16 |
Autor |
Wiadomość |
wujaw
Podporucznik

|
Wysłany: Pon 13 Mar, 2006
|
|
|
sqh napisał/a: | wujaw napisał/a: | Za to bunkierki pod Mławą zostały zdegradowane do poziomu polowego.Myślę,że da się je teraz przejść niehistorycznie szybko.Wcześniej opłacało się je historycznie objeżdżać.No,ale faktycznie były "trochę" przeszacowane. |
Niestety tak to wyglądało w rzeczywistości - pozycja mławska w swej koncepcji taktycznej nie różniła się niczym od przedmościa bydgoskiego, pozycji koronowskiej czy częstochowskiej. Na dobrą sprawę, jej trzydniowa walka była ewenementem - zdecydowana większość fortyfikacji tego typu została opuszczona bez walki, a niektóre tylko po walce jednodniowej (Lubliniec, Skoczów, Sieradz). Trudno więc określić jednoznacznie, na ile był to wynik udanego jej rozplanowania w terenie, a na ile faktu, że Niemcy przez trzy etapy mieli słabe rzuty koścmi | Ja się wychowałem na literaturze gloryfikującej pozycję mławską.Dopiero na żywo stwierdziłem,że to nie linia Maginotea.Na przedmościu bydgoskim, były bunkry?Albo pod Koronowem? |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: Pon 13 Mar, 2006
|
|
|
A co się stało z fortami w Różanie? |
|
|
|
 |
sqh
Plutonowy

|
Wysłany: Sob 18 Mar, 2006
|
|
|
wujaw napisał/a: | Na przedmościu bydgoskim, były bunkry?Albo pod Koronowem? |
Dokładnie takie same, jak pod Mławą. Na przedmościu bydgoskim znalazł się nawet ostatnio człowiek, chętny do zorganizowania tam skansenu militarnego - oczyścił otoczenie jednego schronu obserwacyjnego, ustawił tablice informacyjne, ale niestety trochę przedobrzył - okopy pogłębił koparką, a ich ściany oszalował dechami... |
|
|
|
 |
sqh
Plutonowy

|
|
|
|
AdamII napisał/a: | A co się stało z fortami w Różanie? |
W 1939 połączone były one zasadniczo odcinkami fortyfikacji drewniano-ziemnej, z której do dziś nie zachowało się nic. Jedynie na Forcie I zbudowano jeden i rozpoczęto wznosić drugi żelbetowy schron bojowy dla ckm. W chwili opuszczania Różana przez Wojsko Polskie ten drugi był wybetonowany niemal do pełnej wysokości ścian wewnętrznych.
Wszystkie 3 forty porosyjskie ocalały do dziś, czwarta, ziemna reduta - w połowie (jakaś antena przekaźnikowa na niej stoi). Do zwiedzania jest dostępny jeden fort, ten z polskimi schronami - wydzierżawiony przez osobę prywatną, na razie oczyszczony wstępnie, nieogrodzony, stojący bez opieki - można na niego wejść i go obejrzeć. Drugi fort jest (był?) chyba siedzibą jakiejś spółdzielni rolniczej, a w trzecim zabetonowywane są odpady promieniotwórcze.
Tu można poczytać więcej na temat Różana i nie tylko:
http://www.schrony.prv.pl/ |
|
|
|
 |
kozioł
St. sierżant

|
|
|
|
Cytat: | odpady promieniotwórcze |
skąd u nas odpady promieniotwórcze |
|
|
|
 |
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)

Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Mar 2004 Posty: 14532 Skąd: warszawa
|
|
|
|
jest tego masa - oj masa powiadam koledze
Tak samo jak spalarnii, które tak krytykowane są wszędzie i nawet ludziku nie wiedzą jak często
Ale to już inny temat |
|
|
|
 |
wujaw
Podporucznik

|
|
|
|
sqh napisał/a: | wujaw napisał/a: | Na przedmościu bydgoskim, były bunkry?Albo pod Koronowem? |
Dokładnie takie same, jak pod Mławą. Na przedmościu bydgoskim znalazł się nawet ostatnio człowiek, chętny do zorganizowania tam skansenu militarnego - oczyścił otoczenie jednego schronu obserwacyjnego, ustawił tablice informacyjne, ale niestety trochę przedobrzył - okopy pogłębił koparką, a ich ściany oszalował dechami... | Rewelacyjna wiadomość.Czy jest jakaś literatura na ten temat? |
|
|
|
 |
cdc9
St. szeregowy

|
Wysłany: Nie 19 Mar, 2006
|
|
|
Oj Wujaw wstyd. W Strzelcach jest czlowiek, który nawet ścieżkę edukacyjną wyznaczył. Bo, o linii Guderiana pod Sępólnem to chyba wiesz. |
|
|
|
 |
wujaw
Podporucznik

|
|
|
|
Wstyd,wstyd zaprawdę.Nie wiem jeszcze na ile,bo ja tylko bunkierkom nadziwić się nie mogę,ale pokuta mi się przyda. |
|
|
|
 |
sqh
Plutonowy

|
|
|
|
wujaw napisał/a: | Czy jest jakaś literatura na ten temat? |
Struktura fortyfikacyjna odcinka opisana jest w artykule R. Bąkowskiego, P. Kurzawy i W. Nadolnego "Lekkie schrony bojowe w pasie działania Armii >Pomorze< i na terenie Rejonu Umocnionego Hel w 1939 r. - wyniki badań terenowych", zamieszczonym w nr 9 czasopisma "Forteca", tudzież na odpowiedniej podstronie strony M. Wrocławskiego http://www.schrony.prv.pl , krótki tekst o stanie prac w skansenie i parę ujęć fotograficznych zamieścił C. Markiel w artykule "Skansen umocnień Armii >Pomorze<" ze "Śląskiego Zeszytu Historycznego", Gliwice 2005, a nieco więcej na swojej stronie www.ostpreussen.prv.pl w dziale "ciekawostki z innych miejsc", zaś dyskusja na temat kształtu całości toczy się tu: http://www.kaczorek.easyi...topic.php?t=182 |
|
|
|
 |
wujaw
Podporucznik

|
|
|
|
Wielkie dzięki.Doklikałem się gdzie trzeba.Wstydzę się jeszcze mocniej,bo w najbliższym otoczeniu moja żona posiada spore ilości gruntów.Muszę się wybrać na inspekcję.Może któryś jest na tym terenie?A z drugiej strony trzeba powiedzieć , że na przedmościu było 17 bunkierków.A pozycja mławska to 45.Jakaś różnica to jest. |
|
|
|
 |
wujaw
Podporucznik

|
|
|
|
Ja posłużyłem się danymi z ksiązki autorstwa pp.W.Zalewskiego i A.Aksamitowskiego.Sam obejrzałem ze 3 najłatwiej dostępne. |
|
|
|
 |
sqh
Plutonowy

|
Wysłany: Sob 25 Mar, 2006
|
|
|
Owszem, ale od czasu opublikowania książki nauka posunęła się naprzód i jak napisał już Bartek, w chwili obecnej znamy 55 schronów z pasa działania 20. DP, z czego 49 pod Mławą i 6 pod Rzęgnowem. W tym jeden zniszczony. |
|
|
|
 |
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)

|
|
|
|
 |
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)

|
Wysłany: Nie 03 Lut, 2013
|
|
|
wujaw napisał/a: | Ja posłużyłem się danymi z ksiązki autorstwa pp.W.Zalewskiego i A.Aksamitowskiego.Sam obejrzałem ze 3 najłatwiej dostępne. |
Tam napisano o 55 |
_________________ https://www.facebook.com/...?ref=ts&fref=ts |
|
|
|
 |
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)

|
|
|