Strona Główna

To forum wykorzystuje pliki cookies do zapamiętywania spersonalizowanych preferencji.
Ustawienia dotyczace plików cookies można zmienić samodzielnie w przegladarce internetowej.
Szczegóły na stronie Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji.


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload


Poprzedni temat «» Następny temat
[Przepisy] Zaopatrzenie
Autor Wiadomość
Komandir
Plutonowy


Dołączył: 26 Maj 2004
Posty: 121
Skąd: Zawiercie
Wysłany: Czw 10 Cze, 2004   

Sytuacja
Na ostatnim heksie mojej maxymalnie przedłużonej lini zaopatrzenia (więcej sie nie da lub nie ma możliwośći) znajduje się moja jednostka która ma zaopatrzenie, obok niej znajduje się również moja jednostka która już nie ma zaopatzrenia.
Pytanie
Czy możliwe jest przekazywanie zaopatzrenia " z reki do ręki " ( czyli z oddziału na oddział)
_________________
Nawet małpy spadają z drzewa.

Utkneła w nieskończonej pętli powtórzeń, a on jest idiotą.
 
 
Kamiro
[Usunięty]

Wysłany: Wto 22 Cze, 2004   mosty kolejowe

Czy linie zaopatrzenia mogą przebiegać przez mosty kolejowe?
 
 
Zygfryd
Kapral


Dołączył: 24 Mar 2004
Posty: 81
Skąd: Motkowice
Wysłany: Śro 07 Lip, 2004   

Jak zaopatrzyc jednostki niemieckie na planszy b w El-AL? W dziale dotyczacym tej gry nie znalazlem odpowiedzi. Aby uniknac frustracji gram wedlug starych zasad lub wymyslam cos na wlasny uzytek. Choc pytanie pozostaje.
 
 
KG Grau
Kapitan


Dołączył: 25 Mar 2004
Posty: 1049
Skąd: Szczecin
Wysłany: Czw 08 Lip, 2004   Zaop

odpowiedz masz w watku o Al-al- po dlugich i burzliwych dyskusjach Naczelne Dowodztwo zmodyfikowalo zasady-najwazniejsze,ze dla OSI zaopatrzenie idzie z CALEJ zachodniej krawedzi mapy! Poza tym a bonusy za zdobycie bazy zaopatrzenia przeciwnika.
_________________
KG Grau
 
 
Mardok
Chorąży



Dołączył: 15 Kwi 2004
Posty: 431
Skąd: Warszawa/Kielce
Wysłany: Czw 15 Lip, 2004   

pytanie do generalow. czy w Normandii alianci moga uzupelniac straty. mi sie wydaje ze takimi bazami moglyby byc plaze???. natchiony zostalem widokiem w "szeregowcu ryanie" kiedy to Tom Hanks dowiaduje sie o swojej niecodziennej misji
_________________
"Gdyby mi pozwolono, sam bym zepchnął Niemców, a potem Brytyjczyków do kanału La Manche i urządziłbym drugą Dunkierkę" G. S. Patton
 
 
 
Kiedryn
St. sierżant



Dołączył: 21 Kwi 2004
Posty: 342
Skąd: warszawa
Wysłany: Czw 12 Sie, 2004   

Jak mogło by wyglądać zaopatrzenie dla jednostek desantowanych z wody?? Czy jednostki takie musiały by np. zdobyć port czy punktem zaopatrzenia mogła by być baza założona w niejscu desantu???
_________________
Jeżeli wyparłeś wroga z jego pozycji to nie zabieraj się za drugie śniadanie bo on może wrócić i zabrać ci kanapki.
 
 
 
Mardok
Chorąży



Dołączył: 15 Kwi 2004
Posty: 431
Skąd: Warszawa/Kielce
Wysłany: Czw 12 Sie, 2004   

odrazu sie nasuwa port sztuczny lub miasto. lecz w normandii pokazano ze mozna spzret pzrezucach barkami do momentu kiedu Mulberry nie powstaly. stad pytanie te sie nasuwa JAK MOZNA REGENEROWAC SILE JEDNOSTEK W NORMANDII??
_________________
"Gdyby mi pozwolono, sam bym zepchnął Niemców, a potem Brytyjczyków do kanału La Manche i urządziłbym drugą Dunkierkę" G. S. Patton
 
 
 
Gladky
Kapitan



Dołączył: 01 Sie 2004
Posty: 1461
Skąd: Tuchów/Lublin KUL
Wysłany: Czw 12 Sie, 2004   

Myślę, że w myśl zasad odpowiedź jest prosta. Nie można.
 
 
 
Mardok
Chorąży



Dołączył: 15 Kwi 2004
Posty: 431
Skąd: Warszawa/Kielce
Wysłany: Pią 13 Sie, 2004   

ja bym rozwayl mozliwosc regenracji w obrebie 2 pol od plazy. w koncu w momencie zdobycia przyczolka plaza staje sie baza zaopatzrenia. a popatrz Gladki na zdjecia ( jakie ilosci spzretu i zolnierzy naplywaly ) a dywizje uzupelnialy straty)
no ale przepis to przepis: nie ma miast majacych 5 pol w normandii :)
_________________
"Gdyby mi pozwolono, sam bym zepchnął Niemców, a potem Brytyjczyków do kanału La Manche i urządziłbym drugą Dunkierkę" G. S. Patton
 
 
 
Pablo
Podporucznik


Dołączył: 08 Cze 2004
Posty: 527
Wysłany: Pią 13 Sie, 2004   

To trzeba jechać na Paryz i wcielać Francuzów ;-) .
A tak z ciekawości to Caen ile ma pól??
 
 
Mardok
Chorąży



Dołączył: 15 Kwi 2004
Posty: 431
Skąd: Warszawa/Kielce
Wysłany: Pią 13 Sie, 2004   

z tego co pamietam to 3 ,St. Lo -3 lub 2 , a cherbourg - 3, co do ostatniego nie jestem pewien.
_________________
"Gdyby mi pozwolono, sam bym zepchnął Niemców, a potem Brytyjczyków do kanału La Manche i urządziłbym drugą Dunkierkę" G. S. Patton
 
 
 
Arecki
Generał (moderator)



Dołączył: 16 Mar 2004
Posty: 560
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Wto 24 Sie, 2004   

Mam małe pytanko, a mianowicie chodzi mi o mozliwosc prowadzenia WO , gdy np. Tygrys nie ma zaopatrzenia. Czy jesli taki Tygrys nie ma zaopatrzenia to mimo to strzela w WO z sila 3 , czy moze strzela juz z nizsza sila ?? (oczywiscie zakladamy ze taki Tygrys ma max liczbe PS).

Pozdrawiam 8)
 
 
 
Barglad
Plutonowy


Dołączył: 18 Mar 2004
Posty: 189
Skąd: Lublin
Wysłany: Czw 04 Lis, 2004   Prowadzenie linii zaopatrzenia

Czy przy prowadzeniu linii zaopatrzenia uwzględniamy PR za pole na którym stoi oddział :?:
Jeśli tak to co zrobić z górami, gdzie ruch jednostek zmotoryzowanych jest zabroniony.
Jeśli nie to powyższe pytanie jest nieaktualne.
 
 
Barglad
Plutonowy


Dołączył: 18 Mar 2004
Posty: 189
Skąd: Lublin
Wysłany: Czw 04 Lis, 2004   Zaopatrzenie w górach

W przypadku braku drogi można założyć wykorzystanie osławionych mułów :) :) :) , np. o 1 PR więcej niż dla jednostek piechoty.

Cytat:
czy mam rozumieć że to co nie jest zabronione jest dozwolone.

To jest generalnie zgubne rozumowanie i jestem jego przeciwnikiem.

W takim razie wycofuję się z mojego toku myślenia, od tej pory w miarę możliwości będę jedynie stosował te zasady, które zostały wymienione w instrukcji
 
 
gen.Mopusław
Chorąży



Dołączył: 16 Maj 2005
Posty: 365
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: Pią 03 Cze, 2005   

gdzieś słyszałem że w el-al ktos postanowił że bazą zaopatrzenia dla niemcow jest cała zachodnia krawedz planszy.

czy dobrze słyszałem , czy to jakas plota?
 
 
 
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Pią 03 Cze, 2005   

Jeżeli gracze przyjmą taką wykłądnię, dla obydwu stron, to jest to możliwe
ale uznajemy to za pewnego rodzaju "ułatwienie" gry
 
 
 
gen.Mopusław
Chorąży



Dołączył: 16 Maj 2005
Posty: 365
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: Pią 03 Cze, 2005   

A, czyli nie jest to oficjalna modyfikacjado gry.
Kapejszyn.
Wiec dla mnie sie nie liczy ,bo gram wg.scenariuszy i zasad instrukcji a nie przyjmowanych przez graczy wymysłow. :wink:
 
 
 
dakorps
St. szeregowy


Dołączył: 22 Kwi 2011
Posty: 45
Skąd: Mazury
Wysłany: Pon 20 Cze, 2011   zaopatrzenie - IV edycja

W myśl zasad IV edycji "linia zaopatrzenia jest przedłużana dla wszystkich jednostek przez dowodzące nimi jednostki sztabowe.

Czyli mam rozumieć, że:
1)sztab dywizji A nie przedłuża drogi zaopatrzenia dla oddziałów z dywizji B
2) dywizja, która dysponuje na planszy nadrzędnym sztabem korpusu dotrze dalej (w kontekście zaopatrzenia), niż dywizja, która takiego sztabu na planszy nie ma

prawidłowo?
 
 
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Pon 20 Cze, 2011   

tak
tak
 
 
 
dakorps
St. szeregowy


Dołączył: 22 Kwi 2011
Posty: 45
Skąd: Mazury
Wysłany: Pon 20 Cze, 2011   

Sztab armii nie jest uwzględniony w 32.1.5. Czy per analogiam do tego przepisu przedłuża linię zaopatrzenia o 15 pr, czy też nie przedłuża jej wcale?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 8