Taktyka i Strategia - Forum Strona GłównaTaktyka i Strategia - Forum Strona Główna

To forum wykorzystuje pliki cookies do zapamiętywania spersonalizowanych preferencji.
Ustawienia dotyczace plików cookies można zmienić samodzielnie w przegladarce internetowej.
Szczegóły na stronie Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji.


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload


Poprzedni temat «» Następny temat
KORONOWO 1410
Autor Wiadomość
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Pon 03 Wrz, 2007   KORONOWO 1410

Woj 1982 napisał:

Przy rozstawianiu wojsk w Koronowie niezauważyłem rozmieszczenia chorągwi Saksoni oraz liczbę etapów zmęczenia .Proszę o sprostowanie

Saksonie - 1401(1)
Zmęczenie 8
 
 
 
McPeters
St. szeregowy


Dołączył: 18 Wrz 2006
Posty: 64
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon 05 Lis, 2007   

Nie mam Grunwaldu i byc może stąd moje pytanie:
co to jest zmęczenie i jaki ma wpływ na walczących ?
 
 
Fanti
Plutonowy


Dołączył: 16 Paź 2007
Posty: 127
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: Pon 05 Lis, 2007   

Bardzo skrótowo mówiąc oddziały zmęczne podlegają zasadom walki oddziałów rozproszonych.
 
 
Volf
Szeregowy


Dołączył: 22 Mar 2009
Posty: 26
Wysłany: Wto 14 Kwi, 2009   

Pytanie :
gdy atakuje 1 jednostke jazdy .....jazdą z przodu o impecie2 i jedną jazdą z tyłu o impecie 2 to jak liczy sie impet?i czy punkty siły atakującego dodają sie?
 
 
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Wto 14 Kwi, 2009   

Atakującego się dodają, obrońca ma 1 PS (za tak z tyłu), impet uwzględniamy tego co jst z tyłu.
 
 
 
Volf
Szeregowy


Dołączył: 22 Mar 2009
Posty: 26
Wysłany: Wto 14 Kwi, 2009   

a jak dwuch atakuje z przodu i jeden ma impet 2 a ten drugi impet 1 co wtedy ?
 
 
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Wto 14 Kwi, 2009   

to 1, jesli mnie pamięć nie myli
 
 
 
Volf
Szeregowy


Dołączył: 22 Mar 2009
Posty: 26
Wysłany: Śro 15 Kwi, 2009   

to na jakiej zasadzie to polega,,,,?
pozatym gdzie są obowiązujące tabele ostrzału kuszników i łuczników?
 
 
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Śro 15 Kwi, 2009   

Wszystko jest opisane w instrukcji do gry. (włącznie z tabelami)
 
 
 
Volf
Szeregowy


Dołączył: 22 Mar 2009
Posty: 26
Wysłany: Czw 16 Kwi, 2009   

patrzyłem do instrukcji..grunwald i zasięg jest inny niż w tabeli..
 
 
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Czw 16 Kwi, 2009   

Zasięgi reguluje tabela, przepisy są systemowe, dla wielku skal map, a tabele dla konkretnej gry i jej rozszerzeń.
 
 
 
Sprytek
St. szeregowy


Dołączył: 17 Cze 2009
Posty: 40
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw 25 Cze, 2009   

Pytania do Naczalstwa tudziez innych Rycerzy:

1. Po rozstawieniu wszystkich zetonow, zostaly jednostki: jazdy krzyzackiej (10/Kuchmeister) oraz czeskiej (4,5,6/Cze) - nie ma ich w rozstawieniu poczatkowym czy biora udzial w grze? Jesli tak, to poprosze o wspolrzedne.

2. Jednostki jazdy slaskiej (1-6/Sl) wedlug poczatkowego rozmieszczenia stoja na polu 3003(1) - to rzeka, czy nie powinni stac wraz z Bolko III-im, na polu 2003 ?

3. Ostatnie pytanie: jest zeton Jagielly, w opisie bitwy jako dowodca wymieniony jest Piotr z Niedzwiedzia, ten zetonik Jagielly to gratis???
 
 
Sprytek
St. szeregowy


Dołączył: 17 Cze 2009
Posty: 40
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon 06 Lip, 2009   

uprzejmie prosze o odpowiedzi na powyzsze pytania
z gory dziekuje
 
 
Korab
Podporucznik



Dołączył: 13 Lip 2008
Posty: 699
Skąd: Katowice,Wiedeń
Wysłany: Wto 07 Lip, 2009   

Sprytek napisał/a:
uprzejmie prosze o odpowiedzi na powyzsze pytania
z gory dziekuje


Na pytanie nr 3 moge odpowiedziec:

Jagiello nie bierze udzialu w grze :)

Na pozostale mam tylko swoje domysly i wlasne rozwiazania:

1. 10/Kuchmeister-wydaje mi sie ze nie bierze udzialu, bo jakos trzeba straty zadane przez lucznikow/kusznikow konnych uwzglednic

ja czechow ustawialem byle gdzie :) i tak nie ma zadnych danych gdzie oni stali :)

2. Jazde slaska rozstawialem blisko Bolka-dokladnie tak jak to napisales!
_________________
Deus lo vult!
 
 
 
Sprytek
St. szeregowy


Dołączył: 17 Cze 2009
Posty: 40
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto 07 Lip, 2009   

dzieki za wsparcie !
to ja jeszcze poprosze WZ o ustosunkowanie sie do mych pytan (dwa posty wyzej) - nie wiem czy jest autorem scenariusza, ale sie podpisal :D
tak wiec draze temat...
 
 
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Wto 07 Lip, 2009   

Popiram Koraba w całej rozciągłości.
 
 
 
Sprytek
St. szeregowy


Dołączył: 17 Cze 2009
Posty: 40
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto 07 Lip, 2009   

ide za ciosem i poprosze o kolejne wyjasnienia, dotyczace scenariusza Koronowo II z numeru 23 TiS:

1. co to za drugi sztandar, ktory trzeba rozstawic na polu z Niedzwiedziem ?
juz jeden jest przy Jagielle, moze ten drugi to blad ?

2. oddzial piechoty 2/Kor. wedlug rozmieszczenia ma byc na polu 721, czy przypadkiem nie powinno byc 720 (przeprawa przez brod) ?
tak mi sie nasunelo przez analogie z oddzialem 1/Kor., ktory pilnuje brodu na heksie 1521
 
 
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14485
Skąd: warszawa
Wysłany: Wto 07 Lip, 2009   

1 błąd
2 jest okej
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9