Taktyka i Strategia - Forum Strona GłównaTaktyka i Strategia - Forum Strona Główna

To forum wykorzystuje pliki cookies do zapamiętywania spersonalizowanych preferencji.
Ustawienia dotyczace plików cookies można zmienić samodzielnie w przegladarce internetowej.
Szczegóły na stronie Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji.


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload


Poprzedni temat «» Następny temat
Przepisy systemu
Autor Wiadomość
nexus6
Szeregowy



Dołączył: 26 Lip 2014
Posty: 30
Skąd: szczecin
Wysłany: Wto 25 Lis, 2014   

To napiszę inaczej. Czyli jak użyję bombowców o sile 17 to powinienem otrzymać lepszy rezultat nalotu dla kazdego rzutu od 2 do 12 niż np. gdybym użył bombowców o sile np.5 Zgadza się? I tak w rzeczywistości jest ale tylko dla rzutów od 3 do 11. Dla rzutów 2 i 12 tak nie jest. Efekt nalotu jest o dziwo lepszy przy sile bombowców 5 niż 17, a to jest wbrew logice. Więc jak można pisać, ze tabela jest ok?
 
     
Wojciech Zalewski
Generał (wydawca)


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 14502
Skąd: warszawa
Wysłany: Wto 25 Lis, 2014   

Pan popełnia błąd w założeniach. Nikt nie napisał, że dla każdego rzutu. Wg pana sposobu myślenia każdy rzut powinien być skuteczny. A tak nie jest. Nawet największe naloty czasami nie trafiały w cel. I dlatego pozostawiamy niewielkie prawdopodobieństwo (6%), że nalot się nie uda
_________________
https://www.facebook.com/...?ref=ts&fref=ts
 
 
     
czarek0402
Sierżant


Dołączył: 17 Wrz 2006
Posty: 229
Skąd: Dolnośląskie
Wysłany: Śro 26 Lis, 2014   

Chyba też przy rzucie 2 x 1K6 z reguły najczęściej wypada 6,7,8, a 2 lub 12 znacznie rzadziej. :wink:
_________________
A jeśli komu droga otwarta do nieba,
Tym co służą ojczyźnie.

Jan Kochanowski (1530 - 1584)
 
     
Mr. Kubala
Kadet


Dołączył: 26 Gru 2017
Posty: 7
Skąd: Poznań
Wysłany: Czw 28 Gru, 2017   

1. Jednostka X jest zdezorganizowana. Nie ruszała się w swojej fazie ruchu, nie atakowała, nie walczyła z nikim bezpośrednio w trakcie całego etapu. Została jednak ostrzelana przez artylerię wroga ale nie poniosła strat. Czy w takim przypadku na koniec etapu jednostka powraca do normalnego stanu czy pozostaje zdezorganizowana na cały następny etap?

2. Czy będąc w strefie kontroli nieprzyjaciela mogę budować umocnienia? Zakładam, że w ostatniej fazie walki nie byłem zmuszony do wycofania się a w ostatniej fazie ruchu nie poruszyłem się.

3. Artyleria musi dokonać wyboru czy samodzielnie ostrzeliwuje wroga/wspiera atak czy może w własnej fazie walki zrobić to i to?

4. Jak rozwiązać taką sytuację? LINK
Nie potrafię określić, które jednostki niemieckie atakują konkretne jednostki rosyjskie. Według przepisu dana jednostka może zaatakować tylko RAZ jednak 1/1 AH powinna przeprowadzić atak wraz z 2 AH na 28 brygadę PPanc ORAZ zaatakować z kompanią Stugów 51 Dywizję piechoty...
 
     
stanley
Porucznik


Dołączył: 14 Lut 2010
Posty: 900
Wysłany: Czw 28 Gru, 2017   

1. tak
2. tak
3. wybiera
4. 51DS
 
     
Mr. Kubala
Kadet


Dołączył: 26 Gru 2017
Posty: 7
Skąd: Poznań
Wysłany: Czw 28 Gru, 2017   

1. Po odpowiedzi "tak" nie wiem które działanie jest poprawne :P Zdejmuję czy nie zdejmuję żeton dezorganizacji?
4. Czym kierować się przy przeprowadzaniu takich ataków? Niestety w Kursku mam masę takich sytuacji w których atakujący jest w strefie kontroli 2 jednostek równocześnie i może brać udział w 2 atakach ale według przepisów może przecież uczestniczyć tylko w jednym.
 
     
Michał Jakubik
St. szeregowy


Dołączył: 23 Cze 2015
Posty: 69
Skąd: Aleks Kuj
Wysłany: Czw 28 Gru, 2017   

Rozstrzygając walki kieruj się wyłącznie "swoim interesem" w grze hehe czyli układ ataków dowolny ale zgodny z zasadami gry.
 
     
Wojtek-kob
St. szeregowy


Dołączył: 01 Kwi 2013
Posty: 74
Skąd: Śląsk
Wysłany: Czw 28 Gru, 2017   

Mr. Kubala napisał/a:
4. Czym kierować się przy przeprowadzaniu takich ataków? Niestety w Kursku mam masę takich sytuacji w których atakujący jest w strefie kontroli 2 jednostek równocześnie i może brać udział w 2 atakach ale według przepisów może przecież uczestniczyć tylko w jednym.

To jest bardzo proste, zgodnie z przepisami oddziały nieufortyfikowane muszą zaatakować przeciwnika ale to gracz sam decyduje które jednostki atakują i jakiej kolejności, jednostki atakującego i obrońcy mogą uczestniczyć tylko w jednym starciu w trakcie etapu i tak wg. Twojego przykładu możesz przeprowadzić następujące ataki:
1. Oddział 2 AH atakuje 28 BPpanc , I/1 AH atakuje 51DP, StuG AH atakuje 31BPpanc, a 1/503 67DP.
lub
2. Oddział 2 AH atakuje 28 BPpanc a I/1 AH wraz StuG AH atakuje 51DP wtedy 1/503 musi zaatakować 31BPpanc oraz 67DP
lub
3. Oddział 2 AH wraz z I/1 AH atakuje 28BPpanc, StuG AH atakuje 51DP, 1/503 atakuje 31BPpanc i 67DP itd
Istnieje jeszcze kilka kombinacji walk dla tego przykładu które mógłbyś zastosować.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9